På väg mot storförlust – Anvegård räddade Sverige

Uppdaterad 2019-11-11 | Publicerad 2019-11-08

Sverige var på väg mot en historiskt stor förlust borta mot USA.

Men in klev allsvenskans skyttedrottning, och tack vare Anna Anvegårds två mål avslutade Sverige landslagsåret med hedern i behåll.

– Det är skönt att göra mål, men man spelar fotbollsmatcher för att vinna och det gjorde vi inte, säger Anvegård efter 2–3-förlusten.

Med flera namnstarka mittbackar borta – Nilla Fischer, Linda Sembrant och Amanda Ilestedt är alla skadade – fick Emma Kullberg förtroendet från start när Sverige i natt avslutade landslagsåret med match mot USA i Columbus, Ohio.

Men tillsammans med Chelseas Magdalena Eriksson hade 28-åringen det rejält hett om öronen under sina första 45 minuter i A-landslagströjan.

Hurtig nära

USA var kanske inte överlägset rent spelmässigt, men de rutinerade anfallarna Carli Lloyd och Christen Press var dödligt effektiva och efter första halvlek stod det 3–0 till hemmalaget.

– Det var en otroligt nyttig match att få. Jag tror att vi har lärt oss en läxa att man inte kan bjuda på någonting mot USA, om de får minsta lilla möjlighet så är de kliniska. De gör tre mål på sina tre första målchanser, säger Magdalena Eriksson.

Första målet kom i den sjätte minuten när Eriksson tappade markering på Lloyd som fint framspelad av Press kunde trycka in 1–0 från nära håll – hennes 119:e landslagsmål i karriären.

Drömmål av Lloyd

2–0-målet dröjde till den 28:e minuten när Press lurade bort både Emma Kullberg och Hanna Glas med en snabb kroppsfint, och petade in bollen via Hedvig Lindahls målvaktshänder.

Och tre minuter senare var det dags för Lloyd att bjuda på en av matchens verkliga delikatesser. Hon plockade upp en nickskarv från Tobin Heath vid straffområdesgränsen och i ögonvrån såg hon hur Lindahl sprang ut och det utnyttjade 37-åringen skoningslöst genom att elegant chippa bollen över den svenska målvakten och in i mål.

USA fortsatte att pressa på i början av den andra halvleken och ett tag verkade Sverige riskera en rekordstor förlust – damlandslaget har aldrig förlorat en landskamp med mer än fyra mål – men det ordnade upp sig hyggligt till slut.

Nathalie Björn och Anna Anvegård jublar efter ett av Anvegårds mål i nattens landskamp mot USA. Sverige förlorade matchen med 2–3.

Bennison briljerade

För Sverige hade också fotbollsfötter spetsade med magi – på bänken. I andra halvlek kom 17-åriga talangen Hanna Bennison in och lite senare även lagkamraten från Rosengård, Anna Anvegård.

I sin första A-landslagsmatch visade Bennison varför hon ses som Sveriges stora fotbollsframtid. I en position strax framför USA:s straffområde fick hon bollen och med en tjusig lobbpassning hittade hon en annan Rosengårdsspelare, Nathalie Björn, i djupet. Björn slog in den till Anna Anvegård som satte reduceringen.

Anvegård putsade sedan till siffrorna ytterligare när Sofia Jakobsson utnyttjade ett präktigt slarv i USA:s försvar och snodde bollen framför fötterna på målvakten Alyssa Naeher, innan hon spelade fram Anvegård som kunde trycka in 2–3 i öppet mål.

Att det bara blev 2–3 och inte en storförlust har stor betydelse, säger tvåmålsskytten.

– Det är jätteviktigt. Jag tycker ändå inte att till exempel 5–0 hade speglat matchen. I första halvlek har vi mycket boll men sedan gör de två mål då är det lätt att man går ner sig. Men 2–3 känns ändå helt okej. 0–4 eller 0–5 hade inte känts alls okej.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är säker på att Sveriges andra halvlek ger råg i ryggen, inte minst inför OS nästa år.

– Jag tror att gruppen känner att om vi skulle få möta USA i OS så kommer vi känna att vi har chansen, även om vi förlorade i dag, säger Gerhardsson.