Polisen slår larm efter AIK-härvan: Fotbollspengar går till kriminella gäng

Publicerad 2020-10-05

Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Efter fotbollsfakturan som hittades under en knarkrazzia:

Nu varnar polisen för att idrottens pengar går direkt till gängkriminaliteten.

– Vi ser ju att stora pengar går från idrotten och framför allt fotbollen till de kriminella nätverken, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Följ ämnen
AIK Fotboll

En faktura på 800 000 kronor gällande Nabil Bahouis övergång från AIK till Al Ahli SC i Saudiarabien 2015 har hittats vid en av polisens knarkrazzior i Stockholm, avslöjade Dagens Nyheter under söndagskvällen.

DN:s granskning visade vidare att AIK kan ha lämnat uppgifter om ett så kallat brevlådeföretag till Svenska Fotbollförbundet i samband med affären.

– Jag kan inte säga något om uppgifterna i artikeln, säger polisen Fredrik Gårdare till Sportbladet.

Kan du säga något om AIK:s del i det här?

– Nej, jag kan inte lämna några uppgifter med tanke på att det kan bli misstankar som vi måste göra bedömningar på.

Som ni måste utreda?

– Det går inte att göra den bedömningen precis nu i kväll. Därför kan jag inte kommentera uppgifterna, säger Fredrik Gårdare.

Björn Wesström och Nabil Bahoui.

”Finns stora risker”

När det gäller situationen rent generellt kring fotbollsklubbar och gängkriminalitet är Fredrik Gårdare oroad.

– Vi har sett rätt många föreningar som gör affärer där kriminella nätverk är aktörer. Det har vi från polisens sida larmat om till svensk idrott. Där finns stora risker.

Fredrik Gårdares utspel kommer samtidigt som debatten om de kriminella gängen är högst upp på den politiska dagordningen.

– Alla ledare pratar om hårdare tag mot gängkriminaliteten. Vi ser att stora pengar går från idrotten och framför allt fotbollen till de kriminella nätverken. Det är pengar som kommer delvis från skattebetalarna, via Riksidrottsförbundets bidrag. Vi ser även andra pengar går genom systemet för att bli en del av olika brottsprojekt som grov penningtvätt.

Då ska inte heller idrotten på något sätt bidra eller bli utnyttjade

”Väldigt allvarligt”

Hur allvarligt är detta?

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Är det något när det gäller att ha hårdare tag mot gängkriminaliteten så är det att vi ser till att inte ge de pengar direkt. Då ska inte heller idrotten på något sätt bidra eller bli utnyttjade, säger Fredrik Gårdare.

Polisens arbete mot den organiserade brottsligheten som är inne i fotbollen pågår på många olika håll, enligt Fredrik Gårdare.

– Vi har en mängd förundersökningar igång. Några berör den här typen av hantering av spelare som handelsvara och den grova ekonomiska brottslighet vi ser i samband med det.

”Tar gärna emot tips”

Svensk elitfotboll, Sef, är intresseorganisation för de svenska elitfotbollsklubbarna i allsvenskan och superettan. Enligt uppgifter till Sportbladet väntar nu möten mellan Sef och polisens aktionsgrupp.

Fredrik Gårdare vill varken bekräfta eller dementera det, men säger:

– Vi är tacksamma för att de goda krafterna inom fotbollen uppmärksammar sånt här. Vi tar gärna emot information. Polisen har prioriterade insatser mot problem som drabbar fotbollen.

– Vi har ett nära samarbete med fotbollsförbundet och Riksidrottsförbunden. Vi vill att även andra fotbollsledare runt om i landet använder sig av den ganska unika möjligheten att de kan få hjälp omgående om de är utsatta för någon form av otillåten påverkan eller olika former av brottsprojekt, säger Fredrik Gårdare.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.