Kaxiga uttalandet inför CL-kvalmatchen

Av: Emil Carlsvärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Maribor mot AIK.

Dubbelmötet drar i gång under onsdagen.

– Vi har slagit bättre motstånd än så här och ska vara optimistiska, säger Sasá Gajser, assisterande tränare i Maribor.

Rikard Norling:

– De är favoriter, säger AIK-tränaren.

Under onsdagen tar slovenska Maribor emot AIK i det första mötet av två i Champions League-kvalets andra omgång.

Sasá Gajser, assisterande tränare i Maribor, menar att man vet vad det är för svenskt motstånd som väntar runt hörnet.

– Det är ett motstånd med kvalité som konsekvent följer sin plan. De spelar fysiskt med mycket kraft. Det blir säkert krävande matcher. Det är en helt annan motståndare än Valur (laget man slog ut i första omgången). Vi måste ha kondition men samtidigt så är det en skandinavisk stil som vi vet hur den ser ut, säger Gajser till slovensk media under tisdagen.

”Vi har slagit bättre motstånd än så här”

Den meriterade Champions League-klubben har bland annat scoutat AIK i båda deras möten med FC Ararat, och Gajser erkänner att han är imponerad. Men den assisterande tränaren slår samtidigt fast:

– Vi ska ha stor respekt, men vi vet samtidigt vad vi har för kvalité. AIK gillar att försvara sig men vi vet att vi kan ställa till med problem med den kvalité vi har. Vi har slagit bättre motstånd än så här och ska vara optimistiska.

Under en presskonferens dagen före drabbningen i Slovenien uttalade sig AIK-tränaren Rikard Norling också om förutsättningarna.

Han lägger över favoritskapet på Maribor.

– De är favoriter. Vi är en stor klubb i Sverige, så vi är vana att vara favoriter. Det hade inte varit någon fara för mig att sitta här och säga: ”vi borde vinna”. Men i de här två matcherna tror jag att om du frågar spelare och ledare i Maribor så skulle de nog känna att de borde gå vidare, säger Norling.

AIK-backen positiv till avancemang

Maribor, som var med i gruppspelet i Champions League säsongen 2017/18, tränas av före detta Leeds-tränaren Darko Milanic. En tränare Rikard Norling har stor respekt för.

– Han har varit på den här nivån länge och han vet mycket om såna här matcher. Om han håller sig till sitt normala sätt att spela, eller om han ändrar mycket, det blir viktigt för oss att läsa av. De har sitt sätt att spela normalt, precis som vi har och vi får se hur det blir i morgon (läs onsdag).

Norrmannen Daniel Granli, som har fått stort förtroende i AIK efter sommaruppehållet, har en bra känsla inför dubbelmötet.

– Vi vet att vi är väldigt starka på Friends, så får vi med oss ett fint resultat från Slovenien ser det bra ut för oss, säger 25-åringen till FotbollDirekt.

Första matchen mellan Maribor–AIK spelas under onsdagen kl 20:15 i Slovenien. Matchen sänds på Eurosport 1 och Eurosport Player. Returen i Solna spelas en vecka senare, med avspark 19:00 på Friends Arena. Om AIK tar sig vidare till den tredje kvalomgången i Champions League väntar antingen Bate Borisov eller Rosenborg som motståndare.

Foto: Christine Olsson/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.