Anmälde SvFF - besviken att summorna hålls hemliga: ”Varför mörka”

Publicerad:
Foto: TT

FOTBOLL

Kriminologen och debattören Nina Rung anmälde Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen.

Hon är inte imponerad av att handlingarna behandlas med sekretess.

– Det är en stor besvikelse. En del av anledningen till att göra anmälan var att få till mer transparens och möjlighet att få insyn. Nu får vi inte det ändå, påpekar hon.

I somras anmäldes SvFF till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för lönediskriminering på grund av kön.

Anmälan gjordes av kriminologen och debattören Nina Rung och hennes make Peter, jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten.

Ville att sekretessen ska tas bort

Ett av syftena var att ersättningarna, som SvFF hållit hemliga, skulle bli offentliga. Men nu visar det sig att DO går på SvFF:s begäran om sekretess kring de faktiska avtalen. Ramavtalen finns i yttrandet som SvFF lämnat in, men summorna framgår inte för andra än DO.

– Att det är en stor besvikelse. En del av anledningen till att göra anmälan var att få till mer transparens och möjlighet att få insyn. Nu får vi inte det ändå. Och det är ju inte på individnivå som jag eller någon annan är intresserad av hur skillnaderna ser ut - utan på gruppnivå. Så jag förstår inte varför sekretessen ska behållas. Då får vi heller inte se hur stora skillnaderna är gällande ersättningar från UEFA och FIFA, något som SvFF skulle kunna jämna ut om de vill, anser Nina Rung.

Hon hade hoppats på att SvFF skulle kunna frångå sin princip om sekretess.

– Märkligt. Vem vinner på att det är sekretessbelagt? Inte spelarna tror jag. Det är för att skydda sig själv, säger hon och påpekar:

–Man välkomnar en granskning och att man ska tåla det, men har fortfarande sekretess på siffrorna. Varför ska man mörka något? undrar hon

Hänvisar till avtalen

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, har tidigare sagt till Sportbladet att man hänvisar till de avtal som är gjorda med landslagets spelare och i dem finns det en överenskommelse om sekretess.

– Det är vad vi har kommit överens om och det är ganska vanligt att innehåll i avtal stannar mellan dem som ingått avtalet, säger han.

Av avtalet framgår att dam- och herrspelarna får lika stor ersättning när det kommer till samlingsersättning och vinstpremie i tävlingsmatcher utanför mästerskap.

– Det är jättebra. Jag vill ha jämställda ersättningar på landslagsnivå. Vi ser fler länder som gör det, säger Nina Rung.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.