Debatten som splittrar de svenska landslagsspelarna

Uppdaterad 2021-09-24 | Publicerad 2021-09-22

GÖTEBORG. VAR-debatten är het i den brittiska fotbollen och splittrar de svenska landslagsstjärnorna.

– Jag skulle gärna vilja se VAR i ligorna, säger Filippa Angeldahl, Manchester City.

– Jag tycker att det behöver finslipas lite, säger Evertonspelaren Anna Anvegård.

Under sommarens OS använde domarteamen VAR på ett framgångsrikt sätt.

Detta två år efter VM i Frankrike där hjälpmedlet skapade uppmärksamhet eftersom det ledde till tveksamt agerande från domarteamen och avvaktande aktioner från spelarna.

Erfarenheterna från OS uppskattas av spelarna.

– Jag tycker det funkade så mycket bättre i OS. Det var rimligt och inget snack om det. Det var inte så mycket rubriker om VAR och det brukar oftast vara ett gott tecken. I VM var det alldeles för tidigt och det var väl inte tillräckligt bra helt enkelt. Kul att se att det har tagit steg och i OS var det väldigt smärtfritt tycker jag, säger Magdalena Eriksson.

Mittbacken är lagkapten i Chelsea och när Arsenal vann premiären i WSL efter ett misstänkt offsidemål lyfte tränaren Emma Hayes VAR-diskussionen för ligaspel.

– Vi har alla vant oss vid att VAR och målkameror används, så jag känner att damfotbollen behandlas som andra klassens invånare när vi inte har det, sa hon.

Men frågan förenar inte de svenska landslagsspelarna utan det råder en splittrad syn.

– Jag skulle gärna vilja se VAR i ligorna för jag tycker att det har utvecklats mycket och man kan hantera det på ett bra sätt nu, säger Filippa Angeldahl nyblivet proffs i Manchester City.

Chelseabacken Jonna Andersson är inne på samma spår:

– Vissa vill inte ha VAR och tycker det är för petigt och tar för mycket tid men nu har vi råkat ut för det i kanske avgörande situationer och City i senaste matchen så det är väl kanske det som är näst på tur att det ska investeras i damfotbollen också.

Vill ha det som herrarna

Everton-anfallaren Anna Anvegård är inte lika övertygad.

– Jag är lite femtio-femtio. När man själv spelar vill man att det ska bli så rättvist det kan. Det vill väl alla. Samtidigt har man sett när man kollar matcher och det handlar om någon centimeter när man är offside och jag tycker inte heller att det är så det ska vara. Jag kan inte säga ja eller nej, jag tycker att det behöver finslipas lite innan man vill ha det själv, säger hon.

Så du är nöjd med att det inte finns?

– Vi vill självklart ha det som herrarna har det, men samtidigt vill man inte att man ska kolla tio minuter för en offside på två centimeter.

Magdalena Eriksson menar att var sak har sin tid och att det allra viktigaste för den brittiska damfotbollen just nu är att höja kvalitén på domarnas standard.

– Jag tycker att var sak tar sin tid. Just nu har vi inte ens heltidsdomare, eller det är precis i steget att gå över mot domare som är heltid. För mig är första prio att de som jobbar som domare i vår liga ska få de bästa förutsättningar att bli de bästa domarna de kan bli först och sen kan vi snacka om VAR och målkameror och så där, säger hon.