Burnley fördömer stötande banderollen

Av: Anton Johansson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Samtidigt som spelarna knäböjde för att stötta Black lives matter-rörelsen flög ett plan över Eithad Stadium med en osmaklig banderoll. 

Nu fördömer Burnley händelsen.

”Vi kommer att stänga av de ansvariga på livstid”, skriver klubben. 

Sedan Premier League återupptogs efter coronauppehållet har spelarnas namn inte stått på tröjorna. I stället har de haft ett viktig budskap på ryggen. 

Även under matchen mellan Manchester City och Burnley hade spelarna texten ”Black lives matter” på ryggen och inför avspark knäböjde spelarna för att visa sitt stöd till rörelsen.

”Fördömer starkt”

Men strax efter flög ett plan över Eithad Stadium stadium med en banderoll med texten ”White lives matter Burnley”. Klubben gick snabbt ut med ett uttalande på sin hemsida och tog avstånd från händelsen.

”Burnley fördömer starkt de som är ansvariga för den stötande bannern. Det här representerar på inget sätt vad Burnley står för och vi kommer att samarbeta med myndigheterna för att identifiera de som är ansvariga och stänga av dem på livstid”, skriver klubben och fortsätter:

”Vi ber om ursäkt till Premier League, till Manchester City och till alla dem som hjälper till att promota Black lives matter.”

Det är i skrivande stund oklart vilka som låg bakom banderollen.

”Jag skäms”

Burnley förlorade med hela 0–5, och efteråt ville lagkaptenen Ben Mee prata om något annat än spelet på planen.

– Det var en tuff kväll. Vi kan prata om fotboll men jag skulle vilja prata om något annat först: flygplanet. Jag skäms för att en liten grupp av våra fans beslutade sig för att göra det. De har missat poängen helt. Killarna i laget skämdes för att se det, det är inte det vi står för. De där människorna måste komma in i 2000-talet och lära sig, säger han.

Foto: GETTY IMAGES

Foden och Mahrez tvåmålsskyttar

Phil Foden spräckte nollan efter 22 minuter och på två minuter hade Riyad Mahrez fixat både 2-0 och 3-0 innan det var dags för paus.

David Silva satte sedan fyran innan det var dags för Foden att göra sitt andra mål i matchen. Citys 5–0-seger innebär att Liverpool inte kan säkra titeln redan på onsdag.

Oroande för City är dock att Sergio Agüero klev av skadad i slutet av första halvlek.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE