Publicerad:
Uppdaterad:

Storvärvar för miljoner – får statligt krisstöd

”Kan bli återbetalningsskyldiga”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Ola Toivonen, Mikael Lustig och Pontus Wernbloom är tre profiler som anslutit till allsvenskan.
Foto: BILDBYRÅN
Ola Toivonen, Mikael Lustig och Pontus Wernbloom är tre profiler som anslutit till allsvenskan.

Sotirios Papagiannopoulos, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Magnus Eriksson har kostat miljontals kronor att värva hem.

Samtidigt har allsvenskans fem största klubbar personal fortsatt permitterad med statliga bidrag.

– Får vi indikationer på att en idrottsklubb har en ekonomisk situation som gör att de inte är stödberättigade kan vi utföra en kontroll, säger Richard Källstrand, avdelningschef på Tillväxtverket.

Den senaste prognosen för statens kostnader för korttidspermitteringar på grund av coronapandemin 2020 landar på 43 miljarder kronor.

Hittills har närmare 28 miljarder kronor betalats ut i stöd av Tillväxtverket varav nöjes-, kultur- och idrottssektorn med bland annat permitterade klubbanställda står för nära 900 miljoner kronor.

Allsvenska storklubbarna Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Djurgården och Hammarby har anställda som är fortsatt permitterade – personal som har gått ner i arbetstid och där staten står för en stor andel av lönen.

Samma sak gäller för IFK Norrköping som svarat för en av allsvenskans största värvningar när Sead Haksabanovic köptes loss från West Ham. Peking har personal inom dotterbolagen som jobbar med restaurang- och konferensverksamheten fortsatt permitterad.

Börsbolagen fick backa

Parallellt med detta statliga stöd har klubbarna värvat många profilerade och i flera fall dyra stjärnspelare under det allsvenska transferfönstret i sommar.

Storklubbarna har även vädjat till fansen och intressenter i olika typer av insamlingar för att öka intäkterna när publiken saknas på läktarna.

– Permitteringarna berör främst personal som tidigare arbetat med våra evenemang och inom merchandise när vi har hållit vår butik på Friends Arena stängd sedan slutet av mars, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.

När permitteringsvågen svepte som hårdast över Sverige i våras väckte det stor ilska när börsbolag planerade aktieutdelningar av miljardtals kronor samtidigt som delar av personalen var permitterad. 

Reglerna preciserades, flera bolag backade efter omfattande kritik och drog tillbaka de föreslagna utdelningarna.

I allsvensk kontext har flera klubbar på ett eller annat sätt i stället satsat delar av sina pengar på nyförvärv.

Hur går det ihop?

– Finns det behov av en viss typ av kompetens för att utveckla verksamheten som ingen av de permitterade personerna har, till exempel på grund av att någon med verksamhetskritisk kompetens har sagt upp sig, kan det vara nödvändigt att nyanställa, säger Richard Källstrand, avdelningschef på Tillväxtverket.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Sotirios Papagiannopoulos skrev nyligen på för AIK.

En spelare ut, en spelare in

På ren svenska: har en fotbollsklubb förlorat en spelare kan det vara motiverat i enlighet med Tillväxtverkets regler att ersätta denne med ett nyförvärv.

AIK Fotboll AB har den senaste tiden tagit in Sotirios Papagiannopoulos, Filip Rogic, Bojan Radulovic och landslagsstjärnan Mikael Lustig. 

Men AIK har inte sålt en enda spelare.

– En spelare i ett lag kan eventuellt betraktas som verksamhetskritisk. Företaget som ansökt om stöd har i sin ansökan intygat att de uppfyller kraven som står i lagen om att de hamnat i en svår ekonomisk situation, säger Richard Källstrand på Tillväxtverket.

– Får vi indikationer på att ett företag eller idrottsklubb har en sådan ekonomisk situation som gör att de inte är stödberättigade kan vi utföra en kontroll och gör då en individuell bedömning. Då blir det upp till klubben att bevisa att de uppfyller kraven i lagen. Om de inte gör det kan de bli återbetalningsskyldiga på hela stödsumman.

Björn Wesström om hur AIK motiverar värvningarna, utan att att ha förlorat någon spelare, samtidigt som man får permitteringsstöd:

– Vårt utsatta tabelläge innebär en risk för nedflyttning. Vår bedömning är att investeringen i sporten på sikt tryggar sysselsättningen inom AIK Fotboll, säger klubbdirektören.

Rikaste klubben får stöd

Max Markusson, IFK Göteborg, säger om Blåvitts förstärkningar av spelartruppen:

– Större delen av värvningarna vi har gjort finansieras av bolaget IFK Gbg Transferintressenter AB. Det påverkar inte verksamheten i IFK Göteborg. Spelarrekryteringar som det bolaget inte finansierar handlar om spelare ut, spelare in för klubben. Där är ett nollsummespel, det är ambitionen, säger Markusson.

Malmö FF har event- och konferenspersonal permitterad med statligt stöd samtidigt som man värvat spelare som Ola Toivonen och hade över en halv miljard kronor (512,9 miljoner) i eget kapital vid årsskiftet.

– Tar vi in spelare så är det för att vi också har släppt iväg spelare. Vi har ingen kostnadsökning på spelarsidan just nu, säger VD:n Niclas Carlnén.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: