Då led AIK svårt mot FC Europa.

Sen klev Eero Markkanen fram och frälste "Gnaget".

– Alltså. De var så fula, fula, fula spelare, säger matchhjälten.

AIK Fotboll

FC Europa från Gibraltar är sämst rankade av samtliga lag som deltar i Europaspel. Ändå riskerade AIK – som hade 1–0 från det första mötet – att åka ur Europa League med dunder och brak mot blåbärsgänget.

De yttre faktorerna höll nämligen på att knäcka AIK. Trots att matchen startade 19.00 lokal tid var det fortfarande upp emot 33 grader varmt och gassande sol vid avspark. Det blev inte enklare av det usla underlaget. FC Europa spelar på ett av de äldre generationernas konstgräs, som inte heller vattnades inför matchen.

Dominerade mot AIK

Följden: ett stelbent och reservbetonat AIK hade stora problem med att över huvud taget få till ett eget fungerande bollinnehav på den snustorrt heta plastmattan. Faktum är att FC Europa dominerade den första halvleken och skapade även ett par vassa halvchanser. Hemmalaget visade också, precis som i matchen på Friends Arena, upp sina osportsliga sidor.

– De filmar, maskar och gnäller hela tiden. Alltså: det var fula, fula, fula spelare, säger Eero Markkanen.

Ahmed Yasin fyller i:

– Det är jävligt grinigt helt enkelt

Tio minuter in i den andra halvleken kom dock det förlösande segermålet. FC Europa försökte ställa offside i samband med en AIK-kontring, men misslyckades. Därmed kunde inhoppande Stefan Ishizaki springa sig fri längs högerkanten, titta upp – och servera Eero Markkanen ett fritt läge framför mål. Anfallaren tog gott om tid på sig innan han – kyligt – lyfte in bollen över målvakten och in i nätet.

– Det var skönt. Jag har inte fått göra mål på länge. Visst vill jag spela mer, men tränaren bestämmer, säger Markkanen.

Tufft möte i nästa runda

Därmed behövde FC Europa göra tre mål för avancemang, vilket gänget från Gibraltar aldrig var i närheten av. Mycket tack vare Stefan Ishizakis taktiska lugn med bollen kunde AIK i stället spela av matchen som slutade 1–0 till bortalaget.

I nästa kvalrunda ställs AIK mot den grekiska storklubben Panathinaikos. Rikard Norlings mannar inleder dubbelmötet på bortaplan i Aten den 28:e juli. Hemmamatchen spelas på Tele2 Arena den 4 augusti.