Guidetti kritiserar svensk ungdomsfotboll

Publicerad 2020-08-10

John Guidetti är kritisk till hur svensk ungdomsfotboll hanteras.

I frun Sanna Guidettis vlogg är han upprörd över regler som finns.

– Det är så jävla sjukt alltså, säger han.

I senaste avsnittet av Sanna Guidettis videoblogg på Youtube får vi följa familjens vardagsliv i Stockholm under sommaren.

John Guidetti raljerar över att det är typiskt svenskar att ”alla ska vinna”.

– Jag hörde att de vill att man ska sluta med straffsparkar för barn under 13 år eller något sådant där, tolv år ... För att det är synd om dem om någon missar. Det är strafförbud i svensk fotboll, de ska sluta med straffar, säger John Guidetti.

I Svenska Fotbollförbundets spelregler för barn- och ungdomsfotboll tillämpas inte straffsparkar i spel formen tre mot tre (sex-sju år) och fem mot fem (åtta-nio år).

De planerna är 15 gånger 10-12 meter respektive 30 gånger 15-20 meter, de planerna har heller inget straffområde.

Från och med spelformen sju mot sju (tio-tolv år) tillämpas straffsparkar.

”Så jävla sjukt”

– Nu i Gothia cup så spelar de ju turnering men ingen vinner, upp till tolv år eller något sådant där, 13 år. Jag lovar, ingen vinner. Det är bara gruppspel, du får inte räkna poäng och du får inte räkna mål. Det är så jävla sjukt alltså, säger John Guidetti.

Enligt Gothia cups tävlingsreglemente så spelar klasserna girls och boys 11 och 12 efter SvFF:s tävlingsregler för åldersklassen gällande att kora slutsegrare.

Det vill säga inga tabeller räknas och inget slutspel spelas, lagen går inte vidare till A- respektive B-slutspel.

Lagen fördelas om och spelar ett andra gruppspel, de nya grupperna byggs för att skapa så jämna, utvecklande och roliga matcher som möjligt.

Den 28-årige landslagsspelaren John Guidetti har kontrakt med spanska Alavés i ytterligare två säsonger, den senaste säsongen blev han utlånad till Hannover i Bundesliga 2.

Tack för alla kommentarer som kom in.

  • 11 aug 2020

    Självklart är varken tabeller eller regler det viktiga utan att ha roligt . Men tyvärr klagas det oftast på barn som är intresserade och vill träna och är duktiga . De föräldrar som tvingar sina barn att spela trots att de ej vill nämns aldrig . Är själv ledare och ha ca 30 barn ... ca 20 st älskar det och kunnandet är blandat . Ca 10 st säger till mig att mamma och pappa tvingar mig ...

    Anders
  • 11 aug 2020

    Jag förstår inte hetsen med att ha seriespel. Alla barn vet om de vann eller förlorade matchen. Kan någon förklara för mig vad som utvecklar en 10-åring om de vet att deras lag ligger sist i tabellen? Jag tror nog mest att chansen är att de inte vill spela nästa säsong eftersom de alltid slutar sist, jag anser att en ideell förening finns för att alla ska bedriva idrott och röra på sig. Det kommer vi tjäna på på lång sikt. Målet ska inte vara att få fram proffs som kan spela i landslaget och de barn som har stor talang kommer säkert att nå sina mål utan att vi ska gallra bort deras kompisar på

    Mattias A
  • 11 aug 2020

    Varför frågar man inte barnen hur dom vill göra !? Kan garantera att dom inte vill ha det så här med att inte räkna målen !! (Innebandy)

    Janne
  • 11 aug 2020

    SvFF ihop med distriktsförbunden gör helt rätt för svensk ungdomsfotboll. Jag är idag lagledare och så sent som förra säsongen var jag föräldratränare till breddlag i en av Stockholms största föreningar. Vi tycker jättemycket om att spela fotboll med andra lag på samma fotbollsplan och lära oss av varandra. Vi kan och väntar gärna med att spela fotboll mot andra lag. Personligen är jag övertygad om att den delen i hjärnan som ska aktivera tävlandet blir bättre för individen när den kommer upp i ålder och detta behöver vara på topp ifall själva tävlandet inte tornas upp förrän i högre ålder.

    Johan L
  • 11 aug 2020

    SvFF sitter inte och håller på med eget påhitt från källaren. Mycket av förändringar görs utefter hur förändringar sker i Europa. Tyvärr har gode John Guidetti helt fel i sina teorier.Jag gillar också att man infört ”knäkontroll” som innebär att alla individer ska bli medvetna om sina knän och på sikt minska knäskador. Det finns massor av utbildningsmaterial från SISU (har jag för mig att de heter), exempelvis att snabbheten förbättras optimalt i en speciell ungdomsålder. Då är det viktigt att övningarna är utformade så det ger den träningen som ger mest utifrån spelares ålder & utveckling.

    Johan L