Spelarna slår tillbaka mot förbundet

Av: Per Bohman, Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

Håkan Sjöstrand hävdar att herrlandslaget ersättning inte sänktes för att höja damernas.

Nu slår spelarna tillbaka.

– I slutändan tror jag ändå att vi är med och bidrar, eftersom vi gått ner, säger Marcus Berg som inte köper Sjöstrands förklaring.

Sent i går kväll drog förbundets generalsekreterare Andreas Granqvist i örat. Lagkaptenen hade – i svallvågorna av Nilla Fischers brandtal om jämställdhet inom fotbollen – hävdat att herrarna gick ner i ersättning för att höja damernas.

– Herrarna har sänkt sin ersättning vilket är hedersamt men det gynnar inte damspelarna, vars avtal skrevs tidigare, sa Sjöstrand till Sportbladet och menade att sakerna inte hörde ihop.

Berg slår tillbaka

Men på dagens pressträff slog spelarna tillbaka. Marcus Berg, Emil Krafth och Gustav Svensson tryckte samtliga på att spelarna aktivt valt att sänka sin ersättning för att på det viset gynna damerna.

– Jag har väl läst, och sedan pratar vi lite också. Det är svårt att… alla har rätt till en åsikt, och jag tycker att det är starkt av Nilla att gå ut med sitt tal. I grunden vet jag inte vad kritiken är, om den är mot oss eller mot de som bestämmer högst upp i förbunden, i Fifa och Uefa. Fotbollen är en business, och finns inte intresset och sponsorerna så är det svårt med det ekonomiska, om man pratar om det som jämställdhet. För att höja deras marknadsvärde måste det komma folk på matcherna, tv-bolagen måste köpa rättigheterna. Det är mest det jag känner, att de behöver locka folk. Det är där skon klämmer, säger Marcus Berg.

Varit med på mötena

Du varit med och förhandlat nya spelaravtalet med Håkan Sjöstrand?

– Ja, jag var med på något möte.

Ni gick ner i ersättning, men de pengarna gick tydligen inte till damerna, utan in i förbundet?

– Vi hade ett snack, det vi sa till spelartruppen sedan på våra möten var att den information vi fått var att vi kunde hjälpa till att höja damernas ersättning om vi gick ner. Det var alla med på. Sedan att den informationen inte kom ut direkt, och att den nu kommer ut som ett missförstånd mellan spelartruppen och de från förbundet är olyckligt. I slutändan tror jag ändå att vi är med och bidrar, eftersom vi gått ner.

LÄS VIDARE

Köper inte förklaringen

Köper du Sjöstrands förklaring, att det inte hänger ihop?

– Nej. Som jag sa, i slutändan så hänger det ihop. Om vi går ner så gynnar det ungdomar eller ger mer ekonomi så att man kan höja damerna. Det känns bra, det var det vi pratade om.

Han talar inte sanning, helt enkelt?

– Det får man tolka som man vill. Han sa att det var ett missförstånd, då är det väl det man får gå på.

Men ni gick in med den tanken, att ni skulle sänka för att det skulle gå dit?

– Ja, det var ett stort samtalsämne och det var alla med på. Det kändes bra där och då, och känns fortfarande bra.

Gustav Svensson är en annan spelare som reagerat.

– Det har blivit ”vi mot ni”-tänk. Så är det inte för oss. Vi står för jämställdhet och vill att de ska bli hundraprocentig jämställdhet. Men jag tycker man kan lägga fokus på Fifa i stället, tillsammans (damer och herrar) för nu blir det lite pajkastning mellan herrar och damer trots att vi står för samma sak. För det har tydligen inte kommit ut på rätt sätt. Det har blivit två olika läger i stället, säger han och fortsätter:

– Vi gick ner i ersättning för att vi ville ha bättre jämställdhet. Enligt min vetskap, även om jag inte var med vid förhandlingsbordet. Inom gruppen ville vi hjälpa till med det vi kunde hjälpa till med. Men i stället för att enas och gå ihop mot ett större mål – Fifa till exempel – så har det blivit en schism mellan herrar och damer vilket är synd.

Pettersson backar Sjöstrand

Svensson menar att initiativet kom från alla spelare och att herrarna försöker få till ”hundraprocentig jämställdhet”.

– Till min vetskap sänkte vi vår ersättning för att hjälpa damerna.

Landslagschefen Stefan Pettersson går dock på Håkan Sjöstrands linje.

– Det var ju inte sagt så att det skulle bli så krona för krona. Sen känner herrarna naturligtvis att om de sänker lite så går det kanske till damerna. Men krona för krona är det inte riktigt så.

Spelarna är tydliga om sin linje?

– Det kanske är så att båda har lite rätt, och sen är det någon missuppfattning. Men diskussionerna som vi hade var att vi skulle göra ett annat upplägg och i praktiken så innebär det en sänkt ersättning för herrarna. De kanske har trott att det skulle bli exakt en krona dit och en krona tillbaka, men riktigt så har det aldrig varit tal om. Vi skulle göra ett annat upplägg som skulle passa båda (parter).

Publicerad: