Andra laget fick straffen efter VAR-granskning

Uppdaterad 2019-06-06 | Publicerad 2019-06-05

Först blåste domaren straff för Portugal.

Efter VAR-koll blev det också straff – fast till Schweiz.

Videodomarna satte avtryck i Nations League-semifinalen i Porto – som Portugal till slut vann med 3–1.

Det var knappt tio minuter in i andra halvlek med en portugisisk 1–0-ledning i Nations League-semifinalen mot Schweiz som Bernardo Silva fälldes i schweiziskt straffområde.

Den tyske domaren Felix Brych valde då att blåsa straff.

Men när domslutet skulle kontrolleras med hjälp av videodomarna så var det en annan, tidigare, situation som granskades.

För i anfallet innan så hade en schweizisk spelare fallit i portugisiskt straffområde efter duell med Nelson Semedo och ropat efter straff.

– Du kan ju inte ta en straff man inte ser. Du måste ju se det du dömer för, säger TV4:s expertkommentator Anders Andersson under tiden Brych tittar på skärmen.

”Liten touch”

Och när domarna hade videotittat klart så kom domen.

Straff – fast till Schweiz.

En högst diskutabel sådan dessutom.

– Ser du den Åke ? Jag ser den inte. Vad är det straff för? frågar Andersson sin kommentatorskollega Åke Unger innan han tillägger:

– Han faller ju lite med benet. Det är en liten touch.

Ricardo Rodriguez satte straffen – och i stället för ett potentiellt 2–0-mål så stod det plötsligt 1–1.

Liknande händelse i Serie A

En liknande situation inträffade i Serie A förra säsongen mellan Fiorentina och SPAL, när ett SPAL-mål dömdes bort och Fiorentina fick straff efter VAR-granskning.

Portugal skulle dock, efter dagens situation, lösa en seger ändå.

Cristiano Ronaldo, som hade satt 1–0-ledningen på frispark i första halvlek, gjorde både sitt andra och tredje mål för dagen i slutet av matchen för att säkra en 3–1-seger.