Leifby: C Mores allsvenska tv-sändningar är som en död fisk

Av: Marcus Leifby

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns en del att säga om C Mores nya sätt att bevaka allsvenskan i fotboll, så vi sammanfattar.

De har lämnat oss i sticket. 

Med en tredjedel kvar av allsvenskan och ingenting av semestern var det nog många som såg fram emot en stark, alert bevakning av fotbollsserien som TV4 och C More vårdat någorlunda ömt sedan de började sända den för 20 år sedan.

Det har ju funnits en del att avhandla den senaste tiden, menar jag.

Spelare har kommit och gått, domarna har varit så där och så guldjakten och bottenstriden på det, alla ämnen och diskussionsunderlag för en kunnig, rakryggad expertis i studion.

Men någon större skärpa, eller studio, har vi inte sett på ett tag och när jag slog på sändningarna i helgen och på måndagskvällen fick jag en helt annan känsla än den att det här faktiskt är något viktigt och relevant. 

Sändningen låg där som en död fisk och jag kom på mig själv med att fundera på vad som egentligen ligger bakom den här strejken som innebär att ingen jobbar längre, och som gjort att all seriös bevakning helt har upphört.

Är det lönen, semesterersättningen, eller handlar konflikten om bristen på funktionella arbetskläder? 

Var fan håller alla hus? 

C Mores Patrik Westberg.
Foto: BILDBYRÅN
C Mores Patrik Westberg.

Westberg satt hjälplös

När Häcken tog emot Malmö FF i söndags, i en toppmatch som hade ett knippe intressanta och helt obegripliga situationer att sätta tänderna i, bestod halvtidsbevakningen av… en sprinkler. 

Tur att det inte var bevattningsförbud i Göteborg, men så här har det faktiskt sett ut hela sommaren.

På måndagskvällen rullade serien vidare, IFK Göteborg hade två superintressanta nyförvärv på bänken (båda fick gott om speltid) och två debutanter från sin akademi från start men inte fanns det någon där för att prata om det. 

Patrik Westberg satt hjälplös och kommenterade utan expert och känslan är att C More helt har lagt ner.

Deras seriösa bevakning av allsvenskan, den som kostar tittaren flera hundra kronor i månaden, verkar upplöst och består nu endast av bild och kommentator. 

Vad beror det på, funderar ni? 

Snikenhet, förstås.

Nästa säsong tar Discovery, ni vet Kanal 5 och det sällskapet, över rättigheterna för fotbollsallsvenskan även om rykten florerar om att de inte är redo än och funderar på att skjuta upp ”premiären” en säsong.

C More lär inte fortsätta, i alla fall, för de är redan någon annanstans.

Deras likgiltiga bevakning går inte att tolka på något annat sätt än att de inte bryr sig längre, och det är viktigare att spara på det som sparas kan.

I förra veckan blev det klart att C More köper Serie A, La Liga och MLS från uppstickaren Strive och det verkar ju bli en sällan skådad satsning. 

Johan Cederqvist, sportchef på C More, lämnade en kommentar.

– Det är inte svårt att förstå varför La Liga och Serie A räknas som världens bästa respektive tredje bästa liga när man ser hur den allra yppersta eliten samlas där.

Nu är det inte särskilt många som läser dessa pressmeddelanden, men de som gjorde det skrattade nog gott.

Hahahahahaha

Alla som är någorlunda insatta i ämnet vet att det är Premier League, världens näst bästa liga enligt Cederqvist, som styr allt och det var när C More (Canal Plus) tappade den rättigheten 2010 som allt vände neråt för kanalen. 

Nu har C More köpt lite annan fotboll, den sortens annan fotboll de tidigare försökt tjäna pengar på utan att lyckas, och nu ska alltså fotbollen de inte tjänade några pengar på då bära frukt, och det får mig samtidigt att tänka på en Strive-chef som så sent som förra sommaren, efter att de förvärvat rättigheterna till den italienska och spanska ligan, slog sig på bröstet och sade;

– Vi har planer på att lägga till fler högprofilerade ligor framöver!

Hahahahahaha.

Tv-cheferna är verkligen fullblodsmytomaner som kan säga precis vad som helst för att få just deras rättigheter och sändningar att verka helt oemotståndliga.

Faktum är att det är precis tvärtom.

Under tiden C More-profilerna semestrar och har det gott och bevakningen gått helt i stå får vi som följer allsvenskan i fotboll betala lika mycket pengar för en numera hårt bantad och rentav sumpig bevakning.

Det är ingenting annat än respektlöst. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN