Sportchefens oro trots mångmiljonökningen

Therese Sjögran: ”Tufft för svenskt fotboll”

Publicerad 2021-05-16

Nytt format och nya miljonsummor.

Champions League tar damfotbollen in i en ny fas som både uppskattas och oroar.

– Även om det är en skjuts i rätt riktning kommer det att bli tufft för svensk fotboll, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Roland Arnkvist minns en ordväxling han hade med Glenn Strömberg i början av 2000-talet. Umeå IK spelade final i Uefa Womens Cup och klubbens starke man ville övertyga tv-experten om sin vision.

– Jag sa att om tio år kommer damfotbollen vara mer likt herrfotbollen. Jag sa att de stora lagen skulle vara i finalerna och att svenska klubbar skulle får vara glada om man var med då och då. Men det tyckte inte Glenn, säger Roland Arnkvist som fortsätter:

– Det började ploppa upp klubbar. Arsenal kom, Frankfurt var redan där. Man såg vilka resurser det fanns och fansen, pengarna, Jag tänkte att en dag kommer de stora herrklubbarna att inse värdet av att ha ett bra damlag.

Att Umeå IK kunde vara världsledande för 20 år sedan var resultatet av ett principbeslut och hårt arbete. Det var inte gratis.

– Vi deltog i fyra finaler och vann två. Allt under en semifinalplats innebar en ekonomisk förlust. Det var skitpengar. Final kunde ge plus för hela äventyret. Vi ansökte om att få vara arrangörer i gruppspelet, dels hade vi bra publiksiffror och sen var vi skickliga på att hitta sponsorer. Vi fick ett arrangörsbidrag av Uefa, man skulle husera sju lag. Och vi marknadsförde det själva som Champions League även om Uefa döpt det till Uefa Womens Cup, vilket jag tidigt påtalade var fel för Uefa.

Nu är namnet en självklarhet. Söndag kväll möts Chelsea och Barcelona i en historisk final i Champions League. Oavsett lag som vinner blir det första klubb som vunnit på både dam- och herrsidan.

Finalen stänger en era och öppnar en ny.

Kommande format förändras och ytterligare 243 miljoner kronor kommer att fördelas i turneringen.

– Det är gigantiska pengar mot hur det såg ut när det började. Jag blir glad för de aktiva klubbarna för att det blivit lite mer jämställt. samtidigt är det fullständig katastrof att det har tagit en sådan jäkla tid, säger Umeå IK:s före detta klubbchef.

Blir som på herrsidan

Vid nästa upplaga av turneringen kommer klubbarna som når gruppspelet tilldelas minst fyra miljoner kronor. Det är fem gånger så mycket pengar för klubbarna som tog sig till motsvarande steg i nuvarande upplaga vilket är åttondelsfinal. Slutvinnaren kommer att kunna få upp till 14 miljoner kronor.

I samband med de senaste säsongerna har en 16-del exempelvis inneburit att klubbarna fått mellan 700 och 900 000 kronor av Uefa, men vinsten har blivit liten efter alla omkostnader för resor och uppehälle.

Rosengård åkte ut i kvartsfinal mot Bayern München. Klubbens sportchef Therese Sjögran välkomnar utvecklingen av formatet, hon omfamnar möjligheten till nya sportsliga utmaningar och ökade intäkter, men ser samtidigt risker på sikt för svenska klubbar.

– Pengarna längre in i turneringen är klart bättre än tidigare. Det är helt annat format som är ett uppsving. Men det kommer att bli mer och mer som på herrsidan, de stora pengarna kommer att finnas i gruppspelet och framåt och dit når de stora klubbarna lättare. Även om formatet har blivit bättre kommer det att vara svårt för svenska klubbar att alltid ta sig in dit, säger hon.

Sjögran pekar på att endast klubbar från de fyra högst rankade ligorna tar sig direkt in i gruppspelet. Dit hör inte Sverige.

– Vår liga är rankad som nummer fem så vi måste kvala. Häcken och vi med en kvalomgång till hösten, Kristianstad via två, säger hon.

– Det blir en del pengar till de klubbar som kvalar och de som inte är med i gruppspelet. Men de största pengarna finns i gruppspelet, så blir ett viktigt kvalmöte i höst. För oss och för svensk klubbfotboll.

Martin Ericsson, sportchef, BK Häcken är inne på samma spår.

– Det är ett stort mål, ett av de största i år. Vi vill vara med och driva svensk damfotboll framåt och vara en stor aktör på damsidan. Då måste vi vara på den nivån, säger han.

Emma Hayes, Chelseas tränare, uppskattar det nya formatet.

– Det kommer på sikt att bli en ännu bättre turnering än vad det är nu, säger hon.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.