Dokument: Athletics historiska och dubbla cupchans

Publicerad 2021-04-03

De har inte vunnit en cuptitel sedan 1984.

Nu kan anrika och principfasta Athletic Club vinna två inom loppet av två veckor.

I kväll är deras första chans att åter titulera sig bäst i Spanien – men just i kväll kanske framförallt bäst i Baskien.

– Vi kan bara känna lycka inför den här möjligheten, säger lagkaptenen Iker Muniain inför en historisk Copa del Rey-final mot Real Sociedad.

21.30: Sportbladet sänder Real Sociedad–Athletic Club HÄR!

När Athletic Club besegrade Barcelona i 1984 års Copa del Rey-final så var det deras 23:e titel i den anrika cupens historia. En siffra som än i dag innebär att den baskiska klubben är den näst mest framgångsrika någonsin i just Copa del Rey.

Men på 37 år som följt så har det inte blivit några fler stora pokaler.

Visst har de ett par supercuptitlar (den senaste så sent som i år). Men när Athletic Club nu står inför, inte bara en utan två, Copa del Rey-finaler så drömmer fansen om att åter få titulera sig mästare på allvar.

Bara det faktum att både fjolårets och årets cupfinaler ska avverkas inom loppet av två veckor är egentligen anmärkningsvärt nog. Eller det faktum att Athletic Club har lyckats ta sig till båda finalerna.

Men det kanske mest anmärkningsvärda är att det är just Athletic Club som ska spela dubbelfinaler. En klubb vars framgångar egentligen inte borde vara möjliga i dagens fotbollsvärld.

”Det går att vinna med vårt sätt”

De flesta som följer och följt internationell klubbfotboll är sannolikt medvetna om varför Athletic är unika, men vi drar det kortfattat. Medan andra klubbar kan välja och vraka från alla världens hörn i jakt på att bygga sina trupper så har Athletic Club stått fast vid sin princip som de haft sedan urminnes tider. Nämligen att enbart spelare med baskiskt ursprung får spela för klubben. Ett kriterium som naturligtvis begränsar urvalet av spelare något enormt – framförallt i en tid när fotbollen blivit så globaliserad som den är i dag. Också ett kriterium som både hyllas för sitt fokus på lokala talanger och lokal förankring, och ifrågasatts av vissa för att vara diskriminerande.

– Är det en filosofi som är kompatibel med 2000-talet? Absolut. När man verkligen litar och tror på en princip så blir det väldigt autentiskt. Filosofin i klubben är oerhört stark. Den är ansvarsfull, respektabel och även genomförbar. Jag tycker den är fantastisk, säger den nuvarande, och icke-baskiske, tränaren Marcelino, enligt BBC.

Trots att klubben stått fast vid sin princip och värvningsfilosofi så har de också varit konkurrenskraftiga. Athletic är än i dag en av tre klubbar i Spanien som aldrig ramlat ur den spanska högstadivisionen. Giganterna Real Madrid och Barcelona är de två andra.

Och att vara konkurrenskraftiga och vinna hör även det i allra högsta grad ihop med den geografiskt och kulturellt rotade klubbfilosofin.

– Troféer är viktiga för oss för att behålla tron på det vi gör och för barnen att se att det går att vinna saker med denna filosofi. Att det går att besegra Barcelona och Real Madrid med vårt sätt, säger Rafael Alkorta, sportchef tillika tidigare Athletic-försvarare till BBC.

”För alla som är födda i Bilbao...”

Ett av de barn som växt upp med hoppet att en gång få representera just sitt Athletic Club är Inaki Williams.

26-åringen, som är född i Baskien fast med föräldrar från Ghana, har representerat just Athletic under hela sitt professionella fotbollsliv och spelat över 200 ligamatcher för klubben.

– För alla som är födda i Bilbao eller dess omnejd så är den främsta drömmen man har som barn att få spela för Athletic, säger Williams till BBC.

– Jag är väldigt lyckosam som fått den drömmen uppfylld. Och nu har jag chansen att vinna två titlar. Att göra Athletic till mästare.

När supercuptiteln togs i januari så besegrades både Real Madrid och Barcelona på vägen. När 2021 års Copafinal ska spelas så är det, precis som 1984, Barcelona som står för motståndet.

Men först, i kväll (lördag), väntar en ännu viktigare cupfinal.

2020 års uppskjutna final. Den historiska och baskiska finalen.

Under en period i historien gick Real Sociedad samma baskiska värvningsväg som sin baskiska antagonist, men slutade med detta 1989 i och med värvningen av den irländske anfallaren John Aldridge från Liverpool. Med det sagt har det alltid ändå varit en klubb som kunnat känna stolthet över sin ungdomsakademi och sina hemvävda talanger. En klubb som i dag har ett spännande lag med en blandning av egefostrade trotjänare som Mikel Oyarzabal och invärvad potential som svenske Alexander Isak.

Första gången på över hundra år

Men även om de valt olika vägar så har rivaliteten aldrig svalnat – en rivalitet som dock inte ska feltolkas som hat och avsky. För ”La Real” och Athletic är både fiender och vänner i ett. Antagonister och bröder i ett. Under en tid när fotboll spelades inför publik så var det ingen ovanlig syn att se både blåvita och rödvita fans bredvid varandra på läktaren under ett baskiskt derby.

Och trots att båda lagen skördat stora framgångar genom åren så har de aldrig nått hela vägen i den spanska cupen samtidigt. Förrän förra året.

När det stod klart att Athletic och Real Sociedad skulle mötas i en cupfinal så skrevs det spansk och baskisk fotbollshistoria bara där. Under turneringens då 118-åriga historia hade trots allt aldrig de två kollegorna mötts i en final (om man inte räknar 1910 när cupen hade två vinnare och två finaler, där Athletic och ”La Real” möttes i en av dem). Det här skulle bli århundradets fotbollsmatch – för båda kombattanterna.

Sedan kom pandemin.

Medan fotbollen runt om i världen antingen ställdes in eller spelades i försenad form inför tomma läktare så försökte både Athletic och Real Sociedad att vänta in i det sista. För det här var en final som fansen skulle få bevittna. För det här var en final som var otänkbar att spela inför en ekande tom arena.

Men fotbollskalendern gick inte att argumentera med. När 2021 års final närmade sig så fanns det till slut inget annat alternativ än att avverka 2020 års innan dess.

Så när avsparken går på La Cartuja i Sevilla under lördagsaftonen så är läktarna tomma. Supporterstödet? Det har säkerligen både Real Sociedad och Athletic känt av så det räcker och blir över under uppladdningen.

Stort supportertryck

I både San Sebastian och i Bilbao så har supportrar från de båda lagen tävlat mot varandra i vilka som kan färga sin stad allra mest. De har, på både gott och ont, även visat sitt stöd i samlad, fysisk form när de vinkade av spelarbussarna inför resan söderut mot Andalusien. Det märks att det här är något alldeles speciellt som väntar.

– Jag vill tacka fansen. Dessa två veckor inför matchen har varit helt fantastiska. Vi vill skapa historia och avnjuta det, men alltid med ansvar, säger Real Sociedad-tränaren Imanol Alguacil på presskonferensen inför matchen.

– Vi är medvetna om all uppståndelse kring den här matchen. Och vi vet vad Athletic betyder för vårt folk. Att det betyder något väldigt stort, säger Athleticlagkaptenen Iker Muniain på presskonferensen inför matchen, på plats i Sevilla.

– Som barn drömmer du först om att få bära Athletictröjan. Sen drömmer du om att få spela en final i den. Och vi ska göra just det. Och vi ska göra det två gånger på 15 dagar. Vi kan bara känna oss lyckligt lottade, säger tränare Marcelino.

San Sebastian och Bilbao kommer vara städer som står fullkomligt stilla av förväntan och nervositet under ett par timmar av påskaftonen.

I en av städerna kommer stillheten att utmynna i fullskalig, och historisk, eufori.

Se Real Sociedad–Athletic Club HÄR!