Handsprit och kramar: Får inte bli hysteriska

Publicerad 2020-03-15

GÖTEBORG. IFK Göteborg vidtar flera åtgärder för att skydda sina spelare.

Men att segerkramas på träningarna är tillåtet.

– Vi försöker vara som vanligt och inte bli hysteriska, säger sportchefen Kennet Andersson.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Det blåste snålt över Valhalla IP i Göteborg under fredagen. Den sista delen av IFK Göteborgs träning var öppen, men läktarna gapade tomma.

IFK Göteborg har, likt flera andra storklubbar, vidtagit åtgärder för sina spelare och ledare i virustider. Det finns handsprit utplacerat på Kamratgården och minsta symptom på sjukdom innebär att spelarna stannar hemma.

Men IFK har inte gått så långt som Malmö FF när det gäller hur spelarna ska bete sig. MFF:s lagkoordinator Mats Engqvist berättade nyligen för Sportbladet att spelarna i laget slutat ta i hand när de hälsar på varandra och att det är slut på high fives på träningarna.

IFK-spelarna har inte samma tydliga riktlinjer.

Under träningen på fredagen firade de små lagsegrar med kramar och att hänga på varandra.

– Det här måste vi ha kvar. Vi räknar med att alla som är här är friska, säger Kennet Andersson på plats på träningen.

Spelarna är medvetna om den situation som råder, men pekar på vikten av att ha spontaniteten kvar.

– De känslorna som kommer ut hör till, det är svårt att hålla tillbaka då. Det är en så stor del av spelet, kanske inte high fives just men sådant där. Sen tänker man ju efter och inte använder samma vattenflaska och så, säger mittfältaren August Erlingmark.

Att ”kramas” på träningarna är okej?

– Jag gör det, vi gör det för vi har kul. Det är inte så att den tanken slagit mig att man inte ska det. Man lever för, att få skoja och retas lite, säger Tobias Sana och påpekar:

– Det är fortfarande kallt så de flesta har handskar på sig.

Har ni ändrat beteende mot varandra på annat sätt?

– Vi tvättar händerna oftare men försöker vara som vanligt. Vi vill inte få smitta och inte bidra att smitta vidare om man skulle få det, men man kan inte heller känna den stressen.

Samtidigt berättar Eva Carneiro, specialist i idrottsmedicin och tidigare läkare i Chelsea, i Daily Mail om utmaningarna som finns för just hårt belastade fotbollsspelare som dessutom delar allmänna utrymmen.

– Det kan vara svårt att få spelare och ledare att ändra på de beteendena man vet sprider infektioner vid så som handskakningar och kramar. Även om du vill att en person ska isoleras är det sällan tolererat i ett lag eftersom det finns en naturlig önskan från övriga att en individ inte ska behöva vara isolerad, säger Eva Carneiro.