Nordmakedoniens superskräll – sänkte Tyskland

Sågas av tysk media: ”Patetisk insats”

Uppdaterad 2021-04-13 | Publicerad 2021-03-31

Nordmakedonien slog Tyskland i VM-kvalet.

Nordmakedonien stod för en av de största VM-kvalskrällarna någonsin när de slog Tyskland på bortaplan med 2–1.

VM-kvalförlusten var Tysklands första sedan 2001, och landets tredje någonsin.

– Besvikelsen är enorm, säger förbundskapten Joachim Löw.

Tysklands herrlandslag har, på pappret, en relativt enkel VM-kvalgrupp, och väg till VM 2022.

Men efter ”bara” 1–0 mot Rumänien förra veckan stod tyskarna under onsdagen för ett dunderfiasko hemma mot Nordmakedonien, trots att man förde spelet.

På tilläggstid i den första halvleken styrde den snart 38-årige Goran Pandev in ledningsmålet för Nordmakedonien, men efter paus kvitterade Ilkay Gündogan på straff.

Första hemmaförlusten sedan 2001

Med fem minuter kvar fullbordade Nordmakedonien dunderknallen när Eljif Elmas smällde in 2–1. Vilda glädjescener utspelade sig sedan när en av de största skrällarna någonsin i VM-kvalsammanhang var ett faktum.

Förbundskapten Joachim Löw var frustrerad efteråt.

– Besvikelsen är enorm. Vi såg trötta ut, säger han enligt Bild.

Ilkay Gündogan fyller i:

– Vi ska inte förlora mot ett sådant motstånd. Jag kan inte förklara det, säger han.

Förlusten var Tysklands tredje VM-kvalförlust någonsin. Senast Tyskland förlorade hemma i ett VM-kval var 2001, när en viss Sven-Göran Eriksson ledde England till en 5–1 seger efter bland annat ett hattrick av Michael Owen.

Innan dess förlorade de mot Portugal 1985, en förlust som ledde till att Sverige missade VM 1986.

Nordmakedonien kliver i och med segern förbi Tyskland i tabellen och ligger nu, med sex poäng, tvåa i gruppen, bakom skrällettan Armenien.

”Så pinsamt!”

Efter förlusten riktades stark kritik mot insatsen från tysk media.

Tidningen Bilds rubrik efter matchen var ”Så pinsamt!” och i texten kritiseras laget ännu hårdare.

”Med en patetisk insats, skämde det tyska landslaget ut sig totalt och förlorade i Duisburg med 1–2 mot Nordmakedonien. Ja, Nordmakedonien.”