Pontus Jansson om chocken i Leeds: ”Gått ner fyra kilo”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Pontus Jansson har gått ner fyra kilo och slutat unna sig en öl efter matcherna.

Vardagen i Leeds innebär numera invägning varje morgon.

Nya tränaren Marcelo Bielsas tuffa träningsmetoder ställer höga krav på den svenska mittbacken.

– Jag fick en liten chock, säger Pontus Jansson.

Pontus Jansson kommer till den mixade zonen med mycket energi och ett leende på läpparna. Landslaget är samlat igen för första gången efter VM och Pontus Jansson njuter.

Det är en aningen slimmad version av mittbacken jämfört med tidigare i sommar.

Vardagen i klubblaget Leeds ställer högre krav än tidigare . Pontus Jansson fick en indikation på vad det nya ledarskapet, med den uppmärksammade argentinska tränaren Marcelo Bielsa, skulle innebära under sin ledighet.

– Jag fick en tillsägelse under semestern när jag satt med en öl hemma i trädgården att jag ska väga si och så. Jag fick en lite chock då men men jag satte igång direkt och började träna med Malmö.

Pontus Jansson känner redan resultat. Han är lättare och starkare.

– Jag har gått ner fyra kilo och tappat mycket i kroppsfett. Det är en otrolig skillnad. För att vara så stor som jag är och tappa de här kilona gör en stor skillnad, säger han och berättar vidare:

– Det är invägning varje morgon, före och efter varje match. Ligger man inte rätt viktmässigt får man knappt träna...

Foto: Bildbyrån

Finns det en risk att det blir en viktfixering?

– Jo, lite har det faktiskt blivit så. Man tänker på allt. Vad man äter, vad man dricker. Alkoholen är det som jag har tagit bort. Man brukar ta en öl efter matchen och njuta, det har jag tagit bort och jag tror att det har hjälpt mest. Maten som vi har på anläggningen är otroligt bra. Man tummar inte på något, berättar han.

”Inte vad vid som spelare”

Marcelo Bielsa, som bland annat varit förbundskapten för Argentina, är känd för sina innovativa träningsmetoder.

Pontus Jansson finner inspiration, lär sig nya saker men medger att det tar kraft.

– Första veckan fick jag nästan en chock. Man var där från nio på morgonen till fem-sex på kvällen och det är man inte van vid som fotbollsspelare. Det var i princip en chock, säger han och fortsätter:

– Det har varit hektiskt. Jag kom in tre dagar innan säsongen började, jag blev tillsagd att inte göra någonting efter VM och sen ta det därifrån. Det var mycket nytt folk, det kändes nästan som att man hade skrivit på för en ny klubb. Men vi har fått en bra start för laget, säger han.

Enligt mittbacken är Marcelo Bielsa dock inte mycket för dialogen mellan spelare och tränare.

– Han är väldigt sluten. Jag tror inte att jag har pratat med honom ännu om jag ska vara ärlig. Jag har fått några utskällningar bara, det är allt. Han vill ha en distans till sina spelare, vilket man får köpa. Hade jag varit tränare hade jag inte haft det så, men alla tränare har sin stil och det är bara att köpa det.

Han har efter en trög start och en ryggkänning fått speltid på slutet. Formen är på väg.

Han hoppas på spel från start i vänskapsmatchen mot Österrike på torsdag. Enligt tisdagens träning finns det gott hopp för det:

– Jag vet inte vad Janne har gått ut och sagt, men han brukar göra så alla får speltid under samlingarna. Vi utgår från att det är så och då ska det bli kul att få spela.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.