Fagerlund: Gav segern för Arsenal

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Att en bänk kan vara både bred och tunn på samma gång.

Nicolas Pépés inhopp gav välbehövlig struktur – och tre poäng – för Arsenal. Men lite magi under transferfönstrets sista dag hade inte skadat den här klubben.

Det är kanske bäst att inte återge vad exakt Chris Wilder skrek på sidlinjen genom regnet ett fåtal minuter in i mötet på The Emirates. Motståndartränaren Mikel Arteta kliade sig i sin tur bekymrat vid hårfästet.

David Luiz hade uppenbarligen vaknat på en slumrande sida under söndagen, något som sker då och då. En halv sekunds obefintlig koncentration utnyttjades av Uniteds Oliver Burke som plötsligt hamnade en-mot-en med Bernd Leno. Målvakten hann till slut fram först och rensade undan bollen. Hur mycket Luizs tröjdragning på Burke hjälpte är oklart, men detta var upphovet till Wilders svordomar.

Ingen bra start för Arsenal

Arsenals första halvlek mot Sheffield United är en av deras sämre. Mohamed Elneny hade getts förtroendet på mittfältet (och ibland backlinjen, för att ge Hector Bellerin fritt blås längs högerkanten). Bredvid honom fanns Dani Ceballos, det som ska vara Arsenals kreativa motor. United gjorde som många andra motståndare och pressade högt för att stressa Luiz och Gabriel då Leno spelade ut kort. Det fungerade ofta, framför allt eftersom Arsenals mittfältare inte lyckades med sina respektive uppdrag. Förutom oändligt med passningar i sidled förekom även konstanta bolltapp. Hemmalagets bästa anfall kom sig av att Willian och Pierre-Emerick Aubameyang föll djupt och hämtade bollen – med resultatet att det var ont om folk i offensivt straffområde.

Det var chockerande att Sheffield United inte förvaltade Arsenals misstag till något konkret. Å andra sidan är det här en klubb som är enormt långt ifrån den glansperiod man var mitt uppe i för knappt ett år sedan. När domaren deklarerade paus hade matchens bästa möjlighet varit ett distansskott från Aubameyang som kom sig av en svag boll centralt från målvakten Aaron Ramsdale.

Plockade av strikern för en ytter

Arsenals spel flöt på bättre i den andra halvleken, fler passningar spelades framåt. Inhoppet av Nicolas Pépé gav en välbehövlig injektion och struktur till anfallsspelet och förpassade Aubameyang till sin mer ursprungliga roll i mitten (Eddie Nketiah offrades). Först var Pépé inblandad i uppbyggnaden till Bukayo Sakas ledningsmål. Den sistnämnde stod helt fri vid bortre stolpen och nickade in Bellerins inlägg. Kort därefter drev Pépé upp bollen och avslutade på egen hand snett utifrån höger till 2–0. Målet föranleddes dessutom av 19 passningar, fler än vid något annat mål denna säsong.

Att Elneny gick före Granit Xhaka i dag var överraskande (schweizaren fick tio minuter). Det kan naturligtvis vara så att Arteta är rädd om den senare som emellanåt dras med skador. Ceballos och Elneny var inte alltid överens om var den ena skulle vara eller agera (det tolkade man genom utslagna armar och andra frågande gester). Det är ingen hemlighet att Arsenal försöker värva ytterligare en mittfältare, med Thomas Partey och Lyons Houssem Aouar högst upp på önskelistan. Med knappt 36 timmar kvar till fönstret stänger är fortfarande ingen affär gjord.

Nervigt mot slutet

Håller Arsenals nuvarande trupp i det långa loppet? På många positioner finns det gott om gedigna alternativ och fronttrean är en av de bättre i ligan. Egentligen hade man velat mixa ihop Ceballos och Elnenys respektive egenskaper, det hade i alla fall resulterat i en hyfsat mångsidig spelare. Det är förståeligt att supportrarna hoppfullt pepprar sociala medier med ”Announce Partey”. Han hade säkerligen smält in perfekt i det här laget.

Sedan är ju försvaret fortfarande som det är, halvvaket eller halvslumrande beroende på hur man ser det. Arsenal satte en onödig nerv i matchen mot slutet genom att låta David McGoldrick avsluta en bit utifrån. Skottet seglade förbi Leno och förvandlades till Sheffield Uniteds första mål för säsongen. Det säger mycket om Chris Wilders tillfälliga bekymmer. Fyra avslut mäktade United med totalt, Arsenal landade på sex.

Det återstår att se vad som händer under morgondagen. Arsenal fortsätter ta kliv och Arteta har en del Ess – i detta fall Pépé – i rockärmen att använda. Med det sagt hade han nog inte tackat nej till lite oväntad magi.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.