Fagerlund: Klopp får inte slippa undan...

LONDON. Kontroversiella domslut, obegripliga byten samt unga förmågor.

En stor del av fokuset efter Arsenals seger mot Liverpool lär ligga på domaren och hans VAR-team.

Minst lika mycket borde ligga på Bukayo Saka.

Arsenal FC

Att Liverpool öppnar en match med att stå på hälarna är inget nytt under solen. På The Emirates avslutade Jürgen Klopps mannar dessutom första halvleken med att vara lika långsamma ur startblocken.

Samtliga åskådare hade inte ens hittat till sina säten när Gabriel Martinelli drog in 1–0-målet för Arsenal. En bollvinst på egen planhalva, kvickt ut med den till Buakyo Saka till höger, passning in centralt till Martin Ödegaard och sedan en väl avvägd framspelning till blixtsnabba brassen.

Det blev en så kallad drömstart i ett möte där Arsenal för första gången på länge klev in som favoriter. Läktarna gungade kraftigt, en ny påminnelse om hur stämningen drastiskt har förändrats här de senaste månaderna. Framgång leder helt enkelt till mer jubel och färre burop.

Arteta höll på att tackla Diaz

Mikel Artetas matchplan innefattade ett aningen mindre aggressivt presspel jämfört med derbyt mot Tottenham. Eftersom Takehiro Tomiyasu tog plats som vänsterback höll sig Granit Xhaka lägre än vanligt. Ben White, på högerbacken, gavs desto mer frihet att kliva fram och överlappade på kanten vid några tillfällen likt han så lyckat gjorde mot Spurs.

Mellan det där 1–0 målet och 2–1-målet, som det till slut blev, började Liverpool jobba sig in i matchen. Trent Alexander-Arnold behöll den lägre positionering han hade i Champions League-mötet med Rangers tidigare i veckan. Det innebar inte att engelsmannen höll överdrivet låg profil, liksom på Anfield stod han för ett par angenäma, offensiva passningar.

Liverpools anfall fungerade som bäst då frontlinjen löpte på bollar som ven in bakom motståndarnas backlinje. Särskilt när Darwin Núñez och Luis Diaz, med hjälp av sina fina rörelsemönster, drog isär mittbacksparet Gabriel och William Saliba. Precis detta hände i 34:e minuten då Gabriel missbedömde bollen och Diaz petade vidare den till uruguayanske lagkamraten i straffområdet. Målvakten Aaron Ramsdale såg hjälplöst på då Núñez rullade in kvitteringen.

Minuten innan hade Arteta studsat runt längs sidlinjen och var otroligt nog nära att trycka till Liverpool-yttern Diaz som stormade fram med bollen. Några sekunder senare syntes tränaren ta sig för pannan och därefter hålla upp handen åt fjärdedomaren som för att säga ”shit, sorry”. Tränaren kände antagligen hur Arsenal tappade greppet om tillställningen.

En kaosartad situation

Men första halvleken slutade som sagt lyckligt för hemmalaget. En frispark för Liverpool ledde till en omställning för Arsenal som utnyttjade att Alexander-Arnold lämnade ytan framför målet helt öppen då han valde att kliva ut på Martinelli. I stället tog Saka tillbaka ledningen genom att glida in bollen bakom Alisson.

Det var efter att Klopp hade bytt ut Alexander-Arnold (mot Joe Gomez), mittbacken Joel Matip (mot Ibrahima Konaté) och Mohamed Salah (mot defensiva mittfältaren Fabinho) som den matchavgörande incidenten inträffade.

Roberto Firmino, som tidigare bytt av skadade Diaz, drog visserligen in kvitteringen efter drygt tio minuters spel i andra halvleken. Men det var en kaosartad situation i Liverpools straffområde som utlöste glädje respektive ilska, beroende på vilket läger man tillhörde. Är straffen som Gabriel Jesus får med sig billig? Thiago är inte på bollen, men de flesta är nog överens om att det inte är den mest självklara straff som skådats.

Klopp får inte slippa undan...

Liverpools vrede hängde antagligen ihop med ett uteblivet domslut tidigare i matchen, då bollen tydligt träffade Gabriels hand i Arsenals straffområde. Det är intressant hur olika domarna i Premier League bedömer just hands (själv har jag gett upp för längesedan med att försöka förstå). Knappt 24 timmar innan matchen på The Emirates fick exempelvis Newcastles Dan Burn ett, kanske inte identiskt men, liknande domslut mot sig.

Låt oss bara konstatera att domare Michael Oliver knappast lär hyllas för sin insats.

Det är lätt att fastna här som Liverpool-anhängare, i domarkritiken. Men Klopp får inte slippa undan för enkelt. Tränarens startelva går att ifrågasätta, valen under själva matchen behövs definitivt belysas. Som att envist fortsätta med Jordan Henderson, trots att formen från två säsonger sedan är långt borta. Sanningen var att framför allt mittfältarens defensiva arbete inte höll måttet mot ett så pass starkt motstånd.

Bukayo Sakas två mål, det andra från straffpunkten, ger guldkant åt denna tunga, tunga seger för Arsenal. Där Hendersons löpningar inte räcker till, sveper Saka fram som om det är han som har gjort över 300 matcher. Mikel Arteta förlitar sig i alla fall på framtiden.