Truppen till avgörandet i EM-kvalet

Janne Anderssons trupp till EM-kvalet mot Rumänien och Färöarna

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige ligger tvåa i EM-kvalgruppen när endast två matcher återstår.

På onsdagen presenterade förbundskapten Janne Andersson manskapet som ska säkra biljetten till mästerskapet.

Största utropstecknen: 19-årige Dejan Kulusevski och 20-årige Mattias Svanberg.

Det är uppdukat för ett drama inför Sveriges bortamatch mot Rumänien den 15 november. Blågult ligger just nu en poäng före rumänerna i kvalgruppen och skulle vid seger säkra sin EM-plats.

”Krävs inte mycket för att de ska få spela”

På onsdagen tog förbundskapten Janne Andersson ut truppen till avgörandet och bjöd på två unga nykomlingar. Offensive yttermittfältaren Dejan Kulusevski är, efter två mål samt fem assist på elva matcher under utlåningen till Parma i Serie A, för första gången uttagen i seniorlandslaget.

19-åringen, som tillhör Atalanta dit han kom från Brommapojkarna 2016, har gjort så stor succé i Italien att han nu påstås vara aktuell för jättar som Inter och Juventus.

– Han har avgörande egenskaper att bryta in och ta avslut. Han har fått ett litet genombrott under hösten och det har varit roligt att följa honom, säger Janne Andersson om Kulusevski.

Dessutom är Parma-spelarens ligakollega, 20-årige Mattias Svanberg från Bologna, också uttagen. Mittfältaren kom till den italienska klubben från Malmö FF 2018.

– Svanberg är väldigt välorienterad på planen och kan spela i de flesta offensiva positioner. Hos oss kommer han konkurrera centralt. Han är väldigt bolltrygg och har bra egenskaper vid fasta situationer, säger Andersson.

Janne Andersson är tydlig med att duon är med i a-landslaget, och inte i U21, eftersom de är högaktuella för spel i de kommande EM-kvalmatcherna.

– Det krävs inte så mycket för att de ska få speltid och då är det självklart att de ska tillhöra a-landslaget. Det är också det bästa betyg ”Rolle” (Roland Nilsson, U21-landslagets förbundskapten) kan få, även om han inte var jätteglad på mig när jag ringde honom i går, att han levererar spelare till a-landslaget. Men hade de inte varit nära speltid hade jag inte tagit ut dem.

Kulusevski.
Foto: Serena Campanini / TT NYHETSBYRÅN
Kulusevski.

Krafth saknas – Lindelöf kan bli högerback

Ludwig Augustinsson, Martin Olsson, Jakob Johansson och Viktor Claesson saknas på grund av skador. Emil Krafth, som ska bli pappa under samlingen, har också lämnat återbud.

Högerbacken Krafth ersätts av mittbacken Pontus Jansson i truppen. Det innebär att Victor Nilsson Lindelöf kommer spela högerback vid händelse av en skada på Mikael Lustig.

Skulle Sverige förlora mot Rumänien lever ändå hoppet i allra högsta grad då rumänerna möter gruppettan Spanien på bortaplan i den sista gruppspelsmatchen, samtidigt som Sverige ställs mot Färöarna. Hotet mot Sverige där är att spanjorerna, som först ska spela mot Malta, med största sannolikhet då inte har något att spela för.

Skulle Sverige trots allt missa EM via kvalspelet finns en väg till öppen via playoffspel genom Nations League.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.