Mindre lönsamt att utbilda en flickspelare än en pojkspelare

Publicerad 2019-09-01

Therese Sjögran.

Att utbilda en flickspelare är mindre mindre lönsamt än att utbilda en pojkspelare.

I alla fall sett till de så kallade utbildningsbidragen.

Nu utreder intresseorganisationen EFD nivåerna i syfte att kunna påverka principen.

Om Rosengård, med ett herrlag i division 2, utbildar en pojkspelare som senare i karriären värvas av en allsvensk klubb kan föreningen som mest få 50 000 kronor i utbildningsersättning.

Om Rosengård utbildar en flickspelare som senare i karriären värvas av en allsvensk klubb kan Rosengård som mest får 40 000 kronor i utbildningsbidrag.

Summorna har fått Rosengårds sportchef Therese Sjögran att reagera.

– Det bör man se över, spelarna får ändå samma utbildning, säger hon till Sportbladet.

Infördes 2005

Tabellerna som redovisar utbildningsbidraget visar också att om en allsvensk herrklubb utbildar en pojkspelare som lämnar klubben som 21-åring för annan allsvensk klubb landar summan på 410 000 kronor.

Beslutet om utbildningssummorna är fattade av fotbollens Representantskapsmöte, där representanter från Svenska fotbollförbundets styrelse, distriktsförbunden, SEF och EFD har rösträtt.

Utbildningsbidraget infördes i svensk fotboll 2005. År 2013 fördubblades ersättningsnivåerna på damsidan. Så här beskriver Tobias Tibell, tävlingschef på SvFF bakgrunden till summorna på damsidan:

”När ersättningsnivåerna beslutas är det viktigt att beakta att för höga nivåer riskerar att skapa ogynnsamma inlåsningseffekter för berörda spelare, eftersom föreningar helt enkelt inte anser sig ha råd att betala den tidigare klubben den utbildningsersättning som en spelarövergång skulle medföra. Spelaren blir därför av det skälet kvar i den tidigare föreningen.”

Ska se över frågan

Intresseorganisationen EFD ser nu över frågan, de är en av parterna som kan komma med en motion.

– Grundinställningen är att jag skulle vilja att utbildningsersättningen för flick- respektive pojkspelare skulle vara lika, men verkligheten ser annorlunda ut, Vad jag förstår så är den satt utifrån de förutsättningar som råder för tillfället där damlagen snurrar betydligt lägre budgetar än herrar, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Han bekräftar för Sportbladet att EDF ska se över frågan.

– Det pågår utredning både internt hos oss, men också internationellt för att komma fram i frågan, säger han.

Internationellt mot Fifa driver representanter från Svenska fotbollförbundet frågan om utbildningsersättning på damsidan, där det inte finns överhuvudtaget.

Utbildningsbidrag herr- respektive dam.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln