Därför får AIK mest pengar av alla damklubbar

Publicerad 2020-06-25

AIK i elitettan får mest pengar av alla damklubbar när coronastödet delades ut från RF.

Klubben tilldelas över en halv miljon.

Växjö DFF i damallsvenskan får 17 000 kronor.

– Vi skulle ha en jubileumsmatch mot BP på Friends den 30 maj och fått skjuta den på obestämd framtid, förklarar AIK Fotbolls finansdirektör Håkan Strandlund.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Fördelningen mellan dam- och herrklubbarna har varit i fokus när det statliga stödet till idrottens fotbollsklubbar presenterats.

Men även mellan de olika damföreningarna finns det ersättningarna som sticker ut.

AIK dam, som spelar i elitettan, ersätts med 507 560 kronor. Det är mest av alla lag, även de i damallsvenskan där Umeå IK FF får mest med 484 676 kronor.

Förklaringen: en förväntad publikfest som inte blev av. AIK har ansökt om intäktsbortfallet för den planerade succén.

– Vi skulle ha en jubileumsmatch mot BP på Friends den 30 maj och hade höga ambitioner om att lyfta fram damfotbollen på ett bra sätt, säger AIK Fotbolls finansdirektör Håkan Strandlund.

Hur mycket hade ni räknat med att få in?

– Det är inga vansinniga pengar det rör sig om, det ligger på en miljonintäkt som vi bedömt. Hade vi tryckt i och fått till det bra kopplat till den damsatsning vi gör tror vi matchen hade lockat mellan 15-20 000 åskådare. Vi har haft som en ambition att fylla Friends, men realistiskt är det de summorna det rör sig om.

Får bara 17 845 kronor

Kommer ni att genomföra matchen senare?

– Allt beror på hur pandemin utvecklas. Men vi hoppas att vi får möjlighet att göra en motsvarande match längre fram.

En annan siffra som sticker ut i damallsvenskan är Växjö DFF, som ersätts med 17 845 kronor trots att klubben ansökt för mer.

– Vi ansökte om 280 000 kronor, men fick 17 000 kronor.  Någonstans på vägen måste det ha blivit fel. Vi är så upprörda att det är helt galet, men vi måste först se vilket fel vi har gjort eller om vi har gjort fel, säger Hans Ohlsson, klubbchef i Växjö DFF.

Klubben utreder om de kunde gjort något annan i sin ansökan och oavsett vad man kommer fram till anser Hans Ohlsson att någon kunde varnat dem.

– Har vi gjort fel borde någon hört av sig och sagt att vi inte kan göra på det sättet. Det har ingen gjort, säger han.

Kjell Sahlström, ekonomiansvarig på Svenska fotbollförbundet – som agerat mellanhand när ansökningarna från RF skickats ut till klubbarna.

– Enskilda fall kan jag inte kommentera. Men skillnaden mellan dam- och herrklubbar beror på att herrklubbarna har helt andra intäkter på hemmamatcherna. Där ligger hela den förklaringen.

”Sef har lagt en grundplåt”

Vilken kontroll har ni gjort på vägen?

– Vi tog in budget för varje match från klubbarna för att ha lite kontroll och årsredovisningar från 2019.

Ser man på fördelningen i herrarnas allsvenska har Sef valt att låta alla klubbar ta del av den stora summan via ett solidaritetsbidrag.

– Sef har lagt en grundplåt som alla klubbar får och det var inget problem som vi eller RF såg, säger Kjell Sahlström.

Det fanns ingen diskussion på damsidan med EFD?

– Jag känner inte till att den diskussionen varit. Utgångspunkten där var en proportionell fördelning utifrån ansökan.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.