Matchen i fara: ”Det är genant”

SvFF vädjar till regeringen – får inget svar

Av: Andreas Käck, Petra Thorén

Publicerad:

Blågult vill spela träningslandskamp mot Ryssland den 8 oktober.

Men planerna riskerar att gå i kras.

– Det är genant att vi i Sverige inte lyckas hantera den här frågan på ett bättre sätt, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Regeringen har infört ett tillfälligt förbud mot ”icke nödvändiga resor” till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Om träningslandskampen mellan Sverige och Ryssland ska kunna arrangeras på svensk mark krävs att regeringen beviljar ett undantag för de ryska spelarna.

Det anser SvFF att det finns fog för.

Den 27 augusti skickade de ett vädjande brev till regeringen.

Ett brev de ännu inte fått svar på.

Nu börjar tålamodet tryta.

– Vi får frågor från Uefa och andra nationer som undrar varför vi inte kan komma med ett besked. Nu ligger vi redan sent i planeringen och vi är den enda nationen som inte klarar av att ta emot professionella spelare som ändå kontrolleras och lever i den så kallade ”bubblan”, säger Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Ryssland ska komma till Sverige för match 8 oktober.
Foto: Zsolt Szigetvary / TT NYHETSBYRÅN
Ryssland ska komma till Sverige för match 8 oktober.

Undantag för bärplockare

Regeringen har sedan tidigare beviljat undantag för bland annat ”personer som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige” – däribland säsongsarbetare inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsnäring, exempelvis bärplockare.

Men i nuläget finns inget undantag för idrotten.

Per Strängberg, pressekreterare för inrikesminister Mikael Damberg, säger att ”frågan bereds inom Regeringskansliet” och att det är för tidigt att ge några besked.

”Det pågår diskussioner på EU-nivå om hur man ska hantera just den här kategorin av resenärer och vi får se vad de diskussionerna landar i. Det är därmed för tidigt för att säga något om hur regeringen kommer ställa sig till idrottsförbundens krav. Regeringen följer noga utvecklingen i frågan och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter och andra länder”, skriver han i ett mejl.

Kan ställas in

Om SvFF inte får något undantag beviljat återstår två alternativ: Ställa in matchen helt eller flytta den till neutral plan i ett annat land.

Under det senaste landslagsfönstret spelades totalt 97 landskamper runtom i Europa. Bara en av dem – U21-landskampen mellan San Marino och Liechtenstein – flyttades till neutral plan.

Under nästa fönster ska ytterligare ett hundratal landskamper spelas.

– Med nästa samling kommer cirka 200 matcher att ha spelats och då är det bara Sverige och San Marino som inte lyckats lösa detta i hela Europa. Det har jag både svårt att förstå och förklara i internationella sammanhang, säger Håkan Sjöstrand.

– Det är genant att vi i Sverige inte lyckas hantera den här frågan på ett bättre sätt. Vi har fortfarande inte fått ett besked, fortsätter Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.