Hollands spelare har gjort fel karriärsval

Bank: Toivonen och Berg är tillbaka där utlandskarriären inleddes – och de fattar vilka vindar som blåser här

HET DUO. Ola Toivonen och Marcus Berg visade vägen när Sverige slog Luxemburg med 8–0 på Friends Arena i lördags. I morgon väntar ett deprimerat Holland.

AMSTERDAM. Depressionen sipprar in genom porerna, kanalerna svämmar över av knivskarp kritik.

Sverige ska avsluta ett kval, här har de sina kval kvar länge än.

I femtio år har Holland lärt världen spela fotboll – nu behöver de lära sig av världen utanför.

Det skymde redan när planet tog mark på Schiphols flygplats, det hade hunnit bli mörkt när vi svängde in bland kaféerna, restaurangerna och klubbarna på krumelurgatorna inne i Amsterdam.

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att komma hit, till en stad byggd på kalvinism, kultur och konflikter, men det finns ju tillfällen som är bättre än andra.

Vi hade träffat de svenska spelarna och ledarna redan efter lunch, och de mådde väl som man gör efter en 8–0-seger. Förbundskaptenen erkände att han inte hade ägnat kvalmatematiken så mycket energi riktigt än, att han ägnat lördagskvällen åt att dricka en öl och spela på trav.

Det är sådant som man har råd att säga när inte en enda människa tvivlar på att kunnandet och seriositeten finns där när de väl behövs.

Sverige ska alltså låta bli att förlora med 7–0 mot Holland i morgon, för att säkra den där andraplatsen. Om de har lust skulle de kunna glida in i Amsterdam som stans mest avslappnade killar – och konkurrensen är hård här, särskilt i vissa kvarter.

Men det lär inte hända. Det är inte så det här laget tagit sig hit.

De vet vad de kan, de vet vad de inte kan, och de vet vad som krävs för att välja rätt sida.

De har följt varandra hela vägen hit

Janne Andersson pratar om konkreta saker, om att göra enskildheter rätt för att helheten ska bli rätt. Hypoteser får man fundera på efteråt. En bit därifrån stod ett par anfallare som jag blir genuint glad av att tänka på.

Har ni tänkt på hur fint det är att Ola Toivonen och Marcus Berg hållit varandra i hand hela vägen från småplansspelet hemma i Värmland och hit? Knattematcher mellan Torsby och Degerfors, talangläger med övernattning, stadslagsuttagningar, extraträningar under Christer Swärdh, ungdomslandslagen, kringelikrokarna in och ut från landslaget och… hit?

– Första gången vi möttes var väl någon match i Torsby eller Degerfors. Han hade sitt lilla, krulliga hår…, säger Ola.

– Vi mötte väl varandra i tolvårsåldern, och har tränat ihop till och från sedan vi var… tretton-fjorton, säger Marcus.

– Jag var väl ingen jättetalang så, jag spelade i lilla Velen och Torsby, var mer en mittfältare. Ola spelade i Degerfors, den största klubben i Värmland, och var en stor talang. Jag var ingen stjärna. Ola stack ut, det gjorde han alltid. Det var hur han såg ut också… lång och smal och blond, då sticker man ut.

Nu är de ordinarie anfallare i ett a-landslag som spelar bort VM-treorna Holland från VM. Det behöver inte betyda att Sverige tar sig dit, men alldeles oavsett har de gjort ett fantastiskt kval så här långt.

Toivonen med moralen, intelligensen, huvudspelet och de tänkande fötterna. Berg med rörligheten, avsluten och ett målsnitt på ett per match.

Nu är de tillbaka i det Holland där de började sina utlandskarriärer, de vet tillräckligt mycket om debattkulturen i det här landet för att förstå vilka vindar som blåser kring laget de ska möta i morgon.

– Det är skönt att inte vara i det omklädningsrummet nu…, som Toivonen sa.

Förbundet ett haveri

Det har gått tre år sedan nederländsk fotboll höll en bred kriskonferens för att ta sig an framtiden (de hade alltså precis blivit tre i VM då), det har gått ett år sedan gamle stjärnmålvakten Hans van Breukelen fick i uppgift att leda en tankesmedja med över tjugo etablerade namn för att dra upp en skiss med målet ”tillbaka till världseliten 2026”.

Den analysen landade i att de inte ville överge sin fotbollskultur, men att de måste börja arbeta med fysiken, försvarsspelet och mentaliteten.

Ett år har gått. I morgon missar de ett mästerskap till.

Robben-generationen ska gå i pension, förbundet är ett haveri, den holländska modellen har kopierats och vidareutvecklats i Katalonien och (herregud) Tyskland. Här står Holland kvar med sin livliga debatt, sina fotbollsbråk och sitt desperata behov av en ny revolution.

Är det 4-3-3-systemet som är föråldrat? Behöver de utländska influenser? Talangerna finns ju, men är de för veka?

Den som jagar enkla svar blir nästan alltid besviken, men en sak tycker jag är tydlig om man lägger Sveriges trupp bredvid Hollands:

Janne Anderssons spelare har gjort rätt val i sina karriärer, de spelar i klubbar som matchar deras kvalitetsnivå (det enda möjliga frågetecknet nu är för Victor Nilsson Lindelöf, men det återstår att se). Många av Dick Advocaats spelare har hamnat lite fel. Jesper Cillesen värmer bänk i Barcelona, spelare som Janmaat, Babel, Janssen, Klaassen och Depay har haft det tufft i Premier League.

Publiken har tappat tron

En förbundskapten påverkas av allt, men kan inte påverka allt.

Och här står vi nu, visslandes inför en avslutning på ett Amsterdam Arena där publiken förlorat tron.

Sveriges förbundskapten kan ta en öl och tippa trav. Hollands förbundskapten försöker desperat säga att ”7–0 är inte omöjligt”, men för en vecka sedan sa han att det var omöjligt att Sverige skulle kunna slå Luxemburg med 8–0.

De spelar inte för en VM-plats längre. De spelar för att ge Arjen Robben en värdig avslutning innan de ställer sig utanför och tittar på när alla andra spelar fotboll.

De lärde alla andra om fotboll. Nu ska de ta reda på vad de behöver lära sig av alla andra.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

FÖRUTSÄTTNINGARNA – BLÅGULTS VÄG TILL VM

Sista omgången, tisdag: 

Holland–Sverige, Frankrike–Vitryssland, Luxemburg–Bulgarien.

Sverige vinner VM-kvalgruppen  och går direkt till VM:

vid seger borta mot Holland samtidigt som Frankrike tappar poäng hemma mot Vitryssland.

vid oavgjort mot Holland samtidigt som Frankrike förlorar mot Vitryssland.

Sverige slutar tvåa i gruppen och får spela playoff till VM:

vid seger mot Holland samtidigt som Frankrike vinner mot Vitryssland.

vid oavgjort mot Holland samtidigt som Frankrike tar poäng mot Vitryssland.

vid förlust med max sex mål mot Holland.

Sverige slutar trea i gruppen och missar VM:

vid förlust med mer än sex mål mot Holland.