Uppgifter: Så blir nya europeiska cupen

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Pontus Kåmark
Foto: NILS JAKOBSSON
Pontus Kåmark

Mindre chans att kvala in till Europa League: ”Lägg ner det”

En ny europeisk klubblagsturnering skulle ”ge plats för fler klubbar från mindre fotbollsnationer”.

Men nu skriver danska Ekstrabladet att det blir raka motsatsen.

– Lägg ner det, dundrar Viasat-experten Pontus Kåmark.

Tidigare i våras kom uppgifter om att Uefas tävlingskommitté hade planer på att införa en tredje europeisk klubblagsturnering.

Tanken är att behålla Champions League i nuvarande format med 32 lag, men samtidigt minska Europa League från 48 lag till 32 lag samt införa en tredje turnering med ytterligare 32 lag.

”Anledningen är att Uefa vill göra Europa League mer attraktiv genom att höja den sportsliga kvaliteten och därmed öka marknadsföringsmöjligheterna. Dessutom kan fler klubbar från mindre fotbollsnationer, i till exempel Skandinavien eller Östeuropa, få möjligheten till Europaspel”, skrev tyska Bild då.

Uppgifter: Så blir nya upplägget

Och i förra veckan kom Uefas bekräftelse på att det pågår diskussioner, men att ett slutgiltigt besked kommer senare i höst.

Men enligt danska Ekstrabladet riskerar de danska klubbarna – och därmed säkerligen även klubbar från Norge och Sverige – att drabbas hårt av det nya Uefa-formatet.

Uefa ska minska Europa League med 16 lag och därmed rensa bort flera av de mindre klubbarna.

Och enligt Ekstrabladet minskar chansen att kvala in till Europa League för ett danskt lag från tio till 2,5 procent med det nya upplägget.

”Uefa har gått långt för att göra de största klubbarna i Europa lyckliga”, skriver tidningen.

”Lägg ner det”

I stället kommer de skandinaviska klubbarna troligen att behöva kvala in till den nya tredje europeiska cupen och redan under helgen dömdes det nya formatet ut av experterna i Viasats studio.

– Lägg ner det. Spela inte en tredje turnering, det blir urvattnat. Det blir som tipscupen som man var med om förr. Jag tycker att det är värdelöst. Det är kasst, dundrade Pontus Kåmark.

– Det kommer att finnas ett värde, men jag har svårt att se över en överskådlig tid att det skulle bli en publiksuccé och väldigt populärt att kvala in, fortsatte Ola Andersson.

Den nya europacupen är tänkt att användas från och med säsongen 2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.