17-årige Jeremys tragiska bortgång skapar debatt

Tillhörde Man Citys akademi – nu efterlyses mer hjälp för avvisade talanger

Publicerad 2020-10-27

Jeremy Wisten, före detta akademispelare i Manchester City, gick bort alldeles för tidigt.

Nu höjs röster runt om i Storbritannien för att hjälpa de unga talanger som inte lyckas nå hela vägen fram.

– Omsorgsplikten (för klubbarna) borde sträcka sig längre, menar spelaren Matt Robinson som fick ett ”nej” från Leicester.

Följ ämnen

Vila i frid, Jeremy Wisten, som tog sitt liv endast 17 år gammal. Det är det här jag har påtalat så länge. Fotbollsklubbar och organisationer inom fotbollen har ett ansvar att se efter spelare som föräras med kontrakt men även de som inte gör det.

Orden är David Cotterills och twittrades ut på spelarens egna plattform några timmar efter att den tragiska nyheten blev offentlig. Förutom en spelarkarriär som innefattar klubbar som Bristol City, Wigan, Sheffield United, Swansea och Birmingham, har Cotterill gjort sig ett namn som ambassadör för The David Cotterill Foundation som arbetar för att belysa psykisk ohälsa inom fotbollen.

Jeremy Wisten föddes i Malawi men växte upp i Storbritannien. Talangen för fotboll syntes tidigt vilket ledde till att han plockades upp av Manchester Citys elitutvecklingslag 2016. Förebilden var Vincent Kompany, a-lagets ovärderliga försvarsledare. Då, som nybliven tonåring, tycktes framtiden se ljus ut för mittbacken. I helgen kom beskedet kring hans tragiska bortgång.

Några lagkamrater lyckades ta det långa, tuffa klivet och säkra ett nytt kontrakt med storklubben, men Jeremy Wisten var inte en av dem. Jämnåriga vännen Thyrhys Dolan, numera i Blackburn, delar med sig av sina egna känslor och tankar: ”Inga ord kan beskriva smärtan jag känner, jag kommer för alltid vara hjärtekrossad. Från dagen vi möttes var du äkta, hade min rygg och fanns alltid där för mig. Jag är så fruktansvärt ledsen att jag inte kunde vara där och hjälpa dig min broder”.

”En fruktansvärd känsla”

För Manchester Evening News berättar Jeremys föräldrar om sorgen och att de ”inte hade kunnat önska sig en bättre son”. De säger att en knäskada satte stopp för hans vidare fotbollskarriär.

– Under den sista säsongen i Manchester City tillbringade han mycket tid utanför planen, säger pappan.

– Han tog sig tillbaka men hade inte spelat tillräckligt mycket fotboll det året för att lyckas slå sig in. Självklart var det frustrerande för honom.

Jeremy provtränade med andra klubbar men hade det fortsatt svårt. Familjen uppmuntrade honom att testa andra idrotter. Den 24 oktober skyndade en ambulans till deras hem. Jeremys hade hittats medvetslös och hans liv gick inte att rädda.

Väcker diskussioner

17-åringens bortgång väcker återigen diskussioner i landet gällande fotboll och mental ohälsa. Dagenham & Redbridges Matt Robinson, som tillhörde Leicesters akademi som ung, vet hur det känns att få det tunga beskedet att man inte längre är önskad av klubben i ens hjärta: ”Jag förstod inte vem jag var”, skriver Robinson. ”Jag var från Leicester, älskade Leicester, men det kändes inte som att kärleken var besvarad ärligt talat. Och den känslan är fruktansvärd”.

Robinson menar vidare att han hade tur som tog sig ur den mörka perioden helskinnad: ”Men FA (det engelska förbundet) och klubbarna måste ha detta i åtanke och omsorgsplikten borde sträcka sig längre”. Han delar därmed sida med David Cotterill som också efterlyser större ansvarstagande från klubbarnas håll.

Kan bli starten på en förändring

Manchester City kommenterade beskedet på sociala medier och sände sina kondoleanser till Jeremy Wistens anhöriga. Även flera spelare, däribland Raheem Sterling, uppmärksammade händelsen.

Vems ansvaret är råder det säkerligen skilda uppfattningar kring. Att minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa har tagits på större allvar i hela Storbritannien de senaste åren, inte minst genom Premier League-kampanjer som har frontats av både spelare och tränare. Prins William är en annan som har pratat öppet om problemet i diverse kanaler.

Nyligen släppte FA nya riktlinjer på området som bland annat pekar på tre nyckelfaktorer där fotbollen kan inverka: Att förbättra människors mentala hälsa, att skapa social inkludering och att förbättra den fysiska hälsan. Det är uppenbart att punkten gällande unga killar och tjejer som tvingas hantera ett nej från sina respektive klubbar inte har berörts tillräckligt. Kanske kommer Jeremy Wisten ändra på detta.

Jeremys föräldrar betonar att de enbart känner tacksamhet gentemot Manchester City och beskriver sonens tid i klubben som ”fantastisk”. De är även överväldigande av all kärlek från allmänheten som har vält in de senaste dagarna. Däremot välkomnar de gärna förebyggande åtgärder för att motverka att det sker igen.

– Fotbollsklubbar och skolor borde uppmärksamma mental hälsa mer bland pojkar och flickor, säger mamma Manila.

– De är oftast bra på det på en professionell nivå inom sport men kanske inte lika bra på en lägre nivå. Det hade även varit bra med mer utbildning för föräldrar. Kanske hade det kunnat hjälpa vår son. Vi vill göra allt för att se till att ingen annan familj behöver genomlida något liknande.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln