”Kanske har förlängt livet – eller i alla fall tränarkarriären”

Thomas Lagerlöf om den extrema försäsongen

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Världens längsta försäsong närmar sig sitt slut.

Men för guldtränaren Thomas Lagerlöf, 48, har coronapandemin inte bara varit negativ.

– Den kanske har förlängt livet, eller i alla fall tränarkarriären, säger han.

Förra veckan kom beskedet att allsvenskan äntligen kan dra igång den 14 juni. Djurgården ställs mot Sirius på bortaplan i premiären och många undrar var de regerande mästarna står i år.

Det vet de knappt själva.

– Det är jättesvårt, speciellt som det blivit världens längsta försäsong. Fysiskt är det helt okej. Många spelare har fått tid att träna lite mängd som man mår bra av. Men i och med att man inte spelar matcher är det lätt att bli hemmablind, man tycker att man tränar jättebra men det får man helt enkelt se när det blir matcher, säger Thomas Lagerlöf.

Djurgårdens Thomas Lagerlöf.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Djurgårdens Thomas Lagerlöf.

”Mått bra av det”

Att försäsongen varit lång har dock inte enbart varit negativt.

– I början var det frustrerande med osäkerheten, både kring hur allvarlig pandemin var men också vad som skulle hända med ens jobb. Efter ett tag vänder det och man får acceptera läget. Det har varit skönt med lite återhämtning. I det här jobbet har man ju inte det om man inte har ekonomi att ta ett sabbatsår så man har säkert mått bra av det här i det långa loppet, säger Lagerlöf och fortsätter:

– Den kanske har förlängt livet, eller i alla fall tränarkarriären. Men det är klart att man älskar att vara delaktig i fotbollsmatcher och det är det som är nerven som driver allt framåt. Men det har ändå fungerat ganska bra efter det hattiga och deppiga.

”Han har gjort jätteframsteg”

Djurgården har sålt Marcus Danielson och Mohamed Buya Turay från fjolårets guldtrupp. In har Kalle Holmberg och Emmanuel Banda kommit. Tanken var att truppen också skulle kompletteras med en mittback, men coronapandemin grusade planerna.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Oscar Pettersson, 20, har gjort stora framsteg, menar Lagerlöf.

– Det är möjligt att det hade skett något nyförvärv innan seriestart om rätt spelare hade varit tillgänglig och ekonomin hade funnits, men med det som har varit är det helt uteslutet att värva spelare av flera orsaker. Truppen är som den är och vi har massa bra människor och spelare att jobba med, säger Lagerlöf.

Vilka spelare har imponerat mest?

– Astrit (Ajdarevic) fick en rätt hattig säsong förra året, Erik (Berg) likaså. Det har gjort jättemycket för dem rent fysiskt att de fått tid att träna. Av de yngre spelarna har Oscar Pettersson gjort jätteframsteg. (Fredrik) Ulvestad var jättebra redan förra året, men tar ännu större kliv. Aslak (Fonn Witry) också. Jag kan rabbla många som går fram i träningen, men nu ska det in i match och göras mot andra motstånd.

Hur ser du på chanserna att försvara guldet?

– Vi har samma känsla i år. Det finns lag som har namnkunnigare lag och dyrare trupper, men vi är tillräckligt bra för att kunna vara med där. Det är väl åtta lag som vill bli topp fyra, varav Malmö är de enda som sticker ut så det gäller att vara med i det gänget och se till att man hänger med.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Nytt SM-guld 2020? ”Vi har samma känsla i år”

”En fara”

Det kommer att bli en speciell säsong. Förutom ett tajt spelschema och många restriktioner kommer matcherna att spelas utan publik på obestämd tid.

– Det blir en jättespeciell situation men det är lika för alla. Vi får bara lov att lösa det. Men på sikt tror jag att det finns en fara i att spela utan publik att fotbollen som produkt inte blir lika attraktiv. Det är inte alls samma grej så för länge utan publik kan gå lite slentrian. Men vi får bara tugga i oss och göra det bästa av det vi kan, säger Lagerlöf.

Coronapandemin har gett Djurgårdens tränare nya perspektiv och att mycket fortfarande är oklart kring den kommande säsong är något han nu tar med ro.

– Det är väl det man har vant sig vid och fått ta lärdom av. Ibland kan man inte planera allt, man får bara lösa det. Det kommer bli ett tajt spelschema och ännu svårare i och med att man inte kan planera så långt i förväg, men det är lika för alla, säger han.

PODD Så funkar det när Allsvenskan drar igång igen

På söndag, den 14:e juni så är det dags för allsvenskan att dra igång igen. Hur ska fotbollen kunna rulla igång utan att smittspridningen ökar igen - och kommer de allsvenska klubbarna klara av en säsong där publikintäkterna försvinner?

Det reder vi ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.