Tony Gustavsson klar för Sundsvall

Ny huvudtränare i krisklubben

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det bekräftat:

Tony Gustavsson tar över som huvudtränare i krisande Gif Sundsvall.

– Han var given nummer ett för oss, säger sportchef Urban Hagblom.

Uppgifterna om Gustavssons återkomst till allsvenskan sipprade ut i mitten av förra veckan och i dag bekräftades nyheten av Gif Sundsvall själva.

46-åringen kliver in som ersättare till Joel Cedergren, som fick sparken i fredags.

– Sedan vi insåg att vi behövde göra en förändring har det varit klart och tydligt vem som varit nummer ett för oss och det har varit Tony Gustavsson. Utifrån den passningsorienterade fotboll vi bedriver och utifrån hans taktiskt kunnande har Tony varit given nummer ett, säger sportchef Urban Hagblom.

”Glad och stolt”

Giffarna har inte vunnit en allsvensk match sedan 29 april och ligger just nu sist i tabellen.

– Jag fick en del kommentarer från anhöriga som undrade: ”Vad ska du dit och göra? De ligger sist i allsvenskan”. Men jag har alltid haft ett intresse av att komma hem och få jobba med fotboll på högsta nivå. En av de största anledningarna till att jag är här är för att jag har Gif Sundsvall att tacka för allt i min tränarkarriär. Alla framgångar, OS-guld och VM-guld, allt är tack vare den uppfostran jag fick i Gif Sundsvall i början av karriären. Om Giffarna då gör bedömningen att jag är den som kan öka sannolikheten att det blir allsvenskt spel även 2020, då är det min skyldighet att hjälpa till. Jag är oerhört glad och stolt, säger Gustavsson själv.

Han fortsätter:

– Det här är en otroligt tuff utmaning, det vet alla. Men jag hade inte tagit mig an det här om jag inte genuint, i mitt hjärta, trott att det här går att lösa. 

Succé i USA

Tony Gustavsson har tidigare bland annat varit assisterande tränare till Pia Sundhage när USA:s damer vann OS-guld 2012 och var även assisterande tränare till Jill Ellis vid VM-guldet i Frankrike i somras.

I allsvenskan har han tränat Hammarby säsongen 2007–2009. Han fick sparken från klubben den 31 augusti 2009 på grund av bristande sportsliga resultat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.