De Gea hjälte när Man United slog Tottenham

Publicerad 2019-01-13

Marcus Rashford gjorde målet, men David De Gea var matchens man när Manchester United slog Tottenham med 1–0.

Spanjoren gjorde elva räddningar i andra halvlek – mer än någon Premier League-målvakt fått ihop på en hel match den här säsongen.

– Jag kommer inte ihåg alla mina räddningar, säger De Gea till Viasat.

Ole Gunnar Solskjaer kom till Wembley med fem raka segrar som interimtränare för Manchester United. Men med all respekt för Cardiff, Huddersfield, Bournemouth och Newcastle: Tottenham på bortaplan är något annat.

Victor Lindelöf återfanns som vanligt i mittförsvaret för United, men det var en annan back i ett annat lag som stod för första halvleks värsta insats.

I minut 44 slog hemmalagets Kieran Trippier en passning rakt i gapet på Jesse Lingard på mittplan. Paul Pogba tog över och lyfte fram en djupledsboll till Marcus Rashford.

”Kostar mer än det ger”

Anfallaren tog med bollen på ett tillslag och drog till lågt mot bortre hörnet. Tottenhams målvakt Hugo Lloris nådde avslutet med högerhandsken men lyckades inte hindra det från att gå i mål.

– Problemet är inte att det kostar Trippier självförtroende, utan att han verkar immun mot att sluta spela den sortens högriskbollar. Han är för riskbenägen. Det har kostat mer än det givit att ha honom i högerkorridoren, säger Erik Niva i Viasats sändning.

I andra halvlek tog Tottenham över och pressade ner de rödklädda. Delle Alli nickade, Harry Kane sköt, Christian Eriksen sköt, Alli kom fri, Kane försökte igen på frispark.

Varje gång stod David De Gea i vägen. Frisparken slängde han sig och limmade rentav.

”Vi försvarade oss bra”

Spanjoren gick mot en helt prickfri insats när Harry Kane sköt lågt och stenhårt inifrån straffområdet i minut 86.

De Gea?

Som en hockeymålvakt kastade han ut högerbenet och styrde undan.

Matchen slutade 0–1. United vann, Rashford blev den ende målskytten, men det var tveklöst De Gea som stod för de avgörande prestationerna. Totalt kom 28-åringen upp i elva räddningar i andra halvlek, vilket är mer än någon av hans rivaler i andra klubbar fått ihop på en hel match den här säsongen.

– Jag var nöjd med de två första räddningarna. Det var en suverän match och jag är väldigt nöjd. Men jag kommer inte ihåg alla mina räddningar, säger De Gea efteråt.

För Solskjaer blev det också en slags rekordnotering: aldrig förut har en tränare för Manchester United vunnit sina sex första matcher. Den sjätte för upp laget på 41 poäng, samma som tabellfemman Arsenal. Tottenham är trea.

– Hela Manchester United studsar med rätta fram just nu, säger Erik Niva i Viasats studio och lägger till: