Stjärnagenten om framtiden: ”Handlar inte om det sker utan när”

Publicerad 2023-05-20

Stina Blackstenius tillsammans med agenten Linus Gunnarsson.

I takt med att storklubbarna satsar har pengarna börjat pumpas in i damfotbollen och kartan ritas om.

Då riskerar damallsvenskan att tappa i rankning, men det finns ett sätt att göra ligan attraktiv.

– Spela de unga spelarna, det är superenkelt, säger agenten Linus Gunnarsson.

2019 valde Global Soccer Managment (GSM) att ta steget in i damfotbollen med en uttalad ambition att öka kvaliteten i branschen.

– Det var vår förhoppning att vi skulle kunna göra det, och det tycker jag att vi har gjort. Vi klev in långsiktigt för att där och då visste vi inte hur fort det skulle gå, säger agenten Linus Gunnarsson och fortsätter:

– Vi tänkte att vi ändå kunde bidra med någonting mer för spelarna. Dels konkurrensmässigt, då branschen behövde konkurrensutsättas, men även kunskapsmässigt, då jag är väldigt trygg med att säga att vi är väldigt duktiga på det vi gör, och kan erbjuda något mer.

Tycker du att det saknades tidigare? 

– Ja, det tycker jag och det saknas fortfarande.

Även om det gick hyfsat snabbt redan när de klev in så har det eskalerat det senaste året. Storklubbarnas satsningar i Europa har satt sina spår både ekonomiskt och när det kommer till intresset.

– För oss märktes det tydligt när vi tog Stina (Blackstenius reds. anm.) till Arsenal och började känna hur mycket uppmärksamhet det blev, vilket intresse det var och hur mycket snack och rykten det blev och var kring hela övergången och inför.

Men det är inte bara när det kommer till övergångar som skillnadens märks. Den syns även på publiktillväxten och möjligheten för spelarna att tjäna pengar på sponsorkontrakt.

– Vi har getts möjlighet att signa kommersiella deals som spelare på damsidan i Sverige inte sett förut. Många av dem som vi jobbar med har ändå pushat utvecklingen själva. De har gått i framkant, de spelarna. För oss har det bara varit att hänga med dem på resan.

Agenten Linus Gunnarsson

”Vissa tjänar extremt bra”

Hos GSM, som utöver Blackstenius bland annat representerar landslagsstjärnor som Fridolina Rolfö, Johanna Rytting Kaneryd och Amanda Ilestedt, ser man ingen fara med att utvecklingen går snabbt. Åtminstone inte ur ett spelarperspektiv.

– Spelarna förtjänar mer och ju snabbare desto bättre.

Hur ser du på den ekonomiska utvecklingen? Hur mycket har pengarna ökat inom damfotbollen? 

– Det är lite olika från land till land. De kan betala bra mycket mer än de initialt föreslår i en förhandling, och allt handlar ju i princip om hur de budgeterar verksamheten. En stjärnspelare i ett europeiskt topplag är ovärderlig på ett sätt så det är klart det kan skilja mycket på de som tjänar mest och de som tjänar minst i en klubb.

– Det är klart att spelare i topplag i Europa tjänar bra. Vissa tjänar extremt bra, även jämfört med många högstaligor i Europa på herrsidan.

Hur stora skulle du säga att skillnaderna är mellan en dam- och herrspelare i en europeisk storklubb?

– Det går ju inte att säga på rak arm – ska jag jämföra med toppspelare i Premier League så är det ju astronomiska skillnader. Men det är ändå en lön som gör att man kan leva ett bra liv, spara undan pengar och inte behöva tänka allt för mycket på det.

Fridolina Rolfö i Barcelona.

Storklubbar utmanar i toppen

Många av klubbarna i Europa som har de ekonomiska musklerna att satsa är storklubbar även på herrsidan. Det gör att de klassiska damklubbarna får det allt svårare.

– Vissa lag klarar inte av den kostnaden. De kan inte tvingas ta den kostnaden heller. Det går snabbt på vissa ställen men det kan inte gå snabbt hos alla. Den kostymen finns inte riktigt just nu, men dragloken finns ju. Det är väl det absolut viktigaste, säger Gunnarsson.

I Sverige har allt fler klubbar som är stora på herrsidan börjat satsa på sina damlag.

– Jag tror att det som behövs är att de stora klubbarna tar störst ansvar, precis som i Europa.

– Att Sverige har varit rankade som Europas näst bästa liga, det är ju ett jätteunderbetyg för de andra ligorna. Så ska det ju inte vara om man ser till potentialen.

I framtiden tror Gunnarsson att ekosystemet kommer se likadant ut på herr- och damsidan, både när det kommer till klubb- och landslag.

– Det är den naturliga konsekvensen. Och jag tror liksom att frågan handlar om hur många år det tar. Inte om utan när. Utan om det tar fem år, tio år eller femton år.

Johanna Rytting Kaneryd i Chelsea.

”Får samtal om henne hela tiden”

Ser man till de stora ligorna i Europa just nu är det klassiska storklubbar som är med och utmanar i toppen.

– Det är där man hamnar till slut. Och det är ganska naturligt. Man hoppas ju att många av de klassiska klubbarna med enbart verksamhet på damsidan hittar ett nytt sätt att överleva på. Och att det i framtiden inte behöver vara en sån enorm fördel att ha ett framgångsrikt herrlag i klubben. Jag hade älskat att se Mallbacken där uppe, för att ta ett exempel.

Storklubbarna vill nu fånga upp talanger tidigt.

– Vi har en spelare född 2006, Smilla Holmberg, som varit hos Lyon och som jag får samtal kring mest hela tiden. Vi har spelare i hennes ålder som redan har inbokade provspel med europeiska toppklubbar under sommaren.

– Alltså unga tjejer har ju inte Zlatan som förebild. De har ju Rolfö, Ilestedt och Blackstenius och gänget som förebilder.

Smilla Holmberg.

Så såg det inte ut i samma utsträckning förr i tiden och det där med förebilder är något som Gunnarsson återkommer till ofta.

– Det är lättare att bygga en välfungerande akademi när man ser lyckade exempel och att ”hon spelade här när hon var 19–20”. Man ser framför sig att det går. Smilla Holmberg i Hammarby har sett Matilda Vinberg slå igenom i Hammarby. Felicia Schröder i Häcken, hon har sett Elma Nelhage göra det.

– Jag tror att förebildsgrejen är superviktig, men även att svenska klubbar kan visa konkreta exempel på att man kan ta sig upp i damallsvenskan och bli en världsstjärna.

Det är också den vägen han tror på för de svenska klubbarna, när konkurrensen ute i Europa hårdnar.

– Spela de unga spelarna, det är superenkelt. Vi har massvis med duktiga unga spelare i Sverige som sitter på bänken eller spelar F19. Låt dem spela, så kommer damallsvenskan fortsätta vara attraktiv och högkvalitativ.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.