Manchester City vann i premiären – efter historiska VAR-beslut

Publicerad 2019-08-10

Raheem Sterling gjorde hattrick när Manchester City krossade West Ham och vann med 5–0.

Matchen blev dessutom historisk då VAR användes för första, andra och tredje (!) gången i Premier League.

– Du måste vara mentalt stark när VAR inte är på din sida, säger Citys tränare Pep Guardiola.

I dag spelade West Ham och Manchester City Premier League-fotboll för första gången den här säsongen.

Gabriel Jesus och Raheem Sterling gav City en 2–0-ledning efter mål i den 25:e respektive 51:a minuten.

De två anfallarna var dessutom inblandade i det första VAR-beslutet i Premier League-historien i andra halvlek.

Sterling frispelade Jesus som kunde rulla in bollen i det öppna målet. Efter en tids videogranskning bedömdes dock engelsmannen vara offside i förstaläget och målet dömdes bort.

Förkrossande bortastatistik

3–0-målet skulle dock komma till slut – efter en ny VAR-granskning.

Raheem Sterling höll sig med nöd och näppe på rätt sida av offsidelinjen då han tog emot och lobbade in bollen från nära håll i den 76:e minuten.

Premier League sa inför säsongen att VAR skulle användas sparsamt, men i slutskedet av matchen granskades ytterligare en situation.

Efter att den inbytte Agüero missat en straff fick han slå om den eftersom att West Ham-spelarna varit för tidiga in i straffområdet då straffen slogs. Argentinaren bytte hörn och 4–0 var ett faktum. Raheem Sterling punkterade sedan matchen med sitt tredje mål för dagen.

”VAR kommer ändra dynamiken”

Efter matchen gav sig Citys tränare Pep Guardiola in i VAR-diskussionen.

– Du måste vara mentalt stark när VAR inte är på din sida. När det blir 3–0 tror du nästan att matchen är över, men vid 2–0 är det en helt annan match, säger han till BT Sport efter matchen och fortsätter:

– Det (VAR) kommer att ändra dynamiken, inte bara för laget utan även för publiken. Det var en bra läxa för oss inför framtiden.

West Hams tränare Manuel Pellegrini var nöjd med den nya tekniken.

– Jag tycker det blev rättvist för båda lagen. Målet var offside och straffen var tvungen att slås om. Det kommer göra resultaten mer rättvisa, säger han.

Segern innebär att Manchester City har förkrossande 22–1 i målskillnad på de fem matcherna de har mött West Ham borta på London Stadium.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se