Norrköpingsilska mot domarinsatsen: ”Pinsamt och löjligt”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:
Eric Smith under en tidigare match denna säsong.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Eric Smith under en tidigare match denna säsong.

ÖREBRO. En felaktig straff, ett bortdömt mål för offside – och framför allt en 3–4-förlust mot Örebro.

Då rasar Eric Smith.

– Bara pinsamt, löjligt och jag är trött på de här insatserna, säger Norrköpingsmittfältaren om domarinsatsen på Behrn arena.

Precis som sommarvädret bytts ut till höstrusk, åtminstone denna söndag i Örebro, så har IFK Norrköping gått från serieledning till något som går att likna vid en krissituation.

Borta mot Örebro kom lagets femte förlust på de sex senaste allsvenska matcherna.

En förlust som lämnade en hel del besvikelse och ilska i Norrköpingslägret. Bland annat mot domarinsatsen.

– Den här domaren är det sjukaste jag någonsin varit med om, säger en irriterad Eric Smith efter matchen.

”De hänger inte med över huvudtaget”

Det var just Eric Smith som var inblandad i den straff som Örebro fick sitt 3–2-mål på i inledningen av den andra halvleken. Detta för en hands, när reprisbilderna visade att inspelsförsöket från ÖSK-vänsterbacken Kevin Wright snarare tog i magtrakten på Norrköpingsmittfältaren.

– Straffsituationen är pinsam. Domaren står fem meter från mig och ser att den tar i bröstet. Men sen har vi en kille här borta som påstår att han ser att jag tar den med handen, när det är tio pers emellan, säger Smith, pekar mot sidlinjen, och fortsätter:

– Allsvenskan har utvecklats så mycket spelarmässigt, men domarna måste jag vara ärlig och säga att de inte hänger med över huvudtaget just nu.

Straffen var inte den enda situationen som Smith var arg på, då han även bland annat nämnde ett bortdömt Christoffer Nyman-mål i början av matchen samt en utebliven avblåsning efter att Pontus Almqvist ramlat i närkamp med Benjamin Hjertstrand vid ett Norrköpingsfriläge.

– Det är lite som det var mot Mjällby när de letade upp situationer som inte finns. Det känns tråkigt. Alla kan köpa att det blir fel, människor gör fel, men när han springer runt och säger att han inte haft ett fel och är lite dryg och kaxig så blir det lite för mycket. Men sen får vi ta på oss att vi ändå inte är tillräckligt bra för att vinna.

Gustafsson: ”Ansvaret är mitt”

För trots allt var det ju en rad individuella misstag på egen planhalva, och en glödhet Deniz Hümmet hos hemmalaget som straffade varje vitblå felpassning, som kostade en rad baklängesmål för IFK Norrköping.

Och med en ny förlust i bagaget (och totalt 18 poäng tappade på serieledande Malmö FF sedan den där sjupoängsledningen Norrköping hade tidigare i sommaren) så kan man fråga sig om det börjat blåsa lite snålt runt Östgötaportens kansli.

– Det är fullt naturligt att min roll är ifrågasatt när vi har den här formen. Det är inget jag behöver ducka för, säger manager Jens Gustafsson, som menar att hans tränarframtid är något som han själv inte styr över.

Vad tror du alla misstagen på planen i dag beror på?

– Det spelar ingen roll vad orsaken är. Ansvaret är mitt. Man kan inte sitta och peka på enskilda spelare. Ansvaret är mitt att vi förlorat så många matcher. Och jag har inga problem att ta det ansvaret.

”De gör allt för vår skull”

Ett ansvar som dock Eric Smith inte vill lägga på sin tränare.

– Det tycker jag verkligen inte, säger Smith och fortsätter:

– Vi är ett lag och har ett ansvar. Hela vår trupp står bakom vår tränarstab. Så klart, när det går dåligt är det lätt att skylla på tränaren, men ska vara ärlig och säga att det är vi på planen som inte håller måttet. De gör allt de kan för vår skull och vi står bakom den till 110 procent men just nu får vi inte ut det vi behöver av truppen. Det är extra tufft efter en sådan här match.

Huvuddomare Fredrik Klitte avböjde att prata med Sportbladets utsände efter matchen.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.