Lagkamraterna: Lägg ner kritiken

Albin Ekdal om kritiken mot Marcus Berg: Då blir man galen

Av: Johan Flinck, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

En sensationell målmaskin i Robin Quaison och en sällsynt supertalang i Alexander Isak har placerat Marcus Berg i kritikernas skottglugg.

Nu kräver lagkamraterna att veteranen får den uppskattning han förtjänar.

– Han gör mitt liv väldigt enkelt på planen och det finns ingen mening i kritiken mot honom, säger Robin Quaison.

Robin Quaison och Viktor Claesson har gjort mål i tre raka EM-kvalmatcher och Alexander Isak visade med all önskvärd tydlighet hur snabbt han kan göra mål från bänken i Sveriges kvalseger mot Malta. Samtidigt framhåller lagkamraterna en annan tung nyckelspelare i segermatchen. En kritiserad och ifrågasatt sådan.

– Berg sliter väldigt mycket och gör det väldigt lätt för mig. Han gör mitt liv väldigt enkelt på planen och det är bara otur att han inte gör mål i dag. Men han ligger bakom mitt mål och gör en assist. Jag tycker kritiken mot honom... Det finns ingen mening bakom den om du frågar mig i alla fall, säger Robin Quaison och får medhåll av en samlad svensk landslagstrupp.

– Han har alltid varit en otroligt viktig spelare för landslaget. Nu fick han inte göra mål i dag men han gjorde en otrolig assist och det gläder mig eftersom han sliter oerhört hårt. Ibland gör man mål och ibland gör man inte mål. Det är jag inte orolig för utan det viktiga är hur viktig han är för oss på planen, säger Emil Forsberg.

Lagkamraternas önskan är nu tydlig: Att kritiken upphör och Marcus Berg hyllas för sin betydelse i de svenska framgångarna.

– Jag tror inte att de som sitter på läktaren eller framför teven känner lika starkt vad han bidrar med som vi på planen gör. En otroligt lojal spelare, säger Sebastian Larsson.

– Jag tycker att de som är kritiska ska kolla på allt han gör. Jag tycker han var fantastisk mot Norge också där han länkar upp spelet, kommer fram och är farlig hela tiden. Det är små marginaler men i dag är han inblandad i två mål och det är laget som ska vinna. Lager vinner och Marcus gör det bra, säger Ludwig Augustinsson.

– Det är så det fungerar ibland i media och på sociala medier och bland fans. Gör man det bra är man grym, gör man det dåligt ska man ut ur landslaget. Det är ingenting vi lyssnar på. Skulle man lyssna på allting som skrivs så skulle man bli galen, säger Albin Ekdal.

Marcus Berg betonar också betydelsen av lagkamraternas och landslagsledarnas stöd.

– Det är tråkigt att folk tycker så. Det är ingen som inte vill bli omtyckt. Men alla som står mig nära, tränarna och spelare här uppskattar det jag gör. Det är det viktigaste, säger Berg och fortsätter:

– Jag får bara köra på. Den dagen jag inte spelar här får någon annan ta över. Den dagen närmar sig, det kommer många yngre som är duktiga och jag själv blir äldre, men så länge jag presterar bra är jag nöjd om vi tar tre poäng i matcherna. Det är det viktiga.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.