Asaharas tre tankar: Newcastlespelarnas desperata audition

Newcastlespelarna visade att de inte bara vill tillhöra historien utan även framtiden.

En framtid där det ska låtas vara osagt om Manchester United verkligen rekryterat rätt mellanchef till försvaret. En framtid där Manchester City lär vilja lösa sin sista, offensiva pusselbit.

Här är Makoto Asaharas tre tankar från annandagshelgens Premier League-fotboll.

Följ ämnen

Samtliga lyckades med sin audition – tillsvidare i alla fall

– Varje dag i januari blir viktig.

När Newcastletränaren Eddie Howe mötte pressen inför måndagens drabbning mot Manchester United så fick han, av förklarliga skäl, frågor om det stundande januarifönstret. Och det var just det han syftade på med ovanstående citat.

Trots allt har Howe inte bara tagit över en klassisk klubb som slåss med näbbar och klor för att undvika Championship. Han har framförallt tagit över det som i dag är Englands rikaste klubb. En klubb där det faktiskt inte hade känts reaktionärt och överdrivet att värva nytt på precis varje position – och som har råd att göra det också.

Eller nja, inte precis varje.

Allan Saint-Maximin är det nuvarande Newcastles allra mest lysande stjärna. Allt talar för att han är bra nog att vara det även i det ”nya” Newcastle som nu ska sättas ihop. Den franske bolltrollaren såg likväl ut som han var på en audition under måndagsaftonen. För oj vilken energi, spelglädje, kvalitet och driv han visade. Precis som många andra, inte fullt så sannolikt framtidsbärande, Newcastlenamn. Joelinton må inte kunna göra mål som forward men oj vad nyttig han visade sig vara som en hårt slitande innermittfältare. Jamaal Lascelles visade vilken försvarsledare han faktiskt är. Callum Wilson visade vilken fullgod Premier League-spjutspets han är. Emil Krafth visade att han är en stabil högerback.

Ja, det var elva spelare plus tre avbytare som med sina löpmeter, sin arbetsvilja och sina hjärtan visade klart och tydligt att de vet vad som står på spel i det stundande transferfönstret – både individuellt och kollektivt.

Så klart det fortfarande kommer värvas och så klart Newcastle fortfarande är ett lag i behov av, och med möjlighet till, en total omstrukturering – precis som de alltjämt är ett lag i desperat poängbehov.

1–1-insatsen mot United var en helgjuten insats frammejslad ur ren desperation. Och visst kan fler än de självklara namnen se det som en lyckad audition tillsvidare.

Vem leder egentligen Manchester Uniteds försvar?

Vi stannar en stund till på St. James Park.

För samtidigt som Newcastle imponerade så gjorde ett motstånd det motsatta.

Att Ralf Rangnick såg det som en vunnen snarare än två förlorade pinnar säger egentligen det mesta om det som försiggick. Att veteranen Edinson Cavanis comeback blev det som gjorde skillnaden mellan knapp poängutdelning och en nolla säger en del också.

Det stora frågetecknet ligger dock i försvaret och en reslig, dyr, engelsk mittback med en kaptensbindel på armen.

När Manchester United öppnade plånboken på vid gavel och värvade Harry Maguire från Leicestersommaren 2019 så var det inte bara en värvning i mängden. Det var resultatet av ett gediget headhuntande efter en ledare i försvaret. För sin egen Virgil Van Dijk.

2,5 år senare så finns det verkligen anledning att ifrågasätta chefsrekryteringen.

Maguires tafatta och klumpiga ageranden sträcker sig långt utanför 90 svajiga minuter borta mot Newcastle. De sträcker sig över en hel, avverkad höst och lite därtill. Det är ageranden som får en att ställa sig frågande till hur given han egentligen borde vara i den Unitedstartelva som han ska leda. Framförallt med tanke på konkurrensen.

Victor Nilsson Lindelöf må ha haft sina ups and downs under tiden i Manchester United. Men hans covidrelaterade frånvaro märktes på alla sätt och vis i den oorganiserade röra som ställde upp framför en sysselsatt David De Gea.

Raphael Varane må ha haft sina skadebekymmer sedan sommarens flytt och må aldrig lyckats visa tidigare Real Madrid-tröja att han faktiskt kan leda och styra en backlinje utan en viss Sergio Ramos bredvid sig. Men rent kvalitativt är och förblir han den Unitedspelare som har den klart högsta högstanivån.

Förutsatt att tränare Rangnick inte tänkt återuppliva föregångare Solskjaers trebacksexperiment så finns det alla skäl i världen att tycka att både Varane och Lindelöf för tillfället borde gå före sin utnämnde chef.

Precis som det finns alla skäl i världen att fråga sig vem som egentligen ska leda.

Om en nia ska in så behöver det vara en av de allra bästa

Att få ösa in sex mål på Boxing Day inför hemmafansen borde vara en ynnest som hade fått varenda tränare att brista ut i ett obevekligt leende.

Men samtidigt kan man förstå varför Pep Guardiola var konfunderad efter Manchester Citys 6–3-seger mot Leicester.

En match som gick från 4–0 och semestermode till 4–3 och måldrama inom loppet av elva andrahalvleksminuter.

Så klart en otroligt svidande detalj för en perfektionist som Pep Guardiola, även om han nog sammantaget var glad över ännu en seger på kontot och en fortsatt komfortabel serieledning.

Kanske framförallt glad för att offensiven, bevisligen, funkar och levererar trots att den inte är perfekt på pappret .

Det är just den perfektionismen, den som genomsyrar hela Guardiolas tränargärning, som får en att känna att det är helt rimligt att City alltjämt vill värva en renodlad centerforward till sommarfönstret.

Varför inte redan nu i vinter? Jo, återigen, perfektionismen.

För att en renodlad nia ska vara aktuell för Manchester City i dagens skepnad så ska nian i fråga vara från den allra översta gräddhyllan av nior. En gamechanger. En världsstjärna. En källa för garanterad kvalitet och målleverans. Vi pratar Harry Kane. Vi pratar Erling Braut Haaland. Vi kanske till och med pratar Robert Lewandowski. Det vill säga den typen av crème de la crème som oftast inte går att lösa i ett vinterfönster.

Vi pratar trots allt om en lagbygge vars hela styrka ligger i konstant strävan efter fulländan.

I dag finns en backlinje där varenda litet embryo till frågetecken har besvarats av en eller flera dyra försvarsvärvningar under flera års tid. Ett mittfält som är ett av ligans allra bästa, om inte det bästa, i både spets och bredd. En anfallsuppsättning där Guardiola roterar starpower och matchvinnare likt en roulette – med konstant skyhöga krav på pålitlig leverans för att få behålla sin plats.

Det som kan ta detta, redan kompletta, lag ännu ett steg mot långtida fotbollseuroperisk dominans är just en startelvacementerad världsklassforward.

Det har vi sagt förr och det lär vi få anledning att säga igen i sommar – även när de bjuder på sprakande annandagsmålfester.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.