Linnér: ”Hela min värld blev mörk”

Publicerad 2023-03-22

Vem är mest spelsugen av samtliga spelare i allsvenskan?

– Här sitter jag och räcker upp handen, säger Oscar Linnér.

Brommapojkarnas målvakt har bara spelat fem halvlekar sedan han lämnade AIK i januari 2020. Möt en 26-åring som söker upprättelse, både som fotbollsspelare och människa.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Inför den förra säsongen blev han utlånad till Gif Sundsvall men det blev aldrig något spel i allsvenskan. Henrik Åhnstrand satsade på Andreas Andersson i premiären mot Sirius och Oscar Linnér, inlånad från Arminia Bielefeld, vädrade sitt missnöje efter 1–2-förlusten på Studenternas. Det blev slutet på något som aldrig hann börja.

”Ur ett individuellt perspektiv är tajmningen för ett sådant här karriärshaveri inte helt hundra. Det känns jävligt tråkigt. Jag är här för att spela, inte sitta på bänken. När jag inte har fått spela i Bundesliga är det för att jag har suttit på bänken bakom en av Europas bästa målvakter. Då har jag känt att det finns en logik i att jag inte spelar. Det här är väldigt svårt att acceptera, om jag ska vara ärlig”.

Citaten spred sig snabbt på sajter och sociala medier, hatet och personangreppen likaså. Mindre dramatiska uttalanden som ”Det handlar inte om att jag tycker att Andreas är en svag målvakt, för det är han absolut inte”, återgavs inte lika frekvent men det förändrade inte utgången. Linnér tvingades bort från klubben, som ansåg att han satte jaget före laget.

Tvåmetersmannen vet inte om han ska skratta eller gråta när han tänker tillbaka på tiden i Sundsvall.

– Jag peakade på Twitter det dygnet, var mest omskriven i hela Sverige, mer omskriven än Ebba Busch. Sådant ska inte få avtrubba mig som person, har jag bestämt mig för. Jag har varit med tidigare och är van att hantera sådana situationer.

Han syftar på tiden i AIK, som när han fumlade in en boll i eget mål i Europa League-kvalet mot Braga 2017. Den gången tog AIK avstånd från näthatet med ett öppet brev på klubbens hemsida. Efter en annan plattmatch, 0–3 mot IFK Göteborg 2019, sökte han sig till en gaddningsstudio i jakten på styrka och förståelse.

”Trampade på klubbmärket”

I fjol stod han helt ensam med sin tatuering, ”Efter regn kommer solsken”.

– Jag kom till den mixade zonen med mörker i ögonen, fick en mikrofon i ansiktet. ”Hur känns det?” Jag hade kunnat köra det klassiska, ”Inga kommentarer”, och tagit det bakom kulisserna. Jag hade definitivt kunnat agera annorlunda. Det blev lite olyckligt formulerat men samtidigt vill jag ta mig själv i försvar. Mitt enda kriterium var att komma till en klubb där jag skulle få speltid. Det var det jag desperat sökte och behövde men när det gällde förväntningar och behov sprang jag och Gif Sundsvall om varandra i kommunikationen. Jag såg inte framför mig att komma dit och inleda på en bänkposition. ”Det här är inte sant”, kände jag. Då hade jag lika gärna kunnat stanna kvar i Brescia eller Arminia Bielefeld. Jag förväntade mig att få chansen från start och var lite traumatiserad efter åren i Tyskland och Italien. Det blev helt enkelt en uppförsbacke för mycket att hantera. Om det var mörkt innan blev det nattsvart. Därav min reaktion, och jag tycker inte den var jättesjuk. Det anmärktes på ordet ”karriärshaveri” men efter att ha suttit på bänken i Tyskland och Italien och sedan få inleda på bänken i en tredje klubb... Det går att likställa med det ordvalet. Det var inget illa menat mot Sundsvall som klubb eller supportrarna. Tyvärr blev det som att jag trampade på klubbmärket, vilket inte var min ambition. Min frustation var riktad mot kommunikationsmissen, mot situationen. Folk som känner till min bakgrund och vet hur jag är som person förstår vad jag menade och ville säga.

Visst, den som läst Oscar Linnérs memoarer hade fått en viss medkänsla. Problemet är att de inte är skrivna än, bortsett från styckena i bläck. På vänster axel har Oscar låtit tatuera en gnagare som ristar in 2018 på Lennart Johanssons pokal. Han var en av de stora guldhjältarna i AIK, höll nollan i 13 av 21 allsvenska matcher och fick göra landslagsdebut mot Island på den följande januariturnén.

– Det var en fantastisk säsong på många sätt. Vi hade en fantastisk spelargrupp, en fantastisk tränare (Rikard Norling) och ett fantastiskt stöd från supportrarna. AIK hade haft några år med tveksamma premiärer så det var stort fokus på att vinna första matchen. Vi ville få en flygande start och lyckades vinna med 2–0 (Dalkurd) på en kokande arena. Från den matchen kändes det som att vi var en lagmaskin med elva lagkaptener. Det var ledarprofiler i hela laget och alla spelade för klubbmärket, inte för sig själva. Det var en för alla, alla för en. AIK var som en ångvält det året och det var otroligt häftigt att få vara en del av det.

Oscar Linnér var förstemålvakt i AIK 2017–2019 och under de åren blev Gnaget aldrig sämre än fyra. Det var under hans sista, eller snarare senaste säsong i klubben.

– 2019 vann vi tre av fyra derbyn, kom upp i 62 poäng och nådde playoff till Europa League. Det dög inte. Inget annat än det bästa duger i AIK. I stället för att känna harmoni efter guldet pratade folk om att spelare skulle försvinna och tränare avgå. I mina ögon var det ingen fiaskosäsong. Mina år i AIK sammanfattar jag som väl godkända.

”Överleva i 90 minuter”

Oscar Linnér debuterade för Gnaget redan 2015, i en 0–0-match mot Kalmar borta. Patrik Carlgren var ledbandsskadad, Kyriakos Stamatopoulos på landslagsuppdrag med Kanada.

– Det var surrealistiskt. Sju-åtta månader tidigare spelade jag mot Spånga med Djursholms U17-lag och stod på läktaren när AIK spelade. Plötsligt skulle jag göra allsvensk debut. Det kändes overkligt inför matchen men som tur var gick det bra. Jag var bara 18 år men höll ihop nerverna i en utsatt situation. Jag minns att Nabil Bahoui snackade med mig i omklädningsrummet före matchen, höll ett motivationstal.

Vad hade du för drömmar där och då, som tonåring?

– Att överleva i 90 minuter. Det var väl det.

I den åldern vill väl alla spelare erövra världen?

– Jag ville inte bara spela för utan åstadkomma något med AIK. Drömmen vara att vinna SM-guld och nå Europaspel. Tyvärr lyckades vi inte kvalificera oss för gruppspel under min tid i klubben men att vinna SM-guld som AIK:s yngste målvakt är en dröm jag fick uppleva.

Proffslivet och landslaget, då?

– Den drömmen är fortfarande vid liv och jag fick spela en landskamp efter guldåret. Det gick bra men sedan blev det inget mer. Det kanske kommer. Jag är bara 26, säger Oscar Linnér.

I januari 2020 lämnade han AIK för Arminia Bielefeld i tyska andradivisionen. Förstemålvakten Stefan Ortega satt på ett utgående kontrakt och skulle dra vidare till Bayer Leverkusen när han hjälpt Bielefeld till Bundesliga.

– Det var precis så det presenterades för mig. Planen var att han skulle spela upp klubben under våren, då jag acklimatiserade mig i laget. Sedan, när han lämnade Bielefeld, skulle jag bli förstemålvakt. Jag trodde att han hade en överenskommelse med Leverkusen men tre dagar efter min ankomst kom målvaktstränaren fram till mig. ”Just det, bara så att du vet har Stefan Ortega förlängt sitt kontrakt med två år.” Jag kommer aldrig glömma ögonblicket. Det kom som en blixt från klar himmel. En ridå gick ner framför mina ögon. Ja, jag hade ju sett på träningen hur otroligt duktig han är. Att vara en av två målvakter i en Bundesliga-trupp är långt ifrån fy skam men jag fick aldrig chansen. Stefan spelade exceptionellt bra och blockade platsen. Bielefeld, som nykomling, höll nollan i fler matcher än Bayern München. Att han senare tog steget till Manchester City var mer än välförtjänt, säger Oscar Linnér.

Lånades ut

För att få speltid blev han hösten 2021 utlånad till Brescia i Serie B. Klubben sökte en ersättare till finske målvakten Jesse Joronen, som var av intresse för Roma, Watford, West Ham och Lech Poznan.

– Miljöombytet var befriande men det blev samma visa där. Jag skulle bli deras förstemålvakt men Jesses flytt till en större klubb blev aldrig av. Jag hamnade i precis samma situation som i Bielefeld. Det var ett antiklimax.

Hur mådde du under proffsåren?

– Fotbollen har alltid varit en stor del av mitt liv och jag har alltid haft ambitioner och förväntningar på mig själv. Jag vill komma så långt som möjligt och när det inte gick som jag ville... Jag mådde inte jättebra och coronanedstängningen underlättade inte saker och ting. Allt var ju stängt i Tyskland, där hanteringen var annorlunda än i Sverige. Hela min värld blev mörk och det var absolut inte lätt att hantera. Jag gick där som i en skugga. Det är omöjligt att känna sig som en del av laget när man inte får spela. Jag har stor respekt för de målvakter som hanterar den rollen bra. Med mina ambitioner är det mentalt väldigt krävande. Som målvakt blir man ju inte inslängd sista 20 minuterna. Man sitter på bänken tills den andra målvakten spelar bort sig eller blir skadad. Det spelar ingen roll om du glänser på träningen om den andre målvakten håller ihop det under matcherna. Självklart hade min karriär sett annorlunda ut om jag fått chansen i Bundesliga men det kom aldrig en öppning.

Vad betydde det att det fanns en annan svensk i laget, Joakim Nilsson?

– Han betydde mycket. Joakim är en fantastisk människa och tog mig under sina vingar på ett väldigt fint sätt. Vi umgicks mycket. Ja, under min period i Tyskland var han en bra vän och lagkamrat.

Många spelare hamnar i den situationen, krymper som spelare medan pengarna växer på bankkontot. Är det värt det, om man ser till det ekonomiska?

– För mig är det två separata saker. Jag har aldrig drivits av det ekonomiska, hänger inte i för att jag måste tjäna pengar. Där är jag prestigelös. Jag kämpar för att jag tror på mig själv som spelare. Jag har ambitionen att spela i landslaget, har inte slutat drömma om att komma långt inom fotbollen. Även om fotboll är färskvara har jag säkert alla chanser att flyga igen. Återigen. Jag är bara 26 år. Många tänker inte på det.

”Måste svara mig själv”

När den livlina han sökte i Sundsvall brast i fjol kontaktade han sina AIK-vänner för att få träning. Robin Jansson hjälpte honom till Orlando City, Rikard Norling hälsade honom välkommen till IFK Norrköping och på hösten, efter att ha brutit avtalet med Arminia Bielefeld och tränat med Bayern Münchens reserver, erbjöds han ett korttidskontrakt med Ålborg.

Förre AIK-tränaren Erik Hamrén, som leder laget, behövde en backup till 18-årige Theo Sander, som ersatte skadade förstemålvakten Josip Posavec. Under tiden i Danmark fick Linnér spela en cupmatch mot Middelfart. Lägg därtill en halvlek för Brescia i Serie B och en cupmatch för Giffarna. Mer än så har inte spelat sedan han lämnade AIK.

Vem av alla spelare i allsvenskan 2023 är mest spelsugen?

– Jag sitter här och räcker upp handen, måste svara mig själv. Jag känner stor hunger, motivation och inspiration. Det ska bli roligt att spela i allsvenskan, som är en fantastisk liga.

Han tränade med AIK i höstas och diskuterade då framtiden med klubbstyret.

– Det var många kära återseenden och jag fick bra träning. Dörrarna var öppna men samtidigt var de tydliga med att Kristoffer Nordfeldt är under avtal och att de har förtroende för honom som förstemålvakt. Det var ingen bra matchning här och nu. Jag behöver som sagt en klubb där jag har en bra chans att få speltid.

I stället skrev han på för Brommapojkarna och Grimsta IP är inte outforskad mark för Linnér. Han var där två år som ungdomsspelare, 2009 och 2012, och många ansikten var bekanta när han checkade in på nytt. Han nämner klubbsymbolen Tommy Söderström, sin förre ungdomstränare Andreas Engelmark, som nu är assistent, och inte minst Peter Björklund.

– Han var målvaktstränare för AIK:s U17- och U19-lag när jag kom dit från Djursholm. I spelargruppen har jag varit lagkamrat med Samuel Holm i Djursholm. Jag har spelat med Oscar Krusnell i AIK-sammanhang och Marijan Cosic i U21-landslaget. 

Andra spelare har jag spelat mot och socialiserat med så det kändes som att komma hem, säger Oscar Linnér.

Som nykomling förväntas Brommapojkarna bli ett slags strykpåse. Ni får inte många guldtips, om man säger så.

– Den känslan har jag också men vi har en stark tro inom gruppen och organisationen. Vi får finna oss i det, att inte så många andra tror på oss. Det är en inspirerande position, att försöka motbevisa allt och alla. Hungern känns i väggarna på Grimsta. BP är en ”perfect match”. Den sportsliga ledningen följde mig under min tid i AIK, är medveten om min nivå men också om mitt behov att få spela matcher.

”Otroligt kompetent tränare”

I er position lär det inte vara någon nackdel att ha en av svensk idrotts största vinnarskallar som tränare, Olof Mellberg.

– Nej, vi har en otroligt kompetent tränare med en otrolig meritlista, framförallt som spelare. Alla vet vad han har åstadkommit i klubblags- och landslagssammanhang. Rutinen och förståelsen han sitter på är otroligt värdefull för oss spelare. Han kan sätta sig in i vår situation.

Vad ska omgivningen förvänta sig av en kille som har spelat tre matcher sedan 2019?

– Bra fråga. Jag vet knappt själv men har ett stort driv. Tyvärr har det inte blivit mer speltid. Det är tråkigt på alla sätt men det har ändå varit väldigt lärorika år. Jag har vuxit som spelare och person även om jag inte fått den speltid jag hoppats på.

Oturen har förföljt guldkeepern även i Brommapojkarna. Linnér drog på sig en skada redan efter ett par veckor i klubben, drabbades av en bristning i vaden när han under en spelövning kolliderade med en spelare.

– Jag var för het och kastade mig in i situationen. Det blev en dålig försäsong men jag hoppas kunna göra det bra ändå. Någon gång vänder vinden. ”Efter regn kommer solsken”, som står det på armen.

Vad säger du till medierna om Filip Sidklev, 17, får chansen för BP i premiären?

– Jag skulle nog inte säga så mycket, mest förklara att det finns skäl, att det tar tid att komma tillbaka från en skada. Min ambition är att spela men om så inte blir fallet får ni fråga mig igen. Jag kanske kan bjuda på ytterligare en bra rubrik, säger Oscar Linnér med ett snett leende.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.