Unika lösningen – Nilla Fischer först ut

Publicerad 2022-05-15

LINKÖPING. Fotbollsproffs och föräldraledig.

Den unika kombinationen var det som fick Nilla Fischer, 37, att satsa vidare.

– Klubben hade aldrig fått det här förslaget tidigare.

Eli, nio månader, ligger i vagnen och sover. Nilla Fischer slår sig ner i en stol utanför det röda huset där hon bor tillsammans med sin fru Mika och deras två söner.

Den 37-åriga mittbacken har en unik lösning för att kunna fortsätta sin fotbollskarriär. Hon är föräldraledig.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt bra för mig så klart att både kunna fortsätta spela fotboll och spendera mer tid med barnen än vad jag gjorde med Neo när han var liten. Det är kanon för mig och jag tror att det är bra för LFC också för då fortsätter jag spela, säger hon.

Förslaget kom från Fischer själv. När kontraktet skulle förlängas i höstas så presenterade hon upplägget för klubben och det blev inte så mycket diskussioner.

– De sa bara att de hade aldrig fått det här förslaget tidigare så de behövde fundera på det och diskutera sinsemellan. Det var inte så mycket argumentation eller ”kan du inte spela på hundra procent så blir det inget”. Utan de var med på det och inser väl också själva att det är något som kommer behövas i framtiden.

Rent konkret innebär det att Fischer är anställd på 80 procent och där med missar en träning i veckan då hon är med barnen i stället.

– Det är en utmaning att få ihop det men det är ett tränarteam som inte så stelbenta utan de hjälper till och försöker hitta lösningar.

”Behöver också få ihop det med familjen”

Väljer du själv vilken dag du är ledig eller hur funkar det?

– Jag skulle ju bara kunna säga en dag. Att jag tar ut den här dagen för det har jag rätt till. Men det är inte så det ska funka utan vi har en diskussion jag och André (Jeglertz, tränare reds. anm.).

– Jag behöver också få ihop det med familjen för Mika jobbar också 80 procent. Så ibland bestämmer André och ibland bestämmer jag men än så länge har det inte varit några tuffa diskussioner.

Solen skiner över gården som ligger strax utanför Linköping. I hagen nedanför huset står tre hästar och äter och runt stolen stryker familjens hund Lusen runt under intervjun.

Det blir ett ständigt pusslande för att familjelivet med två små barn ska gå ihop. I bland får Nilla lämna Eli på frun Mikas jobb för att sen köra vidare till träningen och i bland kommer Mika och lämnar honom på arenan.

– Jag har väldigt tur att hon också gör så mycket som möjligt hittar lösningar också eller att vi hittar lösningar tillsammans. För det går i 110.

Om de inte hade fått till den här lösningen så hade en lång och framgångsrik karriär förmodligen varit över. För som det ser ut nu så tror inte Fischer att hon hade spelat om det hade krävts 100 procent.

– Jag tror inte det. Det är svårt också nu för det var aldrig på bordet att det var den enda valmöjligheten jag hade. Men jag tror inte det för jag märker skillnad i relationen till framförallt Eli nu när han är så liten kontra Neo när han var i den åldern.

Vad betyder familjen för dig?

– Extremt mycket. Så klart. Det är första prio och jag har fått ett helt annat perspektiv på fotbollen, på livet och på mig själv. Det är det som betyder något på riktigt.

Har infört graviditetspolicy

Nilla Fischers lösning med Linköpings FC är unik, men det händer saker kring föräldrafrågorna inom svensk damfotboll. I både BK Häcken och FC Rosengård har man infört en graviditetspolicy.

– Jag tycker det är åt det hållet vi måste gå. Sen kanske det skulle kommit tidigare men ibland måste man bara vara nöjd över att det sker. Jag tycker det är fantastiskt att fler och fler klubbar försöker hitta lösningar på olika sätt.

Vad tror du att din lösning kan betyda för andra?

– Att det finns fler spelare och klubbar som ser att det är möjligt att göra på det här sättet och ändå prestera. Min kropp mår jättebra av att jag är ute och springer själv om jag känner för det när jag är föräldraledig istället för ännu ett fotbollspass, säger hon och fortsätter:

– Jag tror väl kanske också att även den som inte bär barnet ser att jag vill vara föräldraledig, jag vill va med mina barn och den möjligheten finns. Jag hoppas det öppnar dörrar.

”Blivit ifrågasatt för min vabb tidigare”

Fischers förhoppning är att det även kan öppna dörrar för herrspelare, men hon reagerade när hon läste en intervju med BK Häckens Alexander Faltsetas i Sportbladets allsvenska bibel. I en artikelserie om livet som pappa och proffs berättade Faltsetas att han inte kunde komma på en herrspelare som vabbat.

– Överlag vabbar man inte. Jag hade fått höra det av grabbarna. Alla skulle tro att det är ett trick för att slippa träningen, sa Faltsetas.

– Jag har blivit ifrågasatt för min vabb tidigare men det är min rätt som förälder och jag menar är barnet sjukt så är barnet sjukt. Varför ska allt ansvar ligga på partnern? Jag vet inte hur seriösa de här gliringarna är men egentligen skitsamma. Ta din vabb om du vill vabba, säger hon och fortsätter:

– I LFC skulle de aldrig tänka att hon vabbar för att hon är lat. Eller som att jag nu är föräldraledig för att hon vill slippa träna. Den mentalitet finns inte inom damfotbollen och jag tror inte den mentaliteten finns i herrfotbollen heller. 

Hur är det att vara först med den här lösningen?

– Att vara först? Jag vet inte vad jag ska säga. Det är väl kul. Jag har inte tänkt så mycket på vad det betyder för mig att vara först förutom att det betyder att jag får vara med barnen mer.