Damallsvenska svepet: Missad straff och boll på mållinjen

Uppdaterad 2020-09-08 | Publicerad 2020-09-07

Drömmål, elva raka utan förlust och boll på mållinjen.

Här kommer veckans damallsvenska svep.

Drömträff av Åsland

Ett poäng på nio matcher för Piteå. Nu ligger de på tionde plats, två poäng ovanför IK Uppsala som är på nedflyttningsplats. Det var nära att de fick med sig en poäng när de tog emot Kristianstad, men när bortalaget tog ledningen för tredje gången fanns det varken tid eller ork kvar för att kvittera.

Therese Åsland inledde målgörandet i matchen med en drömträff i bortre krysset. Det var även hon som slog hörnan i den första tilläggsminuten, som ledde fram till det avgörande målet. Lagkamraten Eveliina Summanen var bra placerad och kunde enkelt nicka in bollen i mål.

Landslagsspelaren Madelen Janogy fick något att glädja sig över, trots den bittra förlusten. Med 1–1-målet för Piteå gjorde hon sitt första mål i damallsvenskan på 316 dagar, och sedan comebacken.

Elva raka utan förlust

Djurgården hade inte släppt in ett mål på tre matcher. Sen besökte man serieledarna Rosengård på Malmö IP och bollen gick i nät tre gånger för hemmalaget. Första halvlek blev mållös, trots ett tydligt hemmaövertag och en ribbträff. I andra halvlek kunde Stockholmslaget inte stå emot längre. I 48:e minuten gjorde Anna Anvegård 1–0 på sin egen retur och sen rann det iväg med ytterligare två mål.

– Rosengård är riktigt bra, det får vi ge dem. De ändrar om lite i sitt spel från förra matchen som vi inte kommer in i. De får spela helt fritt innan vi hinner upp i kropp vilket gör det väldigt tufft, sa Djurgårdens Olivia Schough, som är skadad och fick se matchen från läktaren, till SVT.

Detta ger Rosengård sin elfte raka utan förlust och de behåller serieledningen efter 14 spelade omgångar.

Hänger med i toppstriden

Kopparbergs/Göteborg inledde matchen mot Eskilstuna med en boll på mållinjen och en missad straff, efter en snygg räddning av Eskilstunamålvakten Cosette Morché. Men Göteborgslaget var vinstsugna efter två raka förluster och de lyckades hitta tillbaka till målformen. Emma Koivisto stod för 1–0 efter ett snyggt uppspel på högerkanten. Då lossnade det för hela laget och de två mållösa förlusterna som de hade bakom sig var som bortblåsta.

– Ja, jag tycker vi har full kontroll på hela matchen. Vi hittar bra ytor och kommer till många bra målchanser, säger Göteborgs Julia Zigiotti Olme efter matchen.

Natalia Kuikka, som slog den missade straffen, fick revanschera sig med 2–0-målet och klubbens skyttedrottning Pauline Hammarlund stod för 3–0. Det var tre viktiga poäng för serietvåan som behåller avståndet upp till Rosengård.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.