Äntligen, Guidetti! Nickar in den via ribban

Hanna Marklund: Ett otroligt vackert mål

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

I går var John Guidetti bedrövad.

I dag nickade han in bollen stenhårt, via ribban, till 3–0 mot Färöarna.

– Alla kom till mig och sa att jag är den som förtjänar det mest, säger han.

John Guidettis karriär har gått i stå. Efter målfesten i Feyenoord 2011/12 har han haft svårt att få kontinuerligt med speltid i Storbritannien och Spanien.

När 27-åringen mötte pressen inför mötet med Färöarna var han märkbart nedstämd. Trots att Janne Andersson hade flaggat för att byta ut i princip hela startelvan från mötet med Rumänien såg inte Guidetti någon större chans att få starta.

”Det är kul att spela fotboll”

– Du behöver inte vara hjärnfysiker för att förstå att jag inte kommer få chansen från start. Jag hoppas självklart att få spela lite, inte för att visa upp mig utan för att jag tycker det är kul att spela fotboll, sa han.

Han fick rätt. Sverige startade med Alexander Isak och Sebastian Andersson på topp – men med 25 minuter kvar släpptes Alaves-anfallaren in som ersättare för 1–0-nickaren Andersson. Och jo, han hade det nog roligt därute.

För en kvart senare, efter att debutanten Mattias Svanberg gjort mål via en försvarare, fick Sverige hörna från vänster.

1 av 2 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Lottning nästa helg

Svanberg slog den brant och vid första stolpen studsade John Guidetti upp i luften och tryckte till med pannan. Träffen var kraftfullt och bollen via ribban, ner i gräset och upp i nättaket. Triumfatoriskt och möjligen lättat firade han genom att springa fram och krama sin kompis Victor Nilsson Lindelöf.

Matchen slutade 3–0 och Guidetti log när han mötte reportrarna.

– Man kände sig några kilo lättare efteråt, säger han och berömmer publiken.

– De vet att jag älskar det här landet och att jag älskar den här staden. Det är otroligt kul att vara uppskattad och så får man betala tillbaka.

Efteråt hyllas han av anfallskollegan Alexander Isak.

– John är en väldigt fin kille. Han är värd det här, säger Isak.

Matchen slutade 3–0 och Sverige slutar tvåa i kvalgrupp F, fem poäng från segrande Spanien och fyra poängs marginal till trean Norge. Lottningen till EM sker 30 november.

Allt gott, alltså? För John Guidetti verkar inte allt ha svängt från sorg till lycka. På frågan om hur målet kan påverka situationen i Alaves skakar han på huvudet.

– De kollade säkert inte ens, säger han och lägger till att det troligen blir bänken i nästa omgång, borta mot Eibar.

– Man får jobba med rumpmusklerna på söndag igen.

Laddar Live Upplevelse
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.