Mejla

Robert Laul

Laul: Saknar motstycke i allsvenska historien

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Det som sker saknar motstycke i den allsvenska historien.

Östersunds FK riskerar att degraderas på tre olika sätt.

Sportsligt, moraliskt och ekonomiskt.

Scenario ett; det sportsliga, innebär att laget spelar sig ur allsvenskan. Just nu är det fem poäng ner till kvalplatsen, men frågan är om ÖFK vinner fler matcher sett till senaste tidens prestationer.

Scenario två; det moraliska, betyder att svensk fotbolls representantskapsmöte beslutar att flytta ner ÖFK en division för att de vanärat idrotten utifrån det som framkommer vid den pågående rättegången mot bland andra klubbens förre ordförande Daniel Kindberg.

Scenario tre; det ekonomiska, är att Östersunds FK går i konkurs och klubben degraderas enligt elitlicensreglerna. Då flyttas de ner en division (om konkursen sker efter säsongen) och hela vägen till division fyra (om det sker under pågående säsong). Något som skulle orsaka ett tabellkaos och dra ett löjets skimmer över hela allsvenskan.

”Tio miljoner på tio dagar – men hur?”

För att undvika det sistnämnda behöver ÖFK, enligt nye vd:n Lennart Ivarsson, få in tio miljoner kronor på tio dagar.

– Nummer ett på listan just nu är att ordna det finansiella, sedan ingjuta framtidstro hos allihopa, sa Ivarsson när han intervjuades av Östersunds-Posten under onsdagseftermiddagen.

Var pengarna ska komma ifrån är det ingen som har lyckats svara på, varken Ivarsson idag eller styrelsen under tisdagens medlemsmöte. För vem vill kliva in med miljoner i en verksamhet som kanske inte överlever ändå, med tanke på den pågående Fifa-processen kring Saman Ghoddos som kan bli en oerhört dyrköpt historia bara den.

När jag intervjuade ordföranden Bo Ottosson i förra veckan ställde jag just den frågan: hur ska ni lösa ekonomin?

– Det vet jag inte. Det kan jag inte svara på här nu för då skulle det inte vara någon konst, sa Ottosson.

Befriande ärligt av den gode Ottosson som några dagar senare tog timeout från sitt ordförandeuppdrag i logistikbolaget Reaxcer och avgick som ordförande i ÖFK:s elitbolag, bland annat för sitt öppna stöd för Daniel Kindberg i nämnda intervju.

Det är onekligen en härva som skördar offer.

Rättegångsdag sex i Härnösand

Parallellt med ÖFK:s jakt på kapitaltillskott går rättegången i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand in på sin sjätte dag. Följande har hänt hittills:

1. Under åklagarsidans sakframställan beskrevs ett misstänkt brottsupplägg där Daniel Kindberg varit spindeln i nätet. Den förre ÖFK-ordföranden ska under 2013-2017 instruerat en av ÖFK:s viktigaste sponsorer, "Sollefteåföretagaren", att skicka luftfakturor till Peab som attesterats av den tredje åtalade, "Peabmannen". Pengar ska sedan ha gått tillbaka till flyttfirman och till ÖFK via bland annat sponsring, totalt 14 miljoner kronor.

2. Försvarets sakframställan tog sikte på att allt arbete är utfört, alla fakturor är korrekta och pengarna till ÖFK är då inget problem.

3. Åklagarsidans bevisning handlar bland annat om att det inte funnits personal och lastbilar för att utföra det arbete som fakturerats.

4. Då "Sollefteåföretagaren" hördes i rätten hävdade han att arbetskraften visst funnits, men att lönerna inte bokförts och de avställda lastbilarna rullat ändå. I så fall en lindrigare typ av brottslighet.

5. Ekobrottsmyndighetens åklagare Peter Jonsson pressade "Sollefteåföretagaren" hårt i måndags på att han medgett det misstänkta brottsupplägget under polisförhör och erkänt saltade och osanna fakturor i syfte att driva pengar till ÖFK. Men inför rätten ändrade sig "Sollefteåföretagaren" och menade att han talat osanning för att bli släppt ur häktet.

Därmed nekar alla tre åtalade till brott på samtliga åtalspunkter. Under torsdagen ska ”Peabmannen” höras i rätten och på fredag är det så Daniel Kindbergs tur.

Träffade Kindberg i går kväll

Jag träffade Daniel Kindberg i en hotellobby i Härnösand under onsdagskvällen. Han var lugn och samlad och svarade på frågor om den ekonomiska situationen i Östersunds FK i en dryg halvtimme. Kindberg lät övertygad om att de tio miljonerna snart kommer in och att allsvenskan inte kastas in i ett tabellkaos. Men inte heller Kindberg kunde svara på vem eller vilka som ska stå för cashen.

Klart är att det inte blir Kindberg själv då andra investerare och sponsorer tycker att han ska hålla sig undan. Dock berättade Kindberg att han betalar ÖFK:s bortaresor till ödesmatcherna mot Falkenberg och Örebro då banken låst klubbens konton.

Det tycker jag i grunden är bra. Ju mer likvärdiga sportsliga förutsättningar ÖFK har under hösten jämfört med i våras och somras, ju mer rättvist är det mot allsvenskan som helhet. Att ÖFK till exempel skulle spela klart serien med reserver och juniorspelare för att spelarkontrakt har upphört att gälla och en konkursförvaltare driver verksamheten är ingen önskvärd situation för någon.

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.