Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Lampard fortsätter lära sig av sina misstag

Publicerad:
Uppdaterad:

Michy Batshuayi dundrade in segermålet listigt, precist och kontrollerat.

De tre attributen stämmer även bra in på Chelseas totala insats mot Ajax.

Men... har vi inte upplevt det här Champions League-mötet förut?

Jo, med skillnaden att Chelsea då var den andra parten.

Mötet med Valencia på Stamford Bridge var en lektion i turneringsspel, från spanjorernas sida. Ungdomar, transferförbud och ny tränare i all ära men bortalaget lämnade i princip över initiativet till Chelsea, inväntade misstag och högg. Det var en smart, väl genomförd matchplan från nytillträdde Albert Celades och räckte till en 1–0-seger.

Det satte också press på Frank Lampards fortsatta Champions League-äventyr, hans första som manager. Mycket har dock hänt sedan dess, framför allt har de yngre spelarna fått mer rutin och således blivit en aning mindre naiva. Det hjälpte en kväll som denna.

Ajax ägde boll i första – men Chelsea presspelet

Till Johan Cruijffs arena åker man nämligen inte och rullar ut hemmalaget bara så där. Det var främst Ajax som höll i bollen under den första halvleken, men de hade samtidigt svårt att förvalta övertaget. Chelseas presspel var smart, med Mason Mount som klev upp högt och störde motståndarnas uppbyggnadsfas. Ofta tvingades målvakten Andre Onana till slut försöka hitta en lagkamrat med en långboll i stället, vilket ökade Chelseas chanser att vinna tillbaka den på det centrala fältet.

Ajax såg, föga förvånande, som bäst ut de gånger det var Kepa Arrizabalagas tur att rulla ut kort. Chelsea har en hel del finputs kvar på det området, även om det förstås inte är helt enkelt att behålla lugnet när 2–3 hungriga motståndare cirkulerar runt en. För varje minut som gick verkade bortalagets försvar bli allt mer bekvämt och i slutändan lyckades de avvärja Ajax från att näta.

Eller ja, det sista är tekniskt sett inte sant. Quincy Promes såg ut att dra in 1–0 assisterad av Hakim Ziyech men Var-domarna drog fram sitt förstoringsglas och hittade en offside. Således gick båda lagen av mållösa i paus, med Frank Lampard något mer nöjd än Erik ten Hag kan man tänka sig.

Foto: Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN

Undvek taktiska misstag den här gången

”Du ser rädd ut, skrämmer Ajax dig?” frågade en journalist Lampard under presskonferensen. Chelsea-managern skrattade till innan han svarade: ”Det är så här jag ser ut”. Nej, någon rädsla gick inte att utläsa hos Chelsea-spelarna men tillräckligt mycket respekt för att fortsätta hålla presspelet intakt.

Edson Alvarez hade en ruggig nick som smekte längs med Kepas högra stolpe, dock utsidan. I övrigt verkade Ajax-spelarnas energi och initiativförmåga successivt avta samtidigt som Lampard bestämde sig för att göra två byten.

Kort innan förlustmålet i matchen mot Valencia ändrade han om från en trebacks- till en fyrbackslinje vilket säkerligen framkallade markeringsmissen i straffområdet. Nu blev det en offensiv taktisk ändring i form av Christian Pulisic in till vänster, vilket då gjorde att Callum Hudson-Odoi skiftade till högerkanten. Tammy Abraham, som hade slitit rejält men fått få bollar att jobba på, bytte plats med Michy Batshuayi.

Slutspelet i egna händer

Det visade sig bli jackpott. Batshuayi hann med att dundra ett avslut högt över målet innan Pulisic serverade honom en ny passning. Denna gång gjorde belgaren inga misstag utan sköt skickligt in den bakom en hjälplös Onana. Ett antiklimax för de högtsjungande hemmasupportrarna, liksom det blev på Stamford Bridge för omkring en månad sedan.

Chelsea besegrade Ajax utan att försöka dominera, men genom att kontrollera. Att Frank Lampard fortsätter att hyllas är inte speciellt konstigt eftersom han ständigt visar att det här laget kan utvecklas och mogna. Nu står de på samma poäng som Ajax i tabellen och har, trots mardrömsstarten, fortfarande slutspelet helt i egna händer.

Laddar Matchöversikt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.