Mejla

Kristoffer Bergström

Bergström: Konstigt – nej, det är stendumt

Obegriplig premiär för damallsvenskan

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen säger det öppet.

Så då gör väl jag det.

Att damallsvenskan planerar att börja två veckor efter elitettan och herrallsvenskan är korkat.

I söndags sköt damallsvenskan upp sin tänkta premiär till 27 juni. Därmed kommer den här texten ett par dagar för sent.

Men ska vi prata om förspilld tid och förseningar är inte jag den värste syndaren.

I väntan på klartecken från Folkhälsomyndigheten har Sveriges fyra främsta fotbollsserier satt ett önskedatum för första omgången.

Herrallsvenskan, superettan och elitettan siktar på 14 juni.

Damallsvenskan två veckor senare.

Har färre omgångar

Låt säga att allt går i lås, att det blir söndag mitt i juni, att ostbågarna är upphällda och fansmagarna inar och surrar av premiärpirr. Varför ska inte en familj i Vittsjö eller två farbröder i Eskilstuna få se sina gäng?

Det finns hundra förklaringar, jag ska återge några, men låt mig för tydlighetens skull klargöra min ståndpunkt.

Det är fel. Det är konstigt.

Nej, förlåt, jag håller igen i onödan. Det är stendumt. Kan en elitidrottare i näst hösta serien göra sig spelklar med kort varsel måste hon en nivå över klara det också.

Klubbarnas skäl, undrar du?

1. Damallsvenskan har färre omgångar.

2. De vill ha ett eget datum, en egen premiärfest.

3. Klubbarna har röstat och majoriteten – men inte alla – begärde tre veckors förberedelser för att hinna formtoppa och träningsmatcha.

4. Möjligheten finns att landslaget inte kommer att genomföra sitt EM-kval i höst, vilket skulle kunna frigöra tid för ligaspel.

En bussresa tar ett dygn

Mot detta ska vägas att två optimala fotbollshelger bränns och att den sportsliga orättvisan ökar. Tunna trupper som Rosengårds och Eskilstunas borde hämmas, särskilt den förstnämnda då det kan bli aktuellt med både landskamper och Europaspel för Seger, Bennison och Anvegård.

Etter värre blir det för Piteå och Umeå som drabbas hårt av den komprimerade seriens matcher mitt i veckan.

I frånvaron av flyg tar en tripp till Skåne ett dygn i bussen. Låt säga att de har Kristianstad borta på söndag och hemmamatch på onsdagen därpå så hinns det näppeligen med annan träning än stretching på rastplatser längs E4:an.

Schemaläggarna överväger en sorts turnéer för norrlagen, med två eller tre bortamatcher i följd utan hemkomst emellan. Det är som att släcka ett brinnande kansli med en flaska sportdryck. En sådan lösning medför stora kostnader för att frikoppla spelarna från de civila jobben – och mörbultade kroppar av allt stillasittande (när dåvarande mästarna Piteå testade i fjol kryssade de bort sina toppchanser på bortaplan och kom sexa).

Anonyma röster: vi är redo!

Jag har pratat med de flesta kockarna som rört ihop den här soppan. Utåt håller de enad front, anonymt är tonläget skarpare. Korkat säger fler än jag. Kostar skjortan säger någon. Infekterat. Hopplöst. Vi är redo – medan andra lag bromsar för att de har skickat sina spelare på avtalsenlig semester.

Den här texten är fotbollspolitisk självspäkning. Den stöter sig med topplag och bråkar med ett majoritetsbeslut. I mina dubbla roller, både som reporter och krönikör, skadar den kanske relationerna till viktiga personer som misstycker.

Må så vara. Är frågan för jobbig att väcka internt så får en extern person göra det.

Elitidrotten är i sin djupaste kris i modern tid, klubbkassor sinar, alla skriker efter tävling, SVT stoltserar med en träningsmatch i padel. Ingen lösning är optimal utan det gäller att sabba så lite som möjligt. Med god vilja och en tumme upp från FHM hade en makalös fotbollsserie kunnat vara igång inom några veckor.

Men nä.

Medan bollarna rullar på Friends arena och Eleda Stadion och Gamla Ullevi får vi vänta.

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

LÄS VIDARE