Frändén: Svenska klubbars tid är förbi – men inte deras

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-04-25

På frågan om det blir svenskt i finalen i Göteborg i maj svarade Bayern Münchens Hanna Glas med en målgivande pass och ett kanonmål mot Chelsea.

Alldeles oavsett vad som händer då får vi en historisk Champions League-mästare i år.

Svenskklubbarnas tid är förbi i Europa. Svenskorna fortsätter att göra avtryck.

Drygt tio minuter av andra halvlek hade gått i München, när Hanna Glas fick bollen på den offensiva högersidan en bit utanför straffområdet. Glas drev, hittade ingen att spela, drev lite till och gick istället på skott. Boom! Förbi en överraskad Ann-Katrin Berger i Chelseas mål och det stod 2–1 till Bayern München. Det skulle bli dagens enda segermål i två matcher som påminde oss om den här säsongens ovanligheter.

Först och främst: Olympique Lyonnais är inte här.

Och som en konsekvens av det: Vi får en ny Champions League-segrare på damsidan i år.
Tidigare på eftermiddagen hade Paris Saint-Germain och Barcelona spelat oavgjort i Paris, där hemmalaget, som sensationellt slog ut ärkerivalen Lyon i kvartsfinal, var närmast att dra ifrån i första halvek. Men Marie-Antoinette Katoto brände två fina lägen just före paus vid ställningen 1–1 som också blev slutresultatet. Efter en klar Barcelona-dominans i andra halvlek, då PSG knappt lyckades slå två passningar i följd, var parisiskorna sannolikt nöjdast med det.

Försvarar de blågula färgerna

Redan före första semifinalmatcherna visste vi att Champions League skulle få en ny historisk segrare i år. Ada Hegerbergs Lyon har vunnit turneringen förkrossande fem gånger i rad, men i år tog det alltså stopp redan i kvartsfinalen med en långtids- och återfallsskadad norska i rehabrummet.

Frågan som fortfarande är obesvarad efter dagens två första semifinalmöten är om det blir någon svenska som får lyfta bucklan på Gamla Ullevi, där finalen spelas den 16 maj. Bayern München slog ut Rosengård med bekväma 4–0 i kvartsfinalen och att de svenska klubbarnas tid i europatoppen är förbi har gått att slå fast ett tag. I den tyska backlinjen i dag fanns Amanda Ilestedt och nämnda Glas för att, i dubbel bemärkelse, försvara de blågula färgerna. Hos Chelsea hade lagkapten Magdalena Eriksson inte lyckats bli startklar efter skada och lämnade Jonna Andersson ensam att representera svenskintresset i londonlagets defensiv.

I en intensiv och ganska böljande matchinledning skickade Hanna Glas iväg ett inlägg från högerkanten efter elva minuter som Chelseamålvakten Ann-Katrin Berger helt missbedömde. Bollen singlade via Berger ner till Sydney Lohmann som hade öppet mål och enkelt gav tyskorna ledningen. Chelsea behövde lika många minuter till för att kvittera, något tursamt när Melanie Leupolz fick ett försök till rensning rakt i planeten och mer eller mindre ofrivilligt nickade in 1–1.

Tät, intensiv, småelak

Bayern München och Chelsea tillhör de europeiska storklubbar vars satsning burit frukt snabbast de senaste åren. Båda två leder sina inhemska ligor på upploppet, med Wolfsburg respektive Manchester City i hasorna. Båda två tillhör förstås favoriterna när Lyon trillat ut ur slutspelet. Men ett mål skulle skilja lagen åt i dag och det kom i den 57:e minuten när Hanna Glas soloprestation fastställde slutresultatet. Chelsea tryckte på den sista halvtimmen och So-Yun Ji måttade ett skott i underkanten av ribban när bara minuter återstod av matchen. Det var en tät, intensiv, småelak och mycket underhållande uppgörelse, med en svensk matchhjälte i tysk tröja. Inför returmötet om en vecka hoppas Chelsea ha Magdalena Eriksson tillbaka i backlinjen.

Lyons tidiga bortfall lämnade semifinalerna vidöppna – och mer intressanta än på länge.

Se damernas Champions League på Sportbladet Play.