Publicerad 2016-09-15

Sundhage räknar med förlängning till EM i Nederländerna

Utgående kontrakt – men Pia Sundhage konstaterar att "vi ska spela EM" nästa sommar.

Efter kvalsuccén mot Slovakien räknar förbundskaptenen med en fortsättning i landslaget.

– Vi ska tjöta lite till innan det blir påskrivet, säger hon efter 2–1-segern på Gamla Ullevi.

OS-succén är historia – i kväll var Sverige tillbaka i "kvalvardagen" med en enda målsättning i mötet med Slovakien: Att säkra en EM-plats till nästa sommar i Nederländerna.

Förutsättningarna var enkla på Gamla Ullevi. Svensk poäng och Pia Sundhage skulle återigen kunna konstatera att hon fört landslaget till ett stort mästerskap.

Något de flesta av de drygt 11 000 åskådarna kallt räknade med, med tanke på Sveriges formidabla kvalfacit med sex segrar på lika många matcher utan ett insläppt mål.

Men Slovakien gjorde det inte helt enkelt för Blågult.

Första insläppta målet

Sverige tog visserligen ledningen i första halvlek när Djurgårdens Emilia Appelqvist nickade in 1–0 på inlägg från Kosovare Asllani.

Men efter halvtid inträffade det sällsynta.

För i den 59:e minuten tvingades Hedvig Lindahl för första gången på hela kvalet plocka bollen ur egna nätmaskor efter att Slovakiens Patricia Fischerova ryckt sig loss bevakning och nickat in 1–1 på hörna.

Då klev en outsider fram och såg till att den svenska segersviten hölls vid liv.

Från petad till kvalhjälte

Till OS petades Pauline Hammarlund och fick nöja sig med en reservplats. I mötet med Slovakien däremot fick den 22-åriga anfallaren vara med från start då varken Lotta Schelin eller Stina Blackstenius kunde medverka.

Bara sex minuter efter den slovakiska kvitteringen var det Sveriges tur att få en hörna. Olivia Schough hittade pannan på Lisa Dahlkvist som skarvade bollen vidare till Caroline Seger som i sin tur passade i sidled.

Då dök Hammarlund upp och tryckte in 2–1-målet i öppet mål.

Sverige hade mängder med chanser att utöka ledningen, utan att lyckas.

Men vad gjorde det – Sverige vann, tog sjunde raka segern i kvalet och är klart för EM i Nederländerna nästa sommar.

– Vi har ett fantastiskt stöd på läktaren, helt underbart. Vi vinner och är i EM-slutspelet. Man kan inte klaga. Det är väl bara det där insläppta målet som är lite synd, men det är skit samma, säger Olivia Schough till TV12.

Räknar med nytt kontrakt

En match återstår dock i kvalspelet, en poängmässigt betydelselös sådan borta mot Danmark på tisdag.

Ett nordiskt derby som rent teoretiskt kan bli Pia Sundhages sista som förbundskapten. Något som dock inte känns särksilt troligt trots att kontraktet är på utgående.

– Jag känner glädje över att ha vunnit matchen och att vi ska spela i Holland nästa år. Detta med en match kvar, det känns lite lyxigt att vara klar redan, säger Sundhage.

"Vi ska spela i Holland", säger du – innebär det att du är klar för ett år ytterligare?

– Nej, vi ska tjöta lite till innan ett kontrakt blir påskrivet.