Galen dramatik när Manchester United vann

Publicerad 2020-09-26

Femte tilläggsminuten.

Då exploderade spänningen.

Och Manchester United säkrade segern på straff i sista sekunden mot Brighton.

Efter 90 minuters spel stod det 2–1 till Manchester United i bortamatchen mot Brighton. Då blev en redan händelserik drabbning än mer dramatisk.

I den femte tilläggsminuten kvitterade Solomon March på nick till 2–2 efter framspelning från mittbacken Adam Webster. Hemmalaget jublade – men gästerna hann skapa en hörna till.

Den slogs, Harry Maguire nickade och Brighton trodde att de säkrat poängen eftersom domarens slutsignal ekade över tomma Amex-stadion. Men gästerna viftade för hands, domaren ville se situationen själv och förlitade sig inte på videogranskningsrummet. Och på bilderna går det att se hur Maguires nick styrs på Neil Maupays täckande arm i luften.

”Det är ett rån”

Bruno Fernandes klev fram till elvameterspunkten – tryckte säkert in segermålet med Premier League-tillställningens sista spark. 3–2 till Manchester United mot Brighton som hade hela fem ramträffar.

– Det är ett rån. Varför ska vi försöka sitta här och förmildra det här vi har sett? Tänk dig att vara Graham Potter (Brightons tränare), tänk dig att vara Brighton – stå för en så enastående prestation och inte få med sig någonting, säger experten Bojan Djordjic i Viasats sändning.

Tillbaka till de 90 ordinarie matchminuterna. Där hamnade United i underläge i slutet av första halvlek. Med en ”panenka” ordnade anfallaren Neil Maupay öppningsmålet från straffpunkten. Den ställda målvakten David de Gea blev frustrerad och sköt bollen på straffmålskytten under fransmannens firande. Där han bland annat gjorde målgesten ”gråthån”.

– Det är bara att fråga vilken målvakt som helst, på vilken nivå som helst. Det är irritation, man vill inte se en straff gå över sig, speciellt inte med den här chippen, säger Djordjic.

”Så får man inte göra”

En redan varnad Bruno Fernandes var den som orsakade straffen, Djordjic anser att han borde fått ett gult kort till och visats ut vid straffsituationen. Dessutom menar han att Manchester United undvek ännu en utvisning kort därefter. Nemanja Matic var bollförande och satte upp en hand i ansiktet på Aaron Connolly som sprang mot honom. Mittfältaren drog på sig en varning.

– Matic ska vara väldigt lycklig att inte domaren tar upp det röda kortet, så får man inte göra. Oavsett om det inte är hårt, det är med avsikt. Han vet att Connolly kommer, han drar upp sin armbåge. Och bör nog ha haft ett rött kort med tanke på den stenhårda linjen domarna skulle dra med armbågar och händer mot ansiktet, säger Djordjic.

Rashford målskytt

Precis före halvtidsvilan kvitterade United. Fernandes frispark nådde Matic, han skarvade mot Harry Maguire men Lewis Dunk var sist på bollen och självmål för Brighton.

Sedan efter halvtidsvilan fick hemmalaget en straff till, men efter videogranskning ändrade domaren sitt beslut – ingen straff och Paul Pogba blev av med sin varning.

Någon minut senare fullbordade United vändningen. Inte i den 52:a minuten, då blev Marcus Rashfords mål bortdömt för offside. Men tre minuter senare fick han revansch. Fernandes stod för en fin djupledspassning till Rashford, anfallaren lurade sedan ner sin försvarare i gräset, skottfintade sedan igen när Ben White rest sig – och tryckte sedan in 2–1 via täckande back.

Och efter tilläggstid vann sedan alltså United med 3–2. Lagets första seger efter 1–3-förlusten i säsongspremiären mot Crystal Palace förra helgen.