Thailändska knepet: ”Stalka” sina motståndare

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

NICE. Thailands spelare verkar vara väl inlästa på sitt motstånd i VM.

Metoden kan möjligen tyckas vara annorlunda.

– Vi har ”stalkat” spelare från de andra lagen på Instagram för att se vad de har gjort för att förbereda sig..., säger Sunisa Srangthaison.

Thailands spelare har haft en mentalt tuff vecka. Den historiska förlusten mot USA, 0–13, var känslosam och när Sportbladet besökte lagets träning tidigare i veckan var det ett samlat lag som insett vikten av att vända blad.

De gjorde det bland annat tack vare stöd från just amerikanskorna.

– Efter förlusten kom spelarna från USA och gav oss stöd och uppmuntrade oss till att kämpa och sa att vi skulle göra vårt bästa i nästa match, sa Kanjana Sungngnoen.

Thailand, rankat 34 i världen, kom till VM i Frankrike tack vare en fjärdeplats i Asian Cup. Slutspelet är lagets andra. I första mästerskapet, 2015, blev laget trea i sin grupp men fick se sig snuvade på sitt avancemang till åttondel då just Sverige knep den sista platsen.

Just erfarenheten av ett tidigare mästerskap bär de thailändska spelarna med sig.

Det handlar inte minst om att lära känna sina motståndare, även om den insikten inte hade effekt mot USA.

– VM i Kanada var vårt första och tränaren lät oss alltid titta på videofilmer på de andra lagen för vi hade aldrig spelat mot dom. Vi såg på stilen i de stora lagen och att sedan spela mot dom var en enorm erfarenhet, sa Sunisa Srangthaison till Internationella fotbollförbundets, Fifas, hemsida inför mästerskapet.

”Stalkat” Sveriges stjärnor

Foto: Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Hon passade då också på att avslöja spelarnas knep för att kartlägga sina kommande konkurrenter.

– Vi vet att vi kommer att möta några riktigt bra lag och att vi måste jobba hårt för att förbereda oss för de här matcherna. Tränarna har förberett oss taktiskt genom att visa videoklipp och vi har ”stalkat” spelare från de andra lagen på Instagram för att se vad de har gjort för att förbereda sig, säger Srangthaisong.

Och just de svenska spelarna är lätta att följa. Stjärnan Kosovare Asllani har över 80 000 följare på Instagram.

Har de varit inne på svenskornas sociala medier de senaste dagarna ha de mest fått se sköna bilder från ett soligt Nice.

Men att mötet med svenskorna blir en semesterresa lär thailändskorna inte gå på.

”Reparerar misstagen mot USA”

Lagets snabba yttermittfältare Kanjana Sungnoen ser fram emot att spela mot Sverige. Så här sa hon tidigare i veckan:

– Efter att vi förlorade mot USA har vi försökt ladda om reparera det misstag vi gjorde mot USA. Allt kan hända i fotboll och vi ska försöka slåss så hårt vi kan i nästa match.

– Det svenska laget är starkt, de är fysiskt väldigt bra och mycket bättre än vad vi är. Deras mål är att vara bland de lag som går vidare, men vad ska vi göra åt det. Vi måste göra vårt bästa. Vi ska försöka ha så kul som möjligt och göra allt för att inte göra våra fans besvikna.

Gällande Thailands elva står det klart att andramålvakten Sukanya Chor Charoenying, som stod mot USA, ersätts av Waraporn Boonsing. Hon är lagets förstaval, men har haft problem med en skada i handen.

Publicerad:

LÄS VIDARE