Amerikansk tv-mogul kan kapa Saudis köp av Newcastle

Av: Filip Lindfors

Publicerad:
Uppdaterad:

Newcastle United såldes till en investeringsfond ägd av Saudiarabien.

Sen stoppades köpet och ägare är fortfarande Mike Ashley.

Nu kommer nästa vändning i kampen om den klassiska klubben.

Kontraket var påskrivet, parterna var överens och en förskottsbetalning på 200 miljoner hade gjorts. Köpet av Newcastle United var i princip klart och en saudisk investeringsfond skulle nu bli klubbens ägare.

Detta var i mars 2020 men än så länge har inte köpet på 3,5 miljarder kronor gått igenom.

I väntan på klartecken från Premier League har nu ett högre bud lagts av den amerikanske affärsmannen Henry Mauriss som är redo att kapa affären om den inte skulle godkännas. Mauriss är VD för tevebolaget Clear TV Ltd. Enligt Sky Sports vill amerikanen kunna ta över klubben innan starten av säsongen 2020–2021.

Amnesty kritiserar köpet

Det har snart gått tre månader sedan en mäklarskylt dök upp framför St James Park i Newcastle där det stod SÅLD. Newcastle Uniteds ägare Mike Ashley, hade efter 13 år vid rodret sålt klubben. Köpare var en saudisk investeringsfond som i sin tur ägs av den saudiska staten som styrs av kronprinsen Mohammed bin Salman. Köpet av Newcastle gick i samma riktning som ägarmodellen i bland annat Manchester City och PSG.

Det enda som återstod för att övertagandet skulle gå igenom var ett godkännande av Premier League. Samtidigt kritiserades köpet av bland andra organisationen Amnesty som pekade på Saudiarabiens brister i frågor kring mänskliga rättigheter.

– Alla företag måste skydda sig från att kopplas samman med överträdelser av mänskliga rättigheter, och engelsk fotboll ska inte vara något undantag. Oavsett om den här affären går igenom eller inte, så ber vi Newcastle Uniteds anställda och fans att bekanta sig med den svåra människorättssituationen i Saudiarabien och vara beredda att tala om den, skrev Amnestys brittiska ordförande Kate Allen i ett brev till Premier League i april.

Men det såg ändå ut som att den saudiägda fonden skulle bli majoritetsägare i Newcastle. Tills dess att beINsports, största utländska ägare av tv-rättigheterna för Premier League hävdade att Saudiarabien olagligt sänder matcher ifrån den engelska högstaligan.

Premier League är nu igång igen efter covid-uppehållet och Newcastle spelar sin första match på söndag när man möter Sheffield United hemma på St James’ Park.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.