Simon Sandberg: ”Då vet de att vi är bäst”

Hammarbyprofilen om guldstriden

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Simon Sandberg, 25, ser framemot guldstriden.

Enligt försvararen har Hammarby ett riktigt bra läge inför hösten.

– Tittar man spelschemat så har vi alla topplagen hemma. Kommer vi upp i nivå på hemmaplan så är det inte många som slår oss. Då vet motståndarna att ”när vi är som bäst – då är vi bäst”, säger Sandberg.

Hammarby inledde fjolårets säsong i ett rasande tempo och var länge med och slogs om SM-guldet, men det slutade med en fjärdeplats.

Årets säsong har varit mer ryckig, men i skrivande stund är Bajen inne i en bra period med fem vinster på de sex senaste matcherna. Hammarby är fyra i allsvenskan.

Simon Sandberg gillar utgångsläget inför guldstriden i höst.

– Det är kul att det är så jämnt. Många har räknat bort oss redan, men jag tycker att det är bra att ligga bakom och smyga, det blir inte så mycket snack då. Det kommer att passa oss bättre än förra året då det blev en jättehajp överallt. När det blir en sån hajp blir det bara ett misslyckande om du inte tar hem det, säger Sandberg.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hammarby har spelat nio matcher på hemmaplan i allsvenskan den här säsongen. Bajen har vunnit sju matcher och spelat oavgjort i två.

– Nu har vi två matcher där vi ska vinna och vissa av de andra lagen möter varandra. Tittar man på spelschemat så har vi alla topplagen hemma. Jag tror att vi har sex matcher hemma och fem borta, men då är ett av lagen Djurgården och det är ju på vår hemmaplan. Vi känner oss trygga hemma och det går snabbt på gräset. Kommer vi upp i nivå på hemmaplan så är det inte många som slår oss. Det är skönt att kunna ha den. Då vet motståndarna att ”när vi är som bäst – då är vi bäst”.

Ni har gjort fler mål än konkurrenterna, men även släppt in fler.

– Vi har gjort många mål i början av matcherna och sedan släppt in bollar. Det kommer inte att hålla när man möter lite bättre lag, så klart. Men jag tror inte att det blir samma grej i de matcherna. När vi har varit i ledningen med 3–0 i paus så går vi ner oss, spelar långsammare och spelar hem till målvakten när vi inte behöver det.

– Det är inte på grund av att vi har flyttat runt folk som vi har släppt in mål. Det är klart vi vill ha samma folk i backlinjen, det är det mest optimala i fotboll. Men jag känner inte att det har varit något problem, att vi har legat fel eller att det har varit kommunikationsmissar.

”Blir svåra att slå”

Det är sex poäng upp till Djurgården med elva matcher kvar. Vad säger du om läget?

– Vi vill absolut spela i Europa nästa år, självklart vill man vinna också. Vi ligger bakom, det är öppet. Det är jämnt och nu möter alla varandra, och det är då det gäller att vinna.

– Vi känner oss i bra form. Slipar vi på lite saker och får till defensiven blir vi svåra att slå. Vi är det bästa offensiva laget nu, det är vi absolut. Det kommer inte att vara några problem att göra mål. Men i tuffa matcher måste du kunna täppa till bakåt också.

Det är Sandbergs andra säsong med Hammarby. Han förlängde sitt avtal strax före sommaren, det nya kontraktet sträcker sig till slutet av 2022.

– För egen del har det varit roligare. Jag har kunnat hålla mig skadefri och kunnat spela, det har inte varit så mycket in och ut, jag har inte behövt fundera på vad som händer med min kropp. Det var rätt segt förra året.

”Har haft problem att äta”

– Andningen har blivit bättre, det är bättre med kosten i år. Jag hade mycket problem när jag kom från Bulgarien. Kroppen mådde ju inte bra. Jag har haft problem att äta. Jag tappade ju massa i vikt därnere, jag fick inte äta under dagarna. Kropparna blev van vid det.

– Förra året kunde jag knappt äta lunch efter träningarna, så jag fick inte mig tillräckligt med mat och energi. Flera matcher förra året spelade jag utan att äta. 

Nu är du hungrig igen?

– Ja, jag är hungrig igen. Förra året blev jag tvungen att tvinga i mig mat, jag var aldrig hungrig. Det var svårt. Jag mådde illa, jag fick nästan spykänsla. Du vet när du är jättemätt och så ska du bara trycka i dig mat, den känslan hade jag. Men i år känns det bra. Jag kan äta och sova, kroppen känns bra.

I segermatchen mot Helsingborgs IF tvingades Stefan Billborn till två byten i backlinjen. Både David Fällman och Mats Solheim bröt matchen. Solheim är tillbaka till mötet med Gif Sundsvall, medan Fällman tvingas vila några veckor till.

Det gör att Mads Fenger, Simon Sandberg, Richard Magyar, Dennis Widgren och Solheim gör upp om platserna i backlinjen.

Laddar Tabell
Publicerad: