Karl-Erik Nilsson: ”Qatarfrågan annorlunda”

Publicerad 2021-04-21

En massiv protestvåg sänkte tolv av världens största fotbollsklubbar på 48 timmar.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hyllar fansens insats i revolten men tror inte att samma rörelse kommer påverka det hårt kritiserade VM-arrangemanget i Qatar.

– Det är helt skilda frågor och ska behandlas på sina meriter, säger han.

Svenska fotbollförbundets ordförande och Uefas förste vice ordförande Karl-Erik Nilsson är på väg hem från intensiva mötesdygn i schweiziska Montreux. Under tiden han har varit på plats har Super League både hunnit födas och läggas ner.

– En fantastisk utveckling. Att man bryter sig ur och bryter ihop på 48 timmar. Klubbarna gick från att tycka det här var det bästa som har hänt till det sämsta när de mötte vreden från fans, spelare, ledare och beslutsfattare, säger han.

Han är imponerad över protestvågen som kom så omedelbart.

Hur viktiga har fansen varit för den här helomvändningen som du ser det?

– Otroligt viktiga. Om det bara hade varit beslutsfattare som jag som hade reagerat är jag inte alls lika säker att det blivit så mycket tryck i frågan. När fans, spelare, ledare och politiska företrädare gör det här tillsammans är det en kraft att räkna med. Som fotbollsledare blir jag glad och stolt över engagemanget.

”Bojkott inte bästa modellen”

I stor utsträckning är det här samma fans som är kritiska till att VM arrangeras i Qatar. Är inte det här ett bevis för att bojkott kan vara ett fungerande verktyg där?

– Frågorna är olika, det är ett beslut fattat 2010. Samtidigt är det viktigt att alla reagerar för det har gjort att vi flyttat fram positionerna och fattar de här besluten på helt andra grunder i dag.

– Att reagera och bilda opinion är bra och det är angeläget även i Qatarfrågan. Men alla vi pratar med, människorättsorganisationer och fackföreningar, tycker inte att bojkott är bästa modellen här utan det är att påverka på plats, säger Karl-Erik Nilsson.

Förstår jag dig rätt om ett bojkott-hot kunde ha varit aktuellt närmare beslutet?

– Hade man haft den här typen av påtryckningar direkt efter 2010 är det möjligt att tingens ordning varit på ett annat sätt, men nu är det sent.

Tror du att VM i Qatar kan bli föremål för en så omfattande proteströrelse som Super League?

– Jag tror det blir svårare att mobilisera. Men jag tror det är bra om man agerar för att skapa förbättringar. Idrottsevenemang är en bra påtryckningsmetod för att få till bättre ordningar och jag välkomna en fortsatt debatt.

”Känns bekymmersamt”

Uefa satte hårt mot hårt och hotade med att lag och spelare skulle komma att stoppas från Uefa och Fifas turneringar. Kan du förstå att fotbollssupportrar har svårt att se skillnad på bojkott och bojkott?

– Varje fråga lever på egna meriter och ska bli bedömd på sina meriter. Det här var en fråga som skakade om fotbollens grundvalar. Qatar är annorlunda, det handlar om hur man behandlar människor på sina arbetsplatser och om mänskliga rättigheter, en problematik som finns på oerhört många platser.

Var Super League ett större hot mot fotbollen än att VM arrangeras i Qatar som du ser det?

– Jag tror det är otroligt svårt att jämföra frågorna. Jag lägger ingen värdering i det.

På fredag träffas återigen Uefas exekutiva kommitté. Man ska dels ta ett slutligt beslut om Dublin, Bilbao och München som värdstäder för EM. Men även Super League står på dagordningen. En del blir förstås att diskutera hur de här tolv klubbarna nu ska återgå in i Uefa igen.

– Det känns bekymmersamt hur man ska läka ihop det här. Det är tolv klubbar som svikit 220 ytterligare medlemmar i European Club Association. Även om ordningen är återställd så är långt ifrån alla sår läkta, säger Karl-Erik Nilsson.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.