Blixtinkallad efter fyra år: ”Chockar de flesta”

Hilda Carlén tillbaka i damallsvenskan med Piteå

Hilda Carlén, 31, har gjort blixtcomeback på fotbollsplanen.

När Piteå besegrade Kalmar med 1–0 i damallsvenskan fanns den tidigare landslagsmålvakten med i laget.

– Jag kommer inte vara med på några träningar eller så, säger hon.

För fyra år sedan tillhörde Hilda Carlén Linköping och var given andramålvakt i det svenska landslaget bakom Hedvig Lindahl, med ett OS-silver 2016 som största merit.

Men i maj 2018 kom beskedet att skåningen var gravid.

Carlén lade då av med fotbollen och har sedan dess inte spelat alls – fram till i söndags.

När Piteås andramålvakt Nichole Persson i somras valde att lämna föreningen bestämde sig norrbottningarna för att kontakta Carlén.

31-åringen spelade i klubben mellan 2013–2017 och blev en stor publikfavorit.

– De kontaktade mig i slutet av augusti och frågade om de fick skriva in mig som amatör i truppen för de hade ingen tredjemålvakt. Är det någon klubb som jag vill hjälpa och ge tillbaka till så är det ju Piteå efter mina fyra år där uppe. Så jag sa självklart ja till att ställa upp om någonting skulle hända med deras två målvakter, berättar hon själv.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i damallsvenskan

Andramålvakten skadad

När den unga andramålvakten Deborah Aittokallio skadades för några veckor sedan blev därför förfrågan skarp.

Piteå mötte Kalmar borta under söndagen och då tog Carlén, som numera är tvåbarnsmamma, med sig familjen upp från Ystad för att agera andramålvakt bakom ordinarie Amanda McGlynn.

– Det chockar nog de flesta att jag är tillbaka, men så är fallet i alla fall. Jag åkte upp redan igår med familjen och vi tog en familjetripp, sov på hotell och så där. Så det var kul.

Hilda Carlén innan matchen mot IFK Kalmar.
Hilda Carlén innan matchen mot IFK Kalmar.

Hur mycket fotboll har du spelat sen du slutade?

– Om jag ska vara helt ärlig så är det på sin höjd att jag varit med på min treårings träningar ungefär. Så det är inte mycket. Däremot har jag börjat spela handboll litegrann, så jag håller igång. Jag är på gymmet och är ute och springer. Men inget fotboll har det blivit, säger hon.

– Det skulle nog gå bra om jag behövde hoppa in, men jag hoppas inte jag behöver göra det så klart. Men det skulle säkert gå bra.

Missade lagbilden

Piteå besegrade Kalmar med 1–0 efter att Hlin Eiriksdottir gjort matchens enda mål. När laget sedan firade vinsten med en sedvanlig segerbild fanns emellertid inte Hilda Carlén med på fotot.

– Nej, men jag förstod inte riktigt hur jag missade den… Jag sprang bort till mina barn, de satt på läktaren ju. Så jag missade att man tar bild och sånt nuförtiden. Det gjorde man inte på min tid. Det var lite synd, men jag får se till att vara med på nästa om det blir någon fler, haha! Jag var för snabb iväg. De ropade inte på mig, så jag hade redan hunnit bort till mina barn och min man, säger hon.

Piteå är ett av seriens formstarkaste lag och möter Hammarby hemma nästa vecka. Är 31-åringen med då också?

– Jag sitter med på bänken de matcher det behövs nu i höst, men jag kommer inte vara med på några träningar eller så. Jag har inte fått några klara besked. Vi får se här till veckan hur det är med Deborah.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.