Hetsiga ordväxlingen: ”Lär er försvara”

Av: Andreas Käck, Michael Wagner, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Blåvitt och Sebastian Eriksson var vansinniga.

Poya Asbaghi tyckte att IFK Göteborg skulle haft straff – och att domaren missade en solklar offside innan Djurgårdens segermål.

Det fick Kim Bergstrand att tända till.

– De borde lära sig att försvara på hörnor i stället. Men att prata om en offside innan en hörna. Det är bara lågt.

I halvtid vädrade Lasse Vibe missnöje mot domarteamet. IFK Göteborgs anfallare hade – av reprisbilder att döma – felaktigt vinkats av för offside.

– Känslan var att jag var på rätt sida. Nu ser jag reprisen och det är solklart inte offside, sa Vibe.

Tidigt i den andra halvleken uppstod en ny situation som blev omdiskuterad. Giorgi Kharaishvili tog sin in i offensivt straffområde, petade undan bollen – och fälldes av Jacob Une Larsson. Men domare Kristoffer Karlsson lät spelet fortgå.

Djurgårdens segermål föregicks också av kontroverser. Mohammed Buya Turay var tydligt offside när han ordnade hörnan som ledde till målet.

”Jag hade kokat!”

Sebastian Eriksson sågade också domarna efter matchen.

– Jag hade kokat om jag tillhört något av de tre andra lagen i guldstriden. Det är solklart offside före deras hörna som blir mål. Jag förstår inte hur domarna kan missa den. Det är oförklarligt, han står klart nedanför.

Han fortsätter:

– Giorgi (Kharaishvili) fälls och det är solklar straff. Det kan inte bli mer straff än så.

Poya Asbaghi fyllde i efter matchen.

– Vi ska vinna den här matchen trots att vi inte får en solklar straff och att domarna missar en offside innan hörnan, säger han och fortsätter:

– Men Kharaishvili blir solklart nerriven i straffområdet. Det är ingen diskussion egentligen. Han erkände själv att det var straff, domare Kristoffer Karlsson. Jag fick en bra förklaring. Han blev blockad, såg inte och trodde att Giorgi halkade. Men jag fick ingen riktig förklaring till varför linjedomaren inte såg offsiden innan hörnan. Men vi ska vara så pass bra att vi vinner ändå.

Bergstrand bet tillbaka

Kim Bergstrand tände till efter Asbaghis utläggning.

– Offside? De kanske ska lära sig att försvara sig på hörnor först. Vi har bara fått en enda straff i år. Det var säkert straff – det vet jag inte – men att prata om en offside innan en hörna? Den typen av domslut händer väl hela tiden? Det är bara lågt, tycker jag. Vi gör det bra som gör mål på hörnan. Vi har bara fått en enda straff i år och inte direkt blivit gynnade.

Domare Kristoffer Karlsson uttalade sig efteråt – och beklagade de felaktiga besluten.

– Det är ett knä och nedåt på Turay som är på fel sida. Det är tajta beslut som mina kolleger ska ta där ute. Det är offside med två, tre decimeter. Det är självklart oerhört tråkigt för oss och för de inblandade lagen. 

Hur mår du nu med tanke på betydelsen av matchen och målet som kommer?

– Precis som när en spelare gör ett stort misstag i en match så är det en stor besvikelse för mig. Men jag vet efter alla år att misstag än så länge är en del av sporten. Med VAR blir vi inte befriade från misstag men vi kan minska dem. 

– Men, nej, det är verkligen ingen bra känsla jag har.

Karlsson: ”Ett misstag av mig”

Lasse Vibes mål som blev bortdömt för offside – hur ser du på det?

– Den situationen har jag inte sett, men vad jag har hört så var det inte offside men avblåsningen kom tidigt. Huruvida det hade blivit mål sedan eller inte vet vi inte.  

Straffsituationen med Kharaishvili?

– Det är ett misstag av mig. Jag gör en felbedömning. Jag tror att Kharishvili tappade fotfästet, men missade det som hände tiondelen innan.

Vad sa Poya till dig (inne i domarrummet)?

– Poya har en sund inställning till fotboll och är bra att diskutera med. Vad vi diskuterade stannar där inne. 

Djurgården vann matchen med 1–0.

1 av 2 | Foto: C More
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.